Μην στεγνώνετε ποτέ τα ρούχα σας σε εσωτερικό χώρο! Επιστήμονας προτείνει τον σωστό τρόπο για να απλώσετε τη μπουγάδα σας

Μην στεγνώνετε ποτέ τα ρούχα σας σε εσωτερικό χώρο! Επιστήμονας προτείνει τον σωστό τρόπο για να απλώσετε τη μπουγάδα σας

Είναι μια δουλειά που πολλοί από μας απεχθάνονται. Και τώρα αποδεικνύεται ότι πιθανότατα στεγνώνουμε τα ρούχα μας λάθος.

Σύμφωνα με τη καθηγήτρια Ρεβέκκα Ντράμοντ, ειδική στην ανοσολογία και την ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να απλώσετε τη μπουγάδα σας.

Αν και πολλοί από εμάς επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε απλώστρες μέσα στο σπίτι, η επιστήμονας προειδοποιεί ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι επιβλαβής.

«Το στέγνωμα βρεγμένων ρούχων σε απλώστρες, σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της μούχλας που αναπτύσσεται στο σπίτι σας», εξήγησε σε άρθρο της για το επιστημονικό διαδικτυακό portal The Conversation.
«H πρακτική αυτή συνδέεται με προβλήματα υγείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και με θάνατο.»

Αντί για αυτό, η καθηγήτρια Ντράμοντ προτείνει να αντιμετωπίσετε το κρύο και να στεγνώνετε τα ρούχα σας σε εξωτερικό χώρο όλο τον χρόνο

MΠΟΥΓΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

.

Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, η ειδικός συνιστά να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα ή μια θερμαινόμενη απλώστρα.

Η γνωστή μας μούχλα είναι  μια ομάδα μυκήτων που παράγουν σπόρια και αναπτύσσεται περισσότερο σε υγρά περιβάλλοντα, γι’ αυτό και μπορεί να τη συναντήσετε στο μπάνιο σας.

«Όταν η μούχλα αναπτύσσεται στο σπίτι σας, μπορεί να σχηματίσει μαύρα ή πράσινα σημάδια στους τοίχους και συνήθως δημιουργεί μια δυσάρεστη, χαρακτηριστική οσμή», ανέφερε η   Ντράμοντ.
«Δεν πρέπει να την αγνοούμε, καθώς η μακροχρόνια έκθεση σε μούχλα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.»

ΜΟΥΧΛΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ
Φωτογραφία Shutterstock

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ή κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από μυκητιασικές λοιμώξεις», εξήγησε η Ντράμοντ.
«Μούχλες όπως ο ασπέργιλος προκαλούν λοιμώξεις σε ασθενείς με μειωμένη ανοσολογική λειτουργία ή που έχουν βλάβες στους πνεύμονες από ασθένειες όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που συνδέεται με το βαρύ κάπνισμα.»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μυκητιασικά σπόρια μπορεί ακόμη και να εισβάλουν στους αεραγωγούς και να τους φράξουν, προκαλώντας αιμορραγία στους πνεύμονες.

«Αυτό συμβαίνει όταν τα σπόρια βλαστάνουν και σχηματίζουν μακριές, ιστόμορφες προεξοχές που ονομάζονται μυκήλιο, δημιουργώντας κολλώδεις μάζες που φράζουν τους αεραγωγούς και καταστρέφουν τους ευαίσθητους ιστούς των πνευμόνων», πρόσθεσε η καθηγήτρια Ντράμοντ.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τα μυκητιασικά σπόρια.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα, σύμφωνα με τη   Ντράμοντ.

«Αν και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι η τυπική έκθεση σε μυκητιασικά σπόρια είναι απίθανο να σας προκαλέσει προβλήματα υγείας, η έκθεση σε πολύ μεγάλες ποσότητες σπορίων μπορεί να αποβεί μοιραία, ακόμα και για άτομα χωρίς προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας», προειδοποίησε.

Η επιστήμονας αναφέρει την περίπτωση του Αουάμπ Ισάκ – ενός μικρού παιδιού που πέθανε το 2020 ως άμεσο αποτέλεσμα της υψηλής έκθεσής του σε μυκητιασικά σπόρια, λόγω υπερβολικής υγρασίας και μούχλας στο σπίτι του.

«Ο θάνατός του οδήγησε σε αλλαγή της νομοθεσίας στη Μεγάλη Βρετανία (Νόμος του Αουάμπ), η οποία απαιτεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκρίνονται άμεσα σε προβλήματα υγρασίας στα σπίτια που διαχειρίζονται, ώστε οι ενοικιαστές να μην εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα μυκητιασικών σπορίων που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία», ανέφερε η  Ντράμοντ.

Συνολικά, είναι σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας στεγνό και απαλλαγμένο από μούχλα – πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσετε την κλασική απλώστρα ρούχων.

Η   Ντράμοντ κατέληξε: «Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλός αερισμός και λάβετε άλλα μέτρα για τη μείωση της υγρασίας, όπως η χρήση αφυγραντήρα ή η επένδυση σε μια θερμαινόμενη απλώστρα για να στεγνώνετε τα ρούχα σας σε εσωτερικό χώρο τον χειμώνα.»


Source link