Το Σίσι (ή Σείσι) βρίσκεται 26km δυτικά του Αγίου Νικολάου και 41km ανατολικά του Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάλια. Είναι ένα ειρηνικό παραδοσιακό ψαροχώρι με γραφικά στενά και όμορφες ταβερνούλες. Επίσης, σήμα κατατεθέν είναι το λιμανάκι του χωριού, με τα καθαρά και ήρεμα νερά του.

Οι ακτές γύρω από το Σίσι είναι κυρίως βραχώδεις, εκτός από λίγες μικρές παραλίες. Επίσης, η θάλασσα είναι συνήθως ταραγμένη. Έτσι, η μόνη παραλία μέσα στη πόλη στο Σίσι όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο βρίσκεται μέσα στο Λιμάνι. Είναι μια πολύ μικρή παραλία, φυσικά με ήρεμα νερά, όπου υπάρχουν λίγες ομπρέλες και ντουζιέρες. Αν θέλετε να επισκεφτείτε μια άλλη κοντινή παραλία, μπορείτε να κατευθυνθείτε ανατολικά από το χωριό μέχρι να συναντήσετε τον όρμο Χάρκωμα με την πολύ καλά οργανωμένη παραλία του Μπούφου με άμμο, η οποία είναι ανοιχτή στους βοριάδες. Δίπλα στην παραλία του Μπούφου, ανατολικά, θα συναντήσετε μια μικρή, ήρεμη παραλία με πέτρες, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε αν δεν έχει κύμα, που σχηματίζεται σε ένα στενό αυλάκι, γι'αυτό όνομάζεται και Αυλάκι. Ακόμη λίγα μέτρα παραπέρα, θα συναντήστε την μεγάλη αμμουδερή παραλία του ξενοδοχείου Καλημέρα Κρήτη, την Καλημέρα. Είναι καλά οργανωμένη, λόγω του ξενοδοχείου, και έχει ρηχά νερά, ιδανικά για παιδιά. Από την άλλη μεριά του ξενοδοχείου, ακριβώς μπροστά στη κεντική του πισίνα, βρίσκεται η τελευταία παραλία στο Σίσι, η Σπηλιάδα που έχει άμμο και πολλά αρμυρίκια,  ενώ είναι πιο ήρεμο από τις υπόλοιπες παραλίες.

Λιμάνι
Φωτογραφίες
Σίσι

 

 

 

 
 
Μπούφος

 

 

 

 
 
 
Καλημέρα

 

 

 

 
 
Σπηλιάδα

 

 

Η Μίλατος βρίσκεται 34km βορειοδυτικά του Αγίου Νικολάου και 16km ανατολικά της Χερσονήσου, στις δυτικές παρυφές του Μιραμπέλου. Είναι ένα τουριστικό χωριό, το οποίο έχει διατηρήσει πολλά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, ενώ 1km βορειότερα υπάρχει ο παραθαλάσσιος οικισμός της Παραλίας της Μιλάτου. Η περιοχή είναι διάσημη για το Σπήλαιο που που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, όπου το 1823, ένας μεγάλος αριθμός αμάχων κατοίκων κρύφτηκε στο σπήλαιο για να σωθεί από τους Τούρκους και αυτοί κατέσφαξαν πολλούς από αυτούς μετά από 15 μέρες. Η Μίλατος σήμερα έχει αναπτυχθεί τουριστικά, ενώ φιλοξενεί κι ένα σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο. Η τριγύρω περιοχή είναι κατάφυτη με μεγάλους ελαιώνες και η ακτή είναι γεμάτη μικρούς βραχώδεις κόλπους. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν αρκετές παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας.

Γύρω στο 1km ανατολικότερα της Μιλάτου, θα συναντήσετε μικρά απόμερα κολπάκια με στενές λωρίδες άμμου, τα οποία περιτριγυρίζονται από ψηλούς κάθετους βράχους. Τα Κολπάκια της Μιλάτου είναι ιδανικά για απομόνωση, αν και συνήθως το κύμα είναι πολύ έντονο, πνίγοντας τις μικρές παραλίες. Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς το χωριό, λίγο πριν το λιμάνι της Μιλάτου, θα συναντήσετε τη μεγάλη παραλία της Μιλάτου. Είναι μια αρκετά μεγάλη αμμουδιά, με βότσαλα και βράχια σε μερικά σημεία. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στις ανέσεις του χωριού. Δυστυχώς κι αυτή η παραλία επηρεάζεται πολύ από το κύμα. Η επόμενη παραλία βρίσκεται μέσα στο λιμάνι, της Μιλάτου κοντά στις ψαροταβέρνες του χωριού. Είναι μια μικρή αμμουδιά, αρκετά οργανωμένη. Η παραλία αυτή μαζεύει το περισσότερο κόσμο, όπως είναι φυσικό, καθώς το νερό είναι πάντα ήρεμο και ενδείκνυται ακόμη και για τους μικρούς σας φίλους.

Ο κατάλογος με τις παραλίες της Μιλάτου, κανονικά θα σταματούσε εδώ. Ωστόσο, η ανθρώπινη παρέμβαση άλλαξε αυτή τη κατάσταση. Έτσι, αν ακολουθήσετε το παραθαλάσσιο δρόμο που οδηγεί δυτικά από το χωριό, σύντομα θα βρεθείτε στο ιδωτικό λιμανάκι του ξενοδοχείου Minos Imperial στη περιοχή Βολάκοι. Εδώ, προς χάριν του τουρισμού και του κέρδους, το ξενοδοχείο έχει δημιουργήσει τις δύο τεχνητές παραλίες των Βολάκων με άμμο εκατέρωθεν ενός τσιμεντένιου μώλου, σε ένα σημείο που η φύση είχε φυσικά στολίσει με βραχώδεις ακτές και πλούσιο βυθό. Η παραλία αυτή είναι πολύ καλά οργανωμένη από το ίδιο το ξενοδοχείο.

Βολάκοι, Minos Imperial

 

Το χωριό της Μιλάτου είναι κτισμένο κοντά στη τοποθεσία της μινωϊκής πόλης Μίλατος, που καταστράφηκε το 3ο πΧ αιώνα από την αντίπαλο Λύττο. Μάλιστα αναφέρεται από τον Όμηρο ανάμεσα στις επτά πόλεις που έστειλαν στρατεύματα στη Τροία. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Μίλατος ήταν ένα αγόρι που ανατράφηκε σε δάσος της περιοχής από μια λύκαινα. Όταν μεγάλωσε, σκότωσε τον τύραννο της πόλης και διέφυγε στις ακτές της Μικράς Ασίας. Εκεί ίδρυσε τη διάσημη αποικία της Μιλήτου το 1500πΧ, μετέπειτα γενέτειρα σπουδαίων φιλοσόφων (Θαλής, Ιππόδαμος, Αναξίμανδρος, κα).

Φωτογραφίες
Κολπάκια

 

 

 

Μίλατος

 

 

 

Λιμάνι

 

 

 

Minos Imperial

 

 

Η παραλία της Δρήρου βρίσκεται στη περιοχή Τσιφλίκι, μέσα στα όρια ενός μεγάλου ξενοδοχείου, 13km βόρεια του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον δρόμο που ενώνει την Ελούντα με την γραφική Πλάκα. Σχηματίζεται σε μια περιοχή με πολλούς ελαιώνες και έχει υπέροχη θέα στην λιμνοθάλασσα του Κόρφου (δηλ. της Ελούντας) και στο ιστορικό φρούριο των λεπρών, τη Σπιναλόγκα.

Η παραλία, ή καλύτερα οι πολλές μικρές παραλίες που σχηματίζονται, είναι αμμουδερές και έχουν ήρεμα νερά λόγω της λιμνοθάλασσας. Επίσης, χαρακτηριστικό της είναι ότι η ακτή είναι κατάφυτη με αλμυρίκια, τα οποία φτάνουν μέχρι τη θάλασσα! Είναι οργανωμένη, λόγω του ξενοδοχείου της περιοχής. Το όνομα Δρήρος το οποίο παίρνει από το παλιό όνομα του ξενοδοχείου. Τέλος, η Δρήρος είναι ιδανική για παιδιά καθώς η θάλασσα είναι ήρεμη και προσφέρει τις βασικές ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, ενώ η Πλάκα και η Ελούντα απέχουν πολύ λίγο.

Το όνομα Δρήρος προέρχεται από το ξενοδοχείο της περιοχής, το οποίο λεγόταν έτσι παλαιότερα. Ωστόσο, το όνομα δεν είναι τυχαίο καθώς αναφέρεται στην αρχαία δωρική πόλη Δρήρος, η οποία ήταν κτισμένη στην θέση Άγιος Αντώνιος παρακείμενου βουνού κοντά στη Νεάπολη. Η Δρήρος κατοικούνταν από Δωριείς, που έφτασαν στην Κρήτη το 1125πΧ, αλλά και από Ετεοκρήτες (γηγενείς Κρητικοί). Ήκμασε αμέσως καθώς ήταν κτισμένη σε στρατηγικό σημείο που ήλεγχε το πέρασμα ανάμεσα στην Δυτική και την Ανατολική Κρήτη. Έχουν βρεθεί δημόσια κτίσματα, σημαντικές δίγλωσσες επιγραφές και ναός λατρείας του Απόλλωνα. Έτσι, ο παλιός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, που καταγόταν από την Νεάπολη, είχε τιμήσει την πατρίδα του, δίνοντας το όνομα της αρχαίας αυτής πόλης.

 

Φωτογραφίες