Τελικά, όλα λένε ότι… «είμαστε φτωχοί», δε «νιώθουμε»

Τελικά, όλα λένε ότι… «είμαστε φτωχοί», δε «νιώθουμε»

Δεν μπορεί όλοι όσοι συμμετέχουν στις έρευνες να ανήκουν σε “θλιβερές μειοψηφίες” ή να περιβάλλονται από μηδενισμό, άρα άλλο είναι το πρόβλημα…

Επιστρέφει η συμμορία της μιζέριας, με σύνθημα “δεν είστε φτωχοί, νιώθετε φτωχοί” του υπουργού Υγείας, με τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα του Eurofound να δείχνουν τους Έλληνες ως τους πιο απαισιόδοξους ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς βρίσκονται τρίτοι από το τέλος όσον αφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Βέβαια, δεν μπορεί όλοι όσοι συμμετέχουν στις έρευνες να ανήκουν σε “θλιβερές μειοψηφίες” ή να περιβάλλονται από μηδενισμό, ενδεχομένως άλλο είναι το πρόβλημα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες του Eurofound σχετικά με την ποιότητα ζωής και εργασίας στην Ευρώπη παρουσιάζουν πως στην Ελλάδα μόνο το 20% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους στην επικράτεια, καθώς είναι το χαμηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά μαζί με τους γείτονες Ιταλούς. Σαφώς, η μείωση της αισιοδοξίας οδηγεί και σε χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;» σε κλίμακα από το 0 ως το 10, οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί που σημειώνουν ποσοστά κάτω από τη βάση, με μέσο όρο 4,5. Ωστόσο, μάλλον η λύση δεν είναι οι συνεδρίες σε ψυχολόγο, ακόμα και αν εκεί θα καταλήξουμε. 

Η πηγή του προβλήματος δεν είναι ο… αόρατος εχθρός όπως πιστεύει ο υπουργός, μάλλον είναι ένα σύνολο πραγμάτων, όπως αποδεικνύουν και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Eurostat, ο ΟΟΣΑ και το Ευρωβαρόμετρο, που τοποθετούν τη χώρα μας στον “πάτο” της κλίμακας της Ε.Ε. σε θέματα αγοραστικής δύναμης του μισθού, οικονομικά διαλυμένων νοικοκυριών, και πρόσβασης των πολιτών στην Υγεία, με το 55% των νοικοκυριών να «δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα», ενώ ταυτόχρονα οι ηλικιωμένοι ερωτηθέντες αναφέρουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε νοσοκομειακές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, ενώ οι νεότεροι ερωτηθέντες αναφέρουν συχνότερα ανεκπλήρωτες ανάγκες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 
 


Source link