Την υπογραφή της σύμβασης του ΒΟΑΚ Ηράκλειο – Χανιά, παρουσία του πρωθυπουργού, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρμόδιου τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο οποίος τονίζει πως «η Κρήτη κατέχει όχι μόνο τα εθνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά ρεκόρ, για το πώς ΔΕΝ πρέπει να γίνονται τα δημόσια έργα».
«Αν λάβει κανείς υπόψη τους χρόνους, τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και τα δελτία Τύπου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα περίμενε κανείς να έχει ολοκληρωθεί πλήρως αυτό το έργο», σημειώνει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα έλαβε χώρα άλλη μια φιέστα με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη, με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ».
Το αρμόδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «φθάσαμε από το προεκλογικό ‘ο ΒΟΑΚ θα γίνει’ στους κατοίκους της Κρήτης το 2019, με 6 χρόνια καθυστέρηση, 3 υπουργούς στο τιμόνι του Υποδομών & Μεταφορών και παρότι υπήρχαν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνει το έργο, στο να ακολουθηθεί τελικά ο σχεδιασμός που είχε γίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιασμός τον οποίο η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε πολεμήσει με ψέματα και λάσπη».
«Αφού βάζουν διόδια στους Κρητικούς ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία;»
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σημειώνει, όμως, πως υπάρχουν «δύο μεγάλα ερωτηματικά: Τα διόδια, σε ποια έκταση και πού, και το τελικό κόστος του έργου».
Και ρωτά «αφού βάζουν διόδια στους Κρητικούς, ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία;», προσθέτοντας τα εξής:
– «Υπογράφηκε η σύμβαση για το τμήμα του έργου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για το οδικό δίκτυο.
– »Το αρμόδιο Υπουργείο επιμένει να μην ενημερώνει τι ποσοστό απαλλοτριώσεων έχει υλοποιηθεί από το Καστέλλι Χανίων μέχρι την Χερσόνησο Ηρακλείου. Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων είναι κρίσιμο για το τελικό κόστος του έργου», εξηγεί ο κ. Μεϊκόπουλος, «αφού η μη ολοκλήρωσή τους, όταν κυρωθεί η σύμβαση στην Βουλή, στοιχειοθετούν ευθύνη του Δημοσίου και δικαίωμα των εργολάβων να αξιώσουν και να πάρουν αποζημιώσεις λόγω των καθυστερήσεων. Θα την ‘πληρώσει’ δηλαδή ο φορολογούμενος».
Τέλος, τονίζει δηκτικά πως ο «πρώτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος το 2019», για να σχολιάσει ότι «όπως αποδεικνύεται τελικά, το επιτελικό κράτος ούτε αποτελεσματικό είναι, ούτε καλό συντονισμό έχει, ούτε τα έργα προχωρούν ταχύτερα και με διαφάνεια, όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης».
Source link