Η εικόνα που τιμήθηκε ιδιαίτερα στη φετινή πανήγυρη μεταφέρθηκε στην ενορία από την οικογένεια του Νικολάου και της Ελένης Λιναρδάκη, μόνιμους κατοίκους του χωριού Πυργού Ηρακλείου. Πρόκειται για μια εικόνα που περνάει από γενιά σε γενιά, κουβαλώντας μαζί της ένα θαυμαστό γεγονός
Με κατάνυξη και ιδιαίτερη συγκίνηση εορτάστηκε η Υπαπαντή του Κυρίου στο Πετροκέφαλο Ηρακλείου, καθώς οι πιστοί είχαν τη χαρά και την ξεχωριστή ευλογία να φιλοξενήσουν στον Ιερό Ναό «Γενέσιο της Θεοτόκου» μια εικόνα με μακραίωνη ιστορία, η οποία «αποκαλύφθηκε» με θαυματουργικό τρόπο τον 16ο αιώνα σε έναν μύλο άλεσης αλευριού.
Η Υπαπαντή του Κυρίου, που τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου, είναι μια από τις Δεσποτικές εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σηματοδοτεί τη συνάντηση του θείου Βρέφους με τον δίκαιο Συμεών και την προφήτισσα Άννα στον Ναό των Ιεροσολύμων. Η εορτή συμβολίζει την αφιέρωση του Χριστού στον Θεό, σαράντα ημέρες μετά τη Γέννησή Του, και αποτελεί μια ημέρα χαράς, ελπίδας και φωτός για τους πιστούς.
Ένα θαυμαστό γεγονός
Η εικόνα που τιμήθηκε ιδιαίτερα στη φετινή πανήγυρη μεταφέρθηκε στην ενορία από την οικογένεια του Νικολάου και της Ελένης Λιναρδάκη, μόνιμους κατοίκους του χωριού Πυργού Ηρακλείου. Πρόκειται για μια εικόνα που περνάει από γενιά σε γενιά, κουβαλώντας μαζί της ένα θαυμαστό γεγονός.
Όπως μας διηγήθηκε η κυρία Ελένη Λιναρδάκη, ο προπάππος της, ο οποίος διατηρούσε έναν μύλο στο χωριό Μάραθος του Δήμου Μαλεβιζίου, είχε βιώσει ένα ανέλπιστο θαύμα. Την ημέρα της μεγάλης εορτής της Υπαπαντής, ο μύλος λειτουργούσε κανονικά και άλεθαν το σιτάρι. Ωστόσο, ξαφνικά σταμάτησε να κινείται χωρίς καμία εμφανή αιτία. Οι παρευρισκόμενοι, γεμάτοι απορία, έσπευσαν να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί και τότε αντίκρισαν κάτι συγκλονιστικό: στην φτερωτή του μύλου είχε σταθεί μια εικόνα!
Όταν την καθάρισαν, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για την εικόνα της Υπαπαντής του Κυρίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι από τότε τίμησαν ιδιαίτερα την εικόνα.
Η πορεία της εικόνας μέσα στον χρόνο
Αρχικά, η εικόνα πέρασε στα χέρια της γιαγιάς της κυρίας Ελένης και στη συνέχεια της θείας της, η οποία την είχε αφιερώσει για μεγάλο διάστημα στον Ιερό Ναό της Πυργού. Αργότερα, η ιερή κειμηλιακή εικόνα δόθηκε στην οικογένεια Λιναρδάκη, που συνεχίζει να τη φυλάσσει με βαθιά ευλάβεια και την προσφέρει ως πνευματική ευλογία στους πιστούς κατά τις ημέρες της πανηγύρεως.
Η φετινή εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο Πετροκέφαλο υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα, να λάβουν την ευλογία της και να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία με πίστη και ευλάβεια, τιμώντας το ιερό γεγονός της Υπαπαντής.
Source link