Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται 7km νότια της Καραβέ, στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου και της Ευρώπης. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο, ενώ στο δυτικό, ως τη "μύτη" της Γαύδου έχει μεγάλες πέτρες.

Η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης είναι υπέροχη και δημιουργείται στην έξοδο ενός ξεροπόταμου με μεγάλους αμμόλοφους. Κοντά στην έξοδο του φαραγγιού του ποταμού, θα συναντήσετε μια μικρή αποξηραμένη λίμνη, η οποία έχει νερό το χειμώνα και φιλοξενεί πολλά πτηνά που μεταναστεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική (ή ανάποδα). 

Η πρόσβαση στη Τρυπητή γίνεται με τα πόδια (αν δεν έχετε σκάφος φυσικά), από το Κόρφο. Η απόσταση είναι 3-4km και παίρνει περίπου μια ώρα. Φυσικά δεν υπάρχει καμιά υποδομή κοντά, άρα θα πρέπει να κουβαλάτε τα απαραίτητα.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Η παραλία του Λαυρακά βρίσκεται περίπου 2km δυτικά του Αγιάννη, κοντά στο βορειότερο άκρο της Γαύδου. Η πρόσβαση εδώ μπορεί να γίνει με 20’-30’ περπάτημα από τον Αγιάννη, όπου μπορείτε να πάτε με λεωφορείο.

Ο Λαυρακάς είναι μια φανταστική παραλία, με ξανθή άμμο και καταγάλανα νερά. Δεν είναι καθόλου οργανωμένη και είναι από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού, καθώς η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια.

Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται από τα πολλά λαυράκια που ίσως είχε κάποτε η περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι το όνομα οφείλεται στη μινωϊκη λέξη «λάβρυς» που είναι ο Μινωϊκός διπλός πέλεκυς. Όντως, σε σπηλιές στη περιοχή βόρεια του Κεδρόδασους (νότια του Λαυρακά), έχουν βρεθεί 20 συλημένοι τάφοι μινωϊκής περιόδου, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν την καταγωγή του ονόματος. Αυτές οι σπηλιές έχουν συνδεθεί και με τη σπηλιά της Καλυψώς, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η Γαύδος είναι το ομηρικό νησί της Καλυψώς, όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και έζησε για επτά χρόνια. Νότια του Λαυρακά έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίων κτισμάτων, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αλλά και στο ρέμα του Κεδρέ.

Σταυρολίμνη

Λίγα μέτρα ανατολικότερα, μεταξύ Λαυρακά και Πύργου, βρίσκεται η πάρα πολύ μικρή παραλία της Σταυρολίμνης, στην οποία μπορείτε να φτάσετε κι από τις δύο πλευρές. Η παραλία έχει άμμο και λίγα βράχια, αλλά είναι ιδανική για κατασκήνωση. Στη Σταυρολίμνη καταλήγει ένα ρυάκι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο και μεταφέρει αργιλώδες χώμα. Ειδικότερα τον Απρίλιο και το Μάιο, όταν ο άργιλος είναι ακόμη νωπός, αξίζει να κάνετε τα φυσικά σπα σας (αργιλοθεραπεία) εδώ, καθώς αργότερα το χώμα σκληραίνει. Στην παραλία θα δείτε αρκετές πρόχειρες κατασκευές που έχουν κατασκευάσει οι πιο «μόνιμοι» κατασκηνωτές. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή είναι πνιγμένη στα πεύκα και τους κέδρους.

 

Λαυρακάς

 

 

 

 

 

{jcomments on}

Η παραλία του Αγιάννη ή του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται 4km δυτικά του Σαρακήνικου. Μπορείτε να έρθετε είτε με λεωφορείο από τη Καραβέ (το μόνο λιμάνι της Γαύδου), είτε με μια ώρα περπάτημα από το Σαρακήνικο.

Η ομορφιά της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα στις γραμμές αυτού του κειμένου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Discovery Channel την έχει ψηφίσει στο παρελθόν ως την δεύτερη καλύτερη παραλία στο κόσμο, μετά την Χαβάη. Πράγματι, ο Αγιάννης είναι μια πανέμορφη απόμερη αμμουδερή παραλία, μέσα σε ένα άνυδρο και άγριο αφρικανικό τοπίο.

Τριγύρω υπάρχουν μόνο αμμοθίνες, όμορφα βράχια και κέδροι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ δίπλα υπάρχει μια ταβέρνα. Η θάλασσα είναι ρηχή και με απίστευτα νερά. Σίγουρα, μια επίσκεψη θα σας πείσει, ότι αυτό το υπέροχο μέρος είναι ένα από τα ομορφότερα στο κόσμο. Φυσικά, ο γυμνισμός σε ένα τόσο ήρεμο μέρος επιτρέπεται. Επίσης, μπορείτε να κατασκηνώσετε, εφόσον βέβαια σεβαστείτε το περιβάλλον και τους εύθραστους κέδρους.

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

{jcomments on}