Items filtered by date: April 2012

Ο Βοϊδομάτης ή Βουϊδόματος βρίσκεται 62km νότια του Ηρακλείου και 2.5km ανατολικά του οικισμούΤρεις Εκκλησιές. Η περιοχή βρίσκεται κρυμμένη στις νότιες απότομες πλαγιές των Αστερουσίων. Στο Βοϊδομάτη καταλήγει το επιβλητικό φαράγγι  του Μεσοσφήνη με πανύψηλα τοιχώματα και άγρια βράχια, ένα πολύ συνηθισμένο τοπίο για τα Αστερούσια.

Στην έξοδο του φαραγγιού, σχηματίζεται μια μοναδική παραλία με χοντρή άμμο και καταγάλανα νερά. Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν δύο μεγάλοι όμορφοι βράχοι, ενώ στα ανατολικά υπάρχει ένα τεράστιο σπήλαιο, το οποίο προκαλεί δέος. Αυτό το θαλάσσιο σπήλαιο είναι το Μάτι του Βοδιού (ή βοϊδομάτι)!

Η πανέμορφη παραλία είναι απομονωμένη, όπως και οι περισσότερες παραλίες των Αστερουσίων. Η πρόσβαση εδώ μπορεί να γίνει μέσω του δύσβατου χωματόδρομου που ξεκινάει από τις Τρεις Εκκλησιές και κατευθύνεται ανατολικά.

Στην τριγύρω περιοχή υπάρχουν κι άλλοι μικροί κόλποι με όμορφες παραλίες. Σε καμιά από αυτές δε θα βρείτε σχεδόν κανέναν, εκτός από ελάχιστες παρέες ντόπιων.

Φωτογραφιες

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58km νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Όρεων. Βρίσκεται 4km ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών.


Η πρόσβαση στη παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Το κοντινότερο λιμανάκι βρίσκεται στις Τρεις Εκκλησιές. Λόγω της απομονωμένης της θέσης, η παραλία είναι πάντα ήρεμη και έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους «σκαφάτους» επισκέπτες της.Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, που έρχεται σε αντίθεση με το ανοικτόχρωμο βότσαλο της διπλανής Άσπρης Παραλίας, που βρίσκεται 1km δυτικότερα. Είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται πανέμορφες σπηλιές. Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα, κάνοντας την μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Το κολύμπι, αλλά και το ψάρεμα εδώ είναι δύο αξέχαστες εμπειρίες.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Το Μαριδάκι είναι ένας πολύ μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική πλευρά των Αστερουσίων Όρεων, 65km νότια του Ηρακλείου και στην δυτική πλευρά του Κόλπου του Τσούτσουρα. Παρά την πολύ κοντινή απόσταση από τον Τσούτσουρα (2-3km), δεν υπάρχει εύκολος δρόμος που να συνδέει τους δύο οικισμούς (εκτός από ένα μονοπάτι). Το μόνο που το χωρίζει με το Τσούτσουρα είναι ένα πολύ απότομο βουνό με πολλές σπηλιές και καρστικούς σχηματισμούς. Έτσι, η πρόσβαση με αυτοκίνητο στο χωριό από τη ξηρά μπορεί να γίνει αποκλειστικά μόνο από ένα κακοτράχαλο και επικίνδυνο χωματόδρομο 15km που ξεκινάει λίγο πριν από το ορεινό χωριό Αχεντριάς (κοντά στο Μεσοχωριό Μεσαράς) και διασχίζει τα Αστερούσια Όρη, με επιβλητικούς γκρεμούς και άγρια βράχια τριγύρω. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί και στην μονή του Αγίου Νικήτα. Ποτέ μην αφήνετε το αυτοκίνητο σας κάτω από δέντρα, γιατί οι κατσίκες θα το καταστρέψουν.

 

Φωτογραφίες
 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Ο Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος (από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται 63km νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη. Είναι χτισμένος στην τοποθεσία που ήταν χτισμένη και η αρχαία πόλη Ίνατος, η οποία ήταν επίνειο της Πριανσού. Για την ακρίβεια οι δύο ενωμένοι οικισμοί του Πέρα Τσούτσουρου και του Τσούτσουρου είναι ένας ενιαίος παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος σήμερα είναι το λιμάνι των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου. Η περιοχή είναι πολύ καλά οργανωμένη και ανεπτυγμένη τουριστικά, όντας ωστόσο ένας προορισμός για πολύ ήρεμες διακοπές.

Μπροστά από το χωριό υπάρχει το μικρό λιμάνι της περιοχής. Ανατολικά και δυτικά του λιμανιού σχηματίζονται δύο μεγάλοι υπήνεμοι κόλποι συνολικού μήκους 2km, οι οποίοι έχουν υπέροχη χοντρή άμμο και πεντακάθαρη θάλασσα. Η παραλία είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες, αλλά και πολλά αλμυρίκια κοντά. Είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές, καθώς δίπλα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για διαμονή, διασκέδαση και διατροφή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Τσούτσουρα ως βάση για εξορμήσεις στις υπόλοιπες τριγύρω παραλίες.

Μάλιστα, το κολύμπι στον Τσούτσουρο θεωρείται ιαματικό και θεραπευτικό από πολλούς Κρητικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της θάλασσας σε αλάτι και ιώδιο. Αρκετοί γιατροί προτείνουν το κολύμπι στο Τσούτσουρα για όσους έχουν μυοσκελετικά και ορθοπεδικά προβλήματα.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}