Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μην το ξεχνάτε! Εμείς τα προσφυγάκια βέβαια φροντίζουμε να περνάμε καλά όλες τις εποχές και αυτό το ένιωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην κοπή πίτας των φίλων μας από τα Δαμάνια, από τα Φιλίσια και βέβαια το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής από τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου!
· *Χαιρετίζουμε σήμερα την νέα θητεία του Γιώργου Γιαουρτά στην θέση του προέδρου στον Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης «Η Αλικαρνασσός» και του ευχόμαστε να έχει πάντα την υγειά του! Θυμίζουμε δε πως το κλειστό που θα γίνουν τα τελικά του Κυπέλλου Μπάσκετ λέγεται «Νέα Αλικαρνασσός» και βρίσκεται στην περιοχή Δυο Οράκια, επαναλαμβάνω, τα Δυο Οράκια είναι περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και το κλειστό έχει πάρει το όνομά της!
· *Αφιερώνουμε με την ευκαιρία σε κάθε Πετρουμιανό-Μικρασιάτη και ιδιαιτέρως στην οικογένεια Δουλουφάκη και στη μνήμη του Μιχαήλ Βελισσαριου τα παρακάτω ιστορικά στοιχεία: Η Αλικαρνασσός υπήρξε πατρίδα του Ηροδότου πατέρα της Ιστορίας και του ποιητή Διονυσίoυ θείου του Ηροδότου (αδελφός της μητέρας του), αλλά και της Αρτεμισίας Α’, του Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμίσιας Β’ που κατασκεύασε το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ένα από τα 7 θαύματα της Αρχαιότητας. Από εκείνη την εποχή μέχρι και την μεταβυζαντινή εποχή δεν υπάρχει κάτι ιστορικό να αναφερθεί. Με την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την έλευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαμε νέα γεγονότα και η Αλικαρνασσός άρχισε να ξαναεμφανίζεται στο προσκήνιο. Οι Ιωαννίτες Ιππότες μοναστικό τάγμα της λατινικής εκκλησίας, κατέλαβαν την Αλικαρνασσό γνωστή τότε με το όνομα Μέσι (Mesy) οχυρώνοντας τη κατεστραμμένη αυτή πόλη. Κατασκεύασαν ένα μεγάλο φρούριο το 1402 το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά υλικά από τα κατεστραμμένο Μαυσωλείο καθώς και αγάλματα για τον διάκοσμο του. Το φρούριο που έφτιαξαν ήταν αφιερωμένο στον προστάτη του τάγματος Άγιο Πέτρο δίνοντας και το όνομα του στην πόλη που ονομάστηκε Πετρόνεουμ (Petroneum) από το όνομα του φρουρίου.
· *Αργότερα με παράφραση το Πετρόνεουμ έγινε από τους Έλληνες στο Ελληνικότερο Πετρούμι γιαυτό και οι Αλικαρνασσώτες λέγονταν Πετρουμιανοί. Το 1842 μετά από συμφωνία Σουλτάνου Βάγιατζητ Β’ και του Μεγάλου Δάσκαλου των Ιπποτών Πιέρ ντ’ Ωμπουσόν το φρούριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν δεσμωτήριο πολιτικών καταδίκων, το δε παρεκκλήσι έγινε Τζαμί προσθέτοντας και μιναρέ. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα από Πετρούμι να αλλάξει όνομα και να γίνει Μπόντρουμ (Φυλακή) στα Τούρκικα όπως είναι πλέον γνωστή η Αλικαρνασσός μέχρι σήμερα.
Αλλ*Αλλά θέλουμε να σας γλυκάνουμε στον επίλογο: Ο χαλβάς ο Πετρουμιανός ξεχώριζε από τους άλλους χαλβάδες διότι ήταν με αλεύρι (λάδι, αλεύρι, νερό, ζάχαρη) αντί σιμιγδάλι χωρίς να σημαίνει ότι δεν έφτιαχναν και με σιμιγδάλι (λάδι, σιμιγδάλι, αμύγδαλο-πραιρετικό, ζάχαρη, νερό). Δοκιμάστε να τον φτιάξετε, πλησιάζει η νηστεία της Σαρακοστής…
Source link