Έντονη ζήτηση για Airbnb καταλύματα στην Ευρώπη – Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς
Σημαντική άνοδο παρουσιάζει η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές ταξιδιωτών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Οι πλατφόρμες έχουν ήδη καταγράψει αυξημένο αριθμό κρατήσεων για τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι ταξιδιώτες σπεύδουν να εξασφαλίσουν διαμονή ενόψει των εορτασμών του Πάσχα. Η φετινή σύμπτωση της ημερομηνίας του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα (20 Απριλίου) έχει εντείνει περαιτέρω τη ζήτηση, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2024.
Στατιστικά AirDNA – Εκρηκτική άνοδος κρατήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι κρατήσεις για την εβδομάδα του Πάσχα σημείωσαν αύξηση 67% μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, τη στιγμή που πέρυσι η αντίστοιχη άνοδος ήταν 24%. Η φετινή χρονική σύμπτωση των εορτών ώθησε νωρίτερα το ενδιαφέρον για ταξίδια, σε αντίθεση με το 2024, όπου το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάστηκε στις 5 Μαΐου.
Οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί
Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη αναδεικνύονται σε κορυφαίους προορισμούς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης τον Φεβρουάριο. Η Αθήνα σημείωσε άνοδο 21% σε κρατήσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 19% και η Κρήτη με 16%.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρουσιάστηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα (+53%), η Καλαμάτα (+50%), ο Βόλος (+38%), η Πάτρα (+37%) και το Ναύπλιο (+35%).
Πτώση σε δημοφιλή νησιά
Αντίθετα, κάμψη σημειώθηκε σε παραδοσιακά δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Η Μύκονος κατέγραψε πτώση 46% στις κρατήσεις, με μόλις 4.000 διανυκτερεύσεις να προγραμματίζονται τον Φεβρουάριο για το επόμενο διάστημα. Αρνητικές επιδόσεις είχαν επίσης η Ζάκυνθος (-37%), η Ρόδος (-18%) και η Σαντορίνη (-15%).
►Διαβάστε επίσης: “Σαρώνουν” τα Airbnb στην Κρήτη – Τρεις κρητικές πόλεις στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προορισμών στη χώρα
Η πανευρωπαϊκή εικόνα – Η θέση της Ελλάδας
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι προκρατήσεις για μελλοντικές διανυκτερεύσεις παρουσίασαν αύξηση 18% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τέταρτη θέση ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτη στην κατάταξη ήταν η Πολωνία με αύξηση 28%, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 23% και την Τσεχία με 20%. Η Ελλάδα μοιράστηκε την τέταρτη θέση με την Ισπανία (18%). Αντίθετα, μικρότερες αυξήσεις παρουσίασαν η Δανία (+2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+4%), η Σουηδία (+9%) και η Ιταλία με την Αυστρία (από 10%).
Κρήτη: Στην πρώτη δεκάδα των προορισμών στη χώρα μας τρεις κρητικές πόλεις
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος “παίκτης” στην τουριστική αγορά, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό της Κρήτης. Το μερίδιο από την “πίτα” των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων των καταλυμάτων τύπου Airbnb κάθε χρόνο μεγαλώνει και μάλιστα η Κρήτη έχει τη “μερίδα του λέοντος”, αφού τρεις προορισμοί της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με αυτή τη σειρά) είναι στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς για Airbnb στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Short Stay Conference 2025, του συνεδρίου που διεξήχθη το περασμένο σαββατοκύριακο, τα Airbnb και γενικότερα τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε.
Η Κρήτη κυριάρχησε στην κατάταξη: Τρεις νομοί του νησιού, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το βεβαίως το Ηράκλειο, είναι στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων προορισμών για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο
Παρότι την πρώτη θέση στην εν λόγω κατάταξη έχει κατακτήσει η Αττική, η Κρήτη δεν αργεί να φανεί, αφού ο νομός Χανίων είναι στη δεύτερη με ποσοστό 12% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 8%. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Ηράκλειο, ολοκληρώνοντας τη λίστα με τους 10 κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, και τα σημεία όπου η δημοφιλία των Airbnb εκτοξεύτηκε.
Το συνέδριο έδωσε και εκτιμήσεις για το πού κυμάνθηκαν οι τιμές τον χρόνο που πέρασε. Υψηλές τιμές στην Κρήτη κατέγραψαν το Ρέθυμνο και τα Χανιά, στα 400 ευρώ περίπου.
Εκεί όμως που διέπρεψε η Κρήτη ήταν στον αριθμό διανυκτερεύσεων, καθώς το Ρέθυμνο έρχεται στην πρώτη θέση με παραπάνω από 9 ημέρες διαμονής.
Παράλληλα, αναδείχτηκαν στατιστικά για ολόκληρο το νησί: Η μέση ημερήσια τιμή διάθεσης ενός καταλύματος τύπου Airbnb στην Κρήτη, την περίοδο που κορυφώνεται η ζήτηση, είναι 195 ευρώ, η πληρότητα τον μήνα Αύγουστο κυμάνθηκε στο 80% και το επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές του, πάνω από 70 ευρώ, το καλοκαίρι.
Η διάκριση μεταξύ εαρινής και χειμερινής σεζόν είναι πολύ σημαντική και οι ερευνητές δείχνουν ότι το νησί χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα στον τουρισμό. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, όπως η Αττική, οι πόλεις της Κρήτης τον χειμώνα βλέπουν τα έσοδά τους να “βουτούν” προς τα κάτω, αφού όλες οι παράμετροι, όπως η τιμή του ακινήτου, η πληρότητα και τα έσοδα των ιδιοκτητών, μειώνονται δραματικά. Την περίοδο “χαμηλής ζήτησης”, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή διανυκτέρευσης πέφτει στα 120 ευρώ και η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 25%. Πανελλαδικά, η αγορά των Airbnb δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται ραγδαία, ενώ τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 60%: Από 746 εκατ. ευρώ το 2023, τα δηλωθέντα εισοδήματα διαμορφώθηκαν σε 874 εκατ. ευρώ το 2024.
Τι λένε εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ
Βασικός υποστηρικτής του Short Stay Conference 2025 είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και το neakriti.gr μίλησε με δύο εκπροσώπους της, για να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις πάνω στο φαινόμενο.
Η κ. Νίνα Φουντουλάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, υποστήριξε πως η πόλη των Χανίων έχει επαρκείς υποδομές και μπορεί να καλύπτει το έντονο κύμα τουρισμού που την επισκέπτεται. Μάλιστα, τόνισε πως η δημιουργία ενός βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματος γίνεται το έναυσμα για την ανακαίνιση πολλών κτηρίων της πόλης που είχαν παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Στη σύντομη δήλωσή της είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα κτήρια μπορεί και να μην ανακαινίζονταν αν δεν υπήρχαν τα Airbnb».
Το κομμάτι του νομού Ηρακλείου “επιμελήθηκε” ο κ. Κωνσταντίνος Αράπογλου, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΙΔΑΝΗ), ο οποίος αποκαλύπτει πως τα Airbnb μπορεί να είναι «το νούμερο ένα» στην προτίμηση των επισκεπτών, όμως οι ιδιοκτήτες της πόλης έχουν εντελώς διαφορετική άποψη: «Το καλοκαίρι, ακόμη και τουριστικές περιοχές όπως η Λυγαριά και η Αγία Μαρίνα, έχασαν πολλά τέτοια καταλύματα. Αυτή η αυξητική τάση που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα εκείνων που είχαν Airbnb και έτρεξαν να τα δηλώσουν. Σε λίγο καιρό ακόμη και αυτά θα χαθούν γιατί τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχουν καμία σχέση με το ενοικιαστήριο: Δεν παρέχουν στον ενοικιαστή την ίδια ασφάλεια που του παρέχει μακροχρόνια μίσθωση και βέβαια απαιτούν προσωπική δουλειά και συνεχή συντήρηση, δύο πράγματα που μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφέρει».
Ο κ. Αράπογλου δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο επηρέασε την αγορά των Airbnb το πρόσφατο νομοσχέδιο που προσέφερε φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες, λέγοντας πως ουσιαστικά δε συνεισέφερε καθόλου. «Δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για να ανακαινίσουν σπίτια και να δημιουργήσουν νέα Airbnb», είπε.
H πλευρά των ξενοδόχων
Δε θα μπορούσαμε, βέβαια, να παραλείψουμε τον παραδοσιακό “παίκτη” του τουριστικού παιχνιδιού, τους ξενοδόχους, που τώρα έχουν έναν ανταγωνιστή να στέκεται απέναντί τους, έναν ακόμη “παίκτη” που γίνεται όλο και πιο δυνατός. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης αναφέρει πως το φαινόμενο που παρατηρείται είναι απόλυτα λογικό, όμως έχει επηρεάσει αρνητικά τα ξενοδοχεία του Ηρακλείου.
«Πολλά από αυτά είναι παράνομα, δεν πληρώνουν φόρους και δεν έχουν την επαρκή ασφάλεια που οφείλουν να έχουν τα ξενοδοχεία. Αυτό κάνει κακό στον κλάδο της ξενοδοχίας και τον επηρεάζει έντονα», τόνισε.
Ο κ. Χαλκιαδάκης επισήμανε πως υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περίοδοι που η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώνεται λόγω των Airbnb: «Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στις αρχές και τα τέλη της τουριστικής περιόδου. Τότε η προσέλευση μειώνεται, πράγμα που είναι αισθητό στα έσοδα των ξενοδόχων».
Μία εκτίμηση από το Ρέθυμνο έδωσε στo neakriti.gr ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Στη δήλωσή του υποστηρίζει ένθερμα πως ό,τι αλλαγή έχουν δει, όσον αφορά στα Airbnb, είναι προς το χειρότερο και αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό το φαινόμενο θα αποβεί μοιραίο για τα ξενοδοχεία.
«Έχουν ήδη ξεπεράσει τις ξενοδοχειακές κλίνες που προσφέρονται στην Ελλάδα: Στα ξενοδοχεία υπάρχουν περίπου 915 χιλιάδες κλίνες σε όλη τη χώρα, ενώ τα Airbnb έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Εκτός όμως από αυτό, έχουν πάρει πάνω από 60 χιλιάδες εργαζόμενους που δούλευαν σε ξενοδοχεία. Ολόκληρη η λειτουργία τους γίνεται εις βάρος των ξενοδοχείων, αφού οι κανόνες που ισχύουν για εμάς δεν υπάρχουν για τα Airbnb. Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς να μας προξενούν πρόβλημα είναι να ελέγχονται καλύτερα από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.
Source link