Items filtered by date: Monday, 23 April 2012

Το Λουτρό είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 71 χιλιομέτρων νότια των Χανίων, στο τέλος του ακρωτήριου Μουρί. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης. Αργότερα, έγινε το χειμωνικό λιμάνι της πόλης των Σφακίων, λόγω του γεγονότος ότι ο κλειστός κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδο του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Μπορείτε να μείνετε στο Λουτρό και να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για να εξορμήσετε στις γύρω παραλίες, είτε με ταξί (βάρκα), κανό ή με τα πόδια. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη μαγευτική παραλία των Γλυκών Νερών ανατολικά του χωριού. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε κανό ή να περπατήσετε μέχρι τις κοντινές ανοργάνωτες βοτσαλωτές παραλίες του Τιμίου Σταυρού και στο Περβολάκι που βρίσκονται 1 χιλιόμετρο ανατολικά του Λουτρού, λίγο πριν από Γλυκά Νερά. Ωστόσο, εάν θέλετε να μείνετε στο Λουτρό, η μικρή παραλία μπροστά από το Λουτρό και η μεγαλύτερη παραλία αμέσως μετά το ανατολικό άκρο του χωριού, που ονομάζεται Κέραμος, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά όταν από ο νοτιάς είναι ισχυρός. Οι παραλίες είναι με βότσαλο, καλά οργανωμένες και το νερό είναι πάντα ήρεμο και έχει ένα καταπληκτικό βαθύ μπλε και πράσινο χρώμα. Αν σας αρέσει η μάσκα, δεν αποκλείεται να δείτε τους συχνούς επισκέπτες της παραλίας, τις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες του κοντινού Λύκου, Φοίνικα και τα Μάρμαρα. Υπάρχει μια βάρκα που φεύγει κάθε μέρα για Μάρμαρα και Γλυκά Νερά.

Το Λουτρό είναι ένα μέρος για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό. Ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι στη νοτιοδυτική Κρήτη, που δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες. Δεν υπάρχουν δρόμοι γεμάτοι κόσμο, εστιατόρια και κοσμικές παραλίες, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα!

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα ή αν το θέλετε, με τα πόδια (1,5 ώρες δύσκολη πεζοπορία από τη Χώρα Σφακίων ή την Ανώπολη). Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς και από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα και την Αγία Ρουμέλη.

Τι να κάνετε στο Λουτρό

Εδώ θα βρείτε την ξεκούραση και την ειρήνη που αναζητάτε και αν θέλετε, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε. Αν είσαστε στο Λουτρό, προτιμήστε το περπάτημα στη γραφική, παρθένα εξοχή με τα βουνά, τις κοιλάδες και τα φαράγγια της. Κοντά δείτε το παλιό Κούλε του Λουτρού και θαυμάστε τα διάσπαρτα αυτοφυή φοινικόδεντρα του. Θα μπορούσατε να ανέβετε στο όμορφο χωριό και το Οροπέδιο της Ανώπολης. Πρέπει να αναρριχηθείτε για 2000 πόδια στο 2000 χρόνων παλιό μονοπάτι για τα μουλάρια, το οποίο θα πρέπει να κάνετε σχετικά εύκολα, βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, ακουλουθώντας την πορεία και κάνοντας τακτικές στάσεις, ειδικά εάν δεν περπατάτε στη σκιά. Χρειάζεστε λιγότερο από δύο ώρες για την Ανώπολη, όπου υπάρχει μια πολύ καλή επιλογή από ταβέρνες. Θα μπορούσατε επίσης να εξερευνήσετε το φαράγγι της Αράδαινας, της Ίμβρου και το φαράγγι της Σαμαριάς ή να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή με βάρκα στο νησί της Γαύδου, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και, αν είσαστε τυχεροί, να απολαύσετε τη συνοδεία των δελφινιών.

Φωτογραφίες

 

 

{tortags,6,1}

{jcomments on}

 

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται 75km νότια των Χανίων και 4km δυτικά  της Χώρας Σφακίων. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, η οποία είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων. Το 2003, οι Times του Λονδίνου την είχαν κατατάξει στις 20 πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης. Ονομάζεται έτσι από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Το νερό είναι πόσιμο, αν και λίγο γλυφό μερικές χρονιές.

Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με χαρακτηριστικό βαθυγάλανο χρώμα νερών. Γενικά, ο μόνος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων. Ωστόσο για τους πιο τολμηρούς και ψαγμένους υπάρχει ένα κουραστικό μονοπάτι από τα Σφακιά (30') και από το Λουτρό (60'). Το μονοπάτι από το Λουτρό είναι σαφώς δυσκολότερο και αγχωτικό, λόγω των γκρεμών και του ύψους, αλλά δεν θα σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αφού συντηρείται συχνά, καθώς αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε4.

Τα νερά όπως αναμένεται είναι γενικά παγωμένα, λόγω των πηγών, ακόμη και στο κατακαλόκαιρο. Επίσης, παρά την απόλυτη ερημιά της περιοχής, υπάρχει μια καντίνα πάνω σε ένα βράχο στην δυτική πλευρά της παραλίας η οποία πουλάει φαγητό, αναψυκτικά και νοικιάζει ξαπλώστρες. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια στην παραλία, στα οποία (αν προλάβετε) θα βρείτε δροσιά.

 

Φωτογραφίες

 

 

{tortags,5,1}

{jcomments on}

 

Η παραλία της Φυλακής βρίσκεται 3km ανατολικά της Χώρας Σφακίων και 75km νοτιοανατολικά των Χανίων. Βρίσκεται πολύ κοντά στο μοναδικό ξενοδοχείο αποκλειστικά για γυμνιστές στην Κρήτη, που λέγεται "Βριτόμαρτις".

Η παραλία έχει βότσαλο και κατά τόπους βράχια και δεν είναι ανοιχτή στους ανέμους. Είναι γενικά απομονωμένη, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή περπάτημα από τη κοντινή Χώρα Σφακίων είναι εύκολη.

Στη παραλία δεν υπάρχουν καταλύμματα, αλλά υπάρχουν ξαπλώστρες και μια μικρή καντίνα. Επίσης, λόγω της γειτνίασης της με το ξενοδοχείο Βριτομάρτις αλλά και της απομονωμένης θέσης της, η Φυλακή, καθώς και οι γειτονικές παραλίες του Αμμουδίου, προτιμούνται σχεδόν αποκλειστικά από γυμνιστές. Ουσιαστικά αποτελούν τις μόνες "επίσημες" παραλίες γυμνιστών στην Κρήτη.

Πιο μακρυά βρίσκεται μια ταβέρνα σχεδόν αποκλειστικά για γυμνιστές, ενώ οι επισκέπτες περπατάνε όλο το δρόμο μέχρι το χώρο στάθμευσης, πριν ντυθούν. Πόσο περισσότερο φιλική στους γυμνιστές μπορεί να είναι η Φυλακή;


Αν περπατήσετε 100m ανατολικότερα από τη Φυλακή, θα βρεθείτε στην περιοχή Πλακάκια και στην παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του Σφακιανού Φαραγγιού. Στα Πλακάκια υπάρχουν 3-4 εκπληκτικές μικροσκοπικές παραλίες που σχηματίζονται σε φιόρδ, με καταγάλανα νερά και ψιλό βοτσαλάκι. Μάλιστα μερικές σχηματίζονται και μέσα σε σπηλιές!

Η πρόσβαση από τη Χώρα Σφακίων εξασφαλίζεται με αυτοκίνητο οδηγώντας ανατολικά και παίρνοντας το ασφαλτοστρωμένο δρόμο που αρχίζει αριστερά από την είσοδο του ξενοδοχείου Βριτόμαρτις. Στη Χώρα Σφακίων μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό, ενώ επίσης υπάρχει και λεωφορειακή σύνδεση με τα Χανιά. Επίσης, από το λιμάνι της Χώρας φεύγουν πλοία για Γαύδο, Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Σούγια και Παλαιόχωρα.

 

Φυλακή

 

 

 

Πλακάκια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}