Items filtered by date: June 2012

 

Η παραλία της Δρήρου βρίσκεται στη περιοχή Τσιφλίκι, μέσα στα όρια ενός μεγάλου ξενοδοχείου, 13km βόρεια του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον δρόμο που ενώνει την Ελούντα με την γραφική Πλάκα. Σχηματίζεται σε μια περιοχή με πολλούς ελαιώνες και έχει υπέροχη θέα στην λιμνοθάλασσα του Κόρφου (δηλ. της Ελούντας) και στο ιστορικό φρούριο των λεπρών, τη Σπιναλόγκα.

Η παραλία, ή καλύτερα οι πολλές μικρές παραλίες που σχηματίζονται, είναι αμμουδερές και έχουν ήρεμα νερά λόγω της λιμνοθάλασσας. Επίσης, χαρακτηριστικό της είναι ότι η ακτή είναι κατάφυτη με αλμυρίκια, τα οποία φτάνουν μέχρι τη θάλασσα! Είναι οργανωμένη, λόγω του ξενοδοχείου της περιοχής. Το όνομα Δρήρος το οποίο παίρνει από το παλιό όνομα του ξενοδοχείου. Τέλος, η Δρήρος είναι ιδανική για παιδιά καθώς η θάλασσα είναι ήρεμη και προσφέρει τις βασικές ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, ενώ η Πλάκα και η Ελούντα απέχουν πολύ λίγο.

Το όνομα Δρήρος προέρχεται από το ξενοδοχείο της περιοχής, το οποίο λεγόταν έτσι παλαιότερα. Ωστόσο, το όνομα δεν είναι τυχαίο καθώς αναφέρεται στην αρχαία δωρική πόλη Δρήρος, η οποία ήταν κτισμένη στην θέση Άγιος Αντώνιος παρακείμενου βουνού κοντά στη Νεάπολη. Η Δρήρος κατοικούνταν από Δωριείς, που έφτασαν στην Κρήτη το 1125πΧ, αλλά και από Ετεοκρήτες (γηγενείς Κρητικοί). Ήκμασε αμέσως καθώς ήταν κτισμένη σε στρατηγικό σημείο που ήλεγχε το πέρασμα ανάμεσα στην Δυτική και την Ανατολική Κρήτη. Έχουν βρεθεί δημόσια κτίσματα, σημαντικές δίγλωσσες επιγραφές και ναός λατρείας του Απόλλωνα. Έτσι, ο παλιός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, που καταγόταν από την Νεάπολη, είχε τιμήσει την πατρίδα του, δίνοντας το όνομα της αρχαίας αυτής πόλης.

 

Φωτογραφίες

 

 

Η Ελούντα βρίσκεται 10km βόρεια του Αγίου Νικολάου, κοντά στην βορειοδυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλου. Είναι πασίγνωστη για τα πανάκριβα και χλιδάτα ξενοδοχεία της που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου. Εκτός όμως από την γκλαμουριά της, η Ελούντα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μερικά από τα ομορφότερα φυσικά τοπία που μπορεί να δει στη ζωή του. Ανάμεσα στα τοπία αυτά υψηλή θέση κατέχουν οι μικρές παραλίες της περιοχής, όλες τους ιδιαίτερες και μοναδικές.

Οι πρώτες παραλίες της Ελούντας που συναντάτε μετά τα Λενικά, ερχόμενοι από τον Άγιο Νικόλαο, είναι οι παραλίες των περίφημων ξενοδοχείων της Ελούντας στη περιοχή Πηγαϊδάκια. Κάθε μεγάλο ξενοδοχείο που σέβεται τον εαυτό του εδώ έχει και το δικό του λιμανάκι, όπου δένουν τα πανάκριβα κότερα των επισκεπτών του. Δίπλα στα λιμανάκια υπάρχουν μικρές παραλίες με άμμο, στις οποίες προσφέρονται κάθε λογής χλιδές και πολυτελείς υπηρεσίες. Η πρόσβαση στις περισσότερες δεν επιτρέπεται, παρόλο που γενικά δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στην Ελλάδα. Δυστυχώς, στην ελληνική νομοθεσία υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι που λέει ότι «όταν υπάρχει άδεια για ιδιωτικό λιμάνι, τότε η παραλία είναι ιδιωτική» και τα ξενοδοχεία έχουν κάνει χρήση αυτής της ρύθμισης.

Η πιο πολυσύχναστη παραλία βρίσκεται στα ανατολικά της Ελούντας, στο Σκίσμα. Η παραλία είναι δίπλα στο λιμάνι και είναι πολύ καλά οργανωμένη από το δήμο. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας δίπλα στα ξενοδοχεία και τις ταβερνούλες της Ελούντας. Η παραλία έχει άμμο, ενώ τα νερά είναι πάντα ήρεμα λόγω της λιμνοθάλασσας του Κόρφου. Εκτός από τα κλασικά (ομπρέλες, ντους κλπ), εδώ υπάρχουν και υποδομές για beach volley, παιδική χαρά και water sports.

Συνεχίζοντας το δρόμο για τη Πλάκα, που περνάει ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, θα συναντήσετε αρκετές μικρές παραλίες με βότσαλο και πέτρες. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μερικά σημεία οι ελιές φτάνουν μέχρι την παραλία, καθώς το αλμυρό νερό της λιμνοθάλασσας είναι πάντα ήρεμο και δεν τις καταστρέφει. Σε μερικά σημεία θα δείτε beach bars σε εξέδρες, ενώ οι ψαρόβαρκες σε μερικά σημεία θα σας προκαλέσουν να κατεβείτε για να τις φωτογραφήσετε. Ακόμη βορειότερα, κοντά στην Πλάκα, θα συναντήσετε τις παραλίες της Δρήρου και της Πλάκας, με εκπληκτική θέα στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, ένα εκ των διασημότερων αξιοθέατων της Ελλάδας.


)

 


ΦωτογραφίεςΞαναγυρίζοντας στο Σκίσμα, αν ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί παραλιακά προς τα ανατολικά της πόλης, θα φτάσετε στην δεύτερη οργανωμένη παραλία της Χιόνας (γνωστή κι ως Πόρος). Μη την μπερδεύετε με τη γνωστή Χιόνα του Παλαίκαστρου. Η Χιόνα είναι αμμουδερή και αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες, ντους, ναυαγοσώστη και θαλάσσια σπορ. Από δίπλα περνάει ο δρόμος που οδηγεί στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας, περνώντας παράλληλα από τις παλιές αλυκές. Ο δρόμος αυτός, μετά από μια σύντομη καταπληκτική διαδρομή ανάμεσα σε νερόμυλους, γεφύρια και πεζούλες, καταλήγει στον ναό του Αγίου Λουκά. Από εκεί ξεκινάει ένα μικρό μονοπάτι για την μαγευτική παραλία της Κολοκύθας.

Παραλίες Ξενοδοχείων στα Πηγαϊδάκια

 

 

 

Δημοτική παραλία - Σχίσμα

 

 

 

Χιώνα

 

 

Ο Άγιος Νικόλαος φημίζεται για τις σμαραγδένιες παραλίες του. Πραγματικά, οι επιλογές παραλιών για όσους έρθουν στην πόλη αυτή για διακοπές είναι πάρα πολλές. Ειδικά βόρεια του Αγίου Νικολάου, υπάρχουν πάρα πολλές μικρές παραλίες σε μικρή απόσταση, τις οποίες αποφασίσαμε να σας τις παρουσιάσουμε μέσα από μια ενιαία ενότητα. Οι περισσότερες βρίσκονται μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.

 

 

Έχοντας αφήσει την απάνεμη παραλία του Αμμουδίου πίσω μας και παίρνοντας τον δρόμο που οδηγεί στην Ελούντα, σύντομα θα συναντήσουμε την παραλία που βρίσκεται 1km βόρεια του κέντρου του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο ξενοδοχείο Minos Palace. Είναι μια μικρή βοτσαλωτή παραλία που ονομάζεται

Καθολικό

 σε ένα προστατευμένο στενόμακρο κόλπο, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για να δένουν οι βάρκες (κι έτσι δεν είναι οργανωμένος). Στο Καθολικό συνήθως δεν κάνει κανείς μπάνιο, επειδή χρησιμοποιείται για λιμάνι, αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας. Δίπλα στην παραλία υπάρχει μια παιδική χαρά, ενώ από εδώ ξεκινάει ένας παραθαλάσσιος δρόμος που καταλήγει στις απότομες ακτές ανατολικά του ξενοδοχείου. Από εκεί η θέα προς το απέναντι νησάκι των Αγίων Πάντων, όπου έχει μεταφερθεί μια μικρή αποικία κρι κρι, είναι εκπληκτική.

 

 

 

Βόρεια του ξενοδοχείου υπάρχει η κύρια παραλία του 

Minos Palace

, η οποία είναι καλά οργανωμένη από το ξενοδοχείο. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, όπως και σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας, παρόλο που η παραλία δεν είναι ορατή από το δρόμο.

 

 

 

 

Συνεχίζοντας την πορεία, στα 2km βόρεια του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε το ιστορικό ξενοδοχείο Mirabello. Μπροστά από το ξενοδοχείο υπάρχουν δύο μικροί κόλποι με δύο υπέροχες μικρές 

αμμουδιές

. Στην μία, που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο υπάρχει μια μικρή μαρίνα και εξέδρες, ενώ κι οι δύο παραλίες είναι καλά οργανωμένες με ντους, μπαρ, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους με μια μικρή (τεχνητή) χερσόνησο, στην οποία υπάρχουν πολλά αρμυρίκια. Στη περιοχή κάποτε υπήρχαν χαβάνια, δηλαδή σημεία που έπλεναν οι ντόπιοι το λινάρι τους. Σήμερα ως Χαβάνια είναι γνωστή μια παραλία βορειότερα, κι όχι η παραλία του Μιραμπέλο. 

 

 

 

Έτσι, 500m βορειότερα θα συναντήσετε την ήρεμη παραλία 

Χαβάνια

, στην οποία λειτουργεί πλήρως οργανωμένη δημοτική πλαζ. Στα Χαβάνια υπάρχουν επιλογές για διαμονή και φαγητό, ενώ στη παραλία θα βρείτε ναυαγοσώστη και θαλάσσια σπορ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε εδώ μικρό λιμάνι και τα υπολείμματά του διακρίνονται ακόμα μέσα στη θάλασσα. Το χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στην περιοχή του Χουμεριάκου. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση στα Χαβάνια έρχονταν οι Σαρακηνοί και άπλωναν τη λεία με τα χρυσάφια τους. Όποιος τολμούσε να κοιμηθεί εδώ και τα έβλεπε ήταν καταδικασμένος να πεθάνει! Η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη από την εποχή της γερμανικής κατοχής και μέχρι να καθαριστεί, κανείς δεν τολμούσε να εγκατασταθεί εδώ. Στην ίδια περιοχή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπήρχε και σπήλαιο με σταλακτίτες και νερό, αλλά έχει πια «κρυφτεί». Επίσης, κάποιες μεγάλες πέτρες αριστερά της παραλίας ήταν μέρος (φρουριακού) τοιχίου, που όμως έχει γκρεμιστεί.

 

 

 

Η τελευταία παραλία που υπάρχει βόρεια του Αγίου Νικολάου, στο δρόμο για Ελούντα, είναι η οργανωμένη παραλία στα 

Κατσίκια

. Η περιοχή ονομάζεται έτσι από τις πολλές αιγομάντρες που υπήρχαν παλιά. Άλλωστε παρομοίως και ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος λεγόταν Μαντράκι. Στα Κατσίκια υπάρχει μια αμμουδερή παραλία με πέτρες κατά τόπους που βρίσκεται κρυμμένη από το ξενοδοχεία Candia Park. Για να έρθετε μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο ξενοδοχείο ή περιμετρικά αυτού.

 

Αν συνεχίσετε βόρεια, ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι τα Λενικά (ή Ελληνικά) όπου υπάρχουν σημεία στάθμευσης με φανταστική θέα στον Άγιο Νικόλαο και στον κόλπο του Μιραμπέλου. Εδώ υπάρχει η μικροσκοπική παραλία των Λενικών, στην οποία οδηγεί δρόμος που περναέι μέσα από το ξενοδοχείο Ήρα. Ακόμη παραπάνω, στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, υπάρχει σημείο στάθμευσης με τη θέα να πιάνει και την λιμνοθάλασσα της Ελούντας και τη Σπιναλόγκα Σπιναλόγκα

Φωτογραφίες
Καθολικό

 

 

 

Παραλία Minos

 

 

 

Μιραμπέλο

 

 

 

Χαβάνια

 

 

 

Κατσίκια

 

 

Το Αμμούδι βρίσκεται μόλις 1km βόρεια του κέντρου του Αγίου Νικολάου, σε έναν μεγάλο και καλά προστατευμένο κόλπο. Είναι μια μικρή παραλία με άμμο και ρηχά καθαρά νερά, η οποία προτιμάται ταυτόχρονα από ντόπιους και από επισκέπτες. Είναι κρυμμένη ανάμεσα σε μεγάλα αλμυρίκια και γραφικά κτίρια, ενώ τριγύρω υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Στην παραλία υπάρχουν πολλές επιλογές για θαλάσσια sport.

 

 

Λίγα μέτρα νότια του Αμμουδίου, δίπλα στον παραλιακό δρόμο της Ακτής Κούνδουρου που οδηγεί στη Λίμνη Βουλισμένη, θα συναντήσετε μια μικρή τεχνητή παραλία με άμμο. Η παραλία της 

Ακτής Κούνδουρου

 σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο τσιμεντένιες προβλήτες. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, ενώ φιλοξενεί και μια σχολή καταδύσεων

 

Φωτογραφίες
Αμμούδι

 

 

 

Ακτή Κούνδουρου