Η μη αναμενόμενη εκλογή του Καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ – του πρώτου Αμερικανού ποντίφικα στην ιστορία – ξάφνιασε πολλούς, ενώ ένας από τους βασικούς διεκδικητές αποσύρθηκε από την κούρσα.
Τα κονκλάβια φημίζονται για την απρόβλεπτη φύση τους – και για άλλη μια φορά η εκλογή του Καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως νέου Πάπα αιφνιδίασε πολλούς.
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ’ κέρδισε την ομοφωνία των 133 καρδιναλίων-εκλεκτόρων μόλις στον τέταρτο γύρο ψηφοφορίας – μια γρήγορη διαδικασία για ένα τόσο πολυσυλλεκτικό κολέγιο καρδιναλίων.
Αν και το όνομά του ακουγόταν στους παρατηρητές του Βατικανού, άλλοι καρδινάλιοι είχαν αναδειχθεί ως ξεκάθαρα φαβορί, όπως ο Πιέτρο Παρολίν – το Νο2 του Βατικανού που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Ιταλός πάπας μετά από σχεδόν 50 χρόνια – ή ο Λουίς Τάγκλε, καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες που επιδίωκε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης ποντίφικας.
Αντ’ αυτού, εκλέχθηκε ο πρώτος Βορειοαμερικανός στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας μέσω της εξαιρετικά μυστικής αυτής διαδικασίας.
Τι συνέβη λοιπόν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα;
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Καρδινάλιος Παρολίν προηγείτο, συγκεντρώνοντας μεταξύ 45 και 55 ψήφων, σύμφωνα με πηγές.
Αν και σημαντικό νούμερο, ήταν πολύ μακριά από τις 89 ψήφους που απαιτούνταν για την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Την ίδια στιγμή, ο Πρεβόστ είχε συγκεντρώσει 34 έως 44 ψήφους.
Καθώς όμως ο Ιταλός δυσκολευόταν να διευρύνει τη στήριξή του κατά τους τρεις πρώτους γύρους, αποσύρθηκε από την κούρσα και στήριξε τον Πρεβόστ, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρευσαν στα μέσα ενημέρωσης.
Μια εσωτερική μάχη μεταξύ των Λουίς Τάγκλε και Πάμπλο Βιργίλιο Ντέιβιντ – και οι δύο από την Ασία – εξουδετέρωσε τις πιθανότητές τους.
Ένας υποψήφιος από την Αφρική – από τον πιο συντηρητικό τομέα της Εκκλησίας – δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί σε ένα κονκλάβιο όπου η συντριπτική πλειονότητα των καρδιναλίων είχαν διοριστεί από τον Φραγκίσκο, έναν προοδευτικό πάπα, λένε οι πηγές.
Η ιδέα ενός Αμερικανού Πάπα θεωρείτο εδώ και καιρό απίθανη, λόγω της γεωπολιτικής ισχύος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Πρεβόστ κατάφερε να συσπειρώσει καρδιναλίους από διαφορετικά μπλοκ: μετριοπαθείς Αμερικανούς, Νοτιοαμερικανούς και πολλούς Ευρωπαίους, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους υπέρ του.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι ο Πρεβόστ «σίγουρα προσέλκυσε διακομματικές προτιμήσεις, τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά».
«Στο κονκλάβιο, ήταν ο λιγότερο “Αμερικανός” από τους Αμερικανούς: γεννημένος στο Σικάγο, έζησε 20 χρόνια στο Περού», σημείωσε η εφημερίδα.
Και πρόσθεσε: «Ως άνθρωπος της ομαδικής δουλειάς, ο Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να εξελίξει το παπικό αξίωμα προς μια πιο συλλογική μορφή».
Source link