Ο Τράφουλας (ή Τράχουλας) βρίσκεται 4km ανατολικά του Λέντα και 69km νότια της πόλης του Ηρακλείου. Είναι μια εντελώς απομονωμένη παραλία της νότιας Κρήτης, η οποία σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού πάνω στο Ακρωτήριο Τράφουλας ή Τράχηλας. Σύμφωνα με τη παράδοση, ο Βασιλιάς της Κνωσού, ο Μίνωας, έκανε τα μπάνια του εδώ μαζί με τους άντρες του. Αντίθετα, οι γυναίκες, μαζί με την βασίλισσα Πασιφάη, έκαναν τα μπάνια τους στην γειτονική παραλία της Λούτρας.

 

Η παραλία του Τράφουλα, η Ψιλή Άμμος, είναι η πιο όμορφη παραλία της ευρύτερης περιοχής. Είναι εντελώς έρημη, με εξαίρεση κάποιες παρέες που μένουν καμιά φορά εδώ. Στο ανατολικό τμήμα υπάρχουν 4 σπηλιές, 2 ψηλά στα βράχια και 2 στη παραλία. Αυτές μπορούν να προσφέρουν σκιά από τον ήλιο, δεδομένου ότι δεν είναι ήδη κατειλημμένες όταν έρθετε. Ακόμη, οι γκρεμοί στα ανατολικά φαίνεται ότι είναι κατάλληλοι για αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν σημάδια από γάντζους. Η παραλία είναι μεγάλη με ψιλό γκριζωπό χαλικάκι και λίγες λείες πέτρες στο μέσο της, ενώ η θάλασσα έχει πολύ βαθιά και διαυγή νερά. Περιτριγυρίζεται από πελώριους κάθετους βράχους, οι οποίοι και μέσα στη θάλασσα ορθώνονται κάθετα για αρκετά μέτρα. Τα βαθιά νερά της περιοχής κρύβουν πολλά ψάρια, γεγονός που προσελκύει αρκετούς έμπειρους ψαράδες. Οι υπόλευκοι βράχοι στην ακτή έχουν σμιλευτεί από τις καιρικές συνθήκες και σχηματίζουν υπέροχα φυσικά μαρμάρινα γλυπτά. Η Ψιλή Άμμος είναι αρκετά γνωστή στους γυμνιστές, οι οποίοι εδώ είναι καλά προστατευμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ένα από τα μειονεκτήματα της παραλίας είναι ότι δεν έχει σκιά, εκτός τις σπηλιές. Επίσης, ο Τράφουλας δεν είναι αγαπημένος προορισμός για κατασκήνωση, καθώς, θα πρέπει να κουβαλήσετε τα πράγματα σας μέσα στο φαράγγι. Ωστόσο, αν το επιχειρήσετε το καλό είναι ότι αν σας λείψει κάτι, ο Λέντας είναι κοντά, αλλά θα πρέπει να διασχίσετε το φαράγγι.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Ο Δυσκός βρίσκεται 75km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 1-2km δυτικά του Λέντα. Είναι ένας μικρός οικισμός, γνωστός και με το όνομα Δυτικός, τον οποίο χωρίζει από το χωριό του Λέντα το γνωστό ακρωτήριο Λιοντάρι. Το Λιοντάρι λέγεται ότι ήταν ένα από τα λιοντάρια που μετάφεραν την άμαξα της Θεάς Ρέας και κάποτε πέτρωσε εδώ.

Μπροστά από τον οικισμό του Δυσκού, δίπλα στο Λιοντάρι, ξεκινάει μια μεγάλη πανέμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο, η οποία εκτείνεται προς τα δυτικά ως τον οικισμό του Τσίγκουνα.  Για να έρθετε εδώ μπορείτε να οδηγήσετε από τον Λέντα προς τα χωριά Γερόκαμπος ή Δυτικός και περνάει κατά μήκος όλης της παραλίας. Μόλις 1km μετά τον Λέντα, θα δείτε την παραλία στο αριστερό σας χέρι, στην οποία οδηγούν διάφοροι σύντομοι χωματόδρομοι. Αν πάλι δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, η πρόσβαση μπορεί να γίνει από το σύντομο μονοπάτι που περνάει από το Λιοντάρι.

 

Το ανατολικό τμήμα της παραλίας, το οποίο βρίσκεται μπροστά στον οικισμό είναι ελάχιστα οργανωμένο, με λίγες ταβέρνες και δωμάτια. Όσο απομακρύνεστε στα δυτικά, η παραλία γίνεται πιο απόμερη. Το δυτικό της τμήμα, στο Γερόκαμπο, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους γυμνιστές. Ειδικά παλαιότερα, ο Δυσκός ήταν αγαπημένος προορισμός των απελευθερωμένων χίπηδων. Κατά μήκος όλης παραλίας υπάρχουν αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά αλλά και να κατασκηνώσετε. Ακόμη παραπέρα φτάνουμε στον οικισμό του Τσίγκουνα ο οποίος έχει απεριόριστη θέα στο Ακρωτήριο Λιοντάρι του Λέντα, καθώς κοιτάει ανατολικά. Εδώ υπάρχει και η μικρή παραλία Λιμανάκι που έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά (λόγω του ανατολικού της προσανατολισμού) και χρησιμοποιείται και ως το λιμανάκι του Τσίγκουνα.

Ο Δυσκός φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα του, με τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τα επιβλητικά Αστερούσια Όρη. Επίσης, συχνά διοργανώνονται beach party στον Δυσκό, όταν έχει πανσέληνο και νέα σελήνη.

 

 

Φωτογραφίες

 

 

 

{jcomments on}

Τα Πλατιά Περάματα είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται 69km νότια του Ηρακλείου και 7km ανατολικά από τους Καλούς Λιμένες και 7km ανατολικά του Λέντα. Βρίσκεται στην έξοδο μιας μεγάλης κοιλάδας (εξ ου και το όνομα), σπάνιο φαινόμενο στα Αστερούσια που ξεκινάει από το χωριό Αντισκάρι, διασχίζει τα Αστερούσια Όρη, και καταλήγει στον οικισμό. Η εύφορη κοιλάδα χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια πρώιμων λαχανικών, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές κλπ, καθώς η θερμοκρασία είναι πάντα υψηλή. Χαρακτηριστικό του θερμού κλίματος, είναι ότι τα χελιδόνια δεν εγκαταλείπουν τη περιοχή ούτε το χειμώνα.

Για να έρθετε στα Πλατιά Περάματα, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο από το Αντισκάρι, ή εναλλακτικά, τον βατό χωματόδρομο που ενώνει τους Καλούς Λιμένες με τον Λέντα.

 

 

Φωτογραφίες
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}