Σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη: Αδιάκοπες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ – Σεισμοί αισθητοί και στην Κρήτη – Τα μέτρα που προτείνουν οι Επιτροπές – LIVE ενημέρωση (vid)

Σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη: Αδιάκοπες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ – Σεισμοί αισθητοί και στην Κρήτη – Τα μέτρα που προτείνουν οι Επιτροπές – LIVE ενημέρωση (vid)

Συνεχής ενημέρωση: Νέο μήνυμα του 112 σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη – Σεισμοί ιδιαίτερα αισθητοί και στο Ηράκλειο – 200 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτικά μέτρα υπό τον φόβο ενός ισχυρού σεισμού.

Οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1956, που προκάλεσε δεκάδες θανάτους, τσουνάμι και εκτεταμένες καταστροφές στη Σαντορίνη, έχουν επιστρέψει, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης. Το νέο μήνυμα του 112 αναφέρει: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρότερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 11:29. Η δόνηση ήταν αισθητή και στην Κρήτη, ενώ στις 14:17 ακόμη μία δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ αισθητή σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων.  

Αναχωρούν κατά χιλιάδες από το νησί της Σαντορίνης

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των Κυκλάδων λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, με επίκεντρο την Σαντορίνη και την Αμοργό, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα νησιά, υπό τον φόβο εντονότερων σεισμικών δονήσεων.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Μάλιστα, μετά την εξάντληση των εισιτηρίων, αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει έκτακτες πτήσεις για τη διευκόλυνση των κατοίκων.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς στην Σαντορίνη

Δείτε εικόνες από την Σαντορίνη:

Santorini seismoi
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ
Santorini seismoi
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ
Santorini seismoi
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ
seismos santorinh
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

18:26: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:26, ενώ στις 18:26 σημειώθηκε επίσης ένας μεγέθους 3,2. Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 18:31 μεγέθους 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμορφού. 

seismos

18:18: Μία ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμορφού.

seismoulis

18:34: Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ, 18 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. 

seismos

Ακόμη ένας σεισμός στις 14:17 έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου.

Screenshot_17.png

 Ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 11:29 και ήταν αισθητός και στην Κρήτη. 

Screenshot_7.png

 

Ευθ. Λέκκας: «Μπορεί να δούμε τσουνάμι αλλά θα είναι μικρό»

Σεισμική καταιγίδα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Φεύγουν επισκέπτες και κάτοικοι – Σχέδιο εκκένωσης

 

Ενημέρωση λεπτό προς λεπτό από το neakriti.gr

16:37: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή

Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

Συγκεκριμένα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

16:06 Κικίλιας: «Το σύνολο μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι προληπτικά»

Την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την παρακολούθηση του έντονου σεισμικού φαινομένου στην Σαντορίνη επισήμανε ο κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί «είναι προληπτικά» ενώ σε άλλο σημείο είπε «Έχω υπάρξει φειδωλός στις τοποθετήσεις για θέματα του υπουργείου και αφορούν κρίσεις. Σε επιχειρησιακό επίπεδο έγιναν αυτές τις ημέρες από την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς όσα πρέπει στο πεδίο. Συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν από την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα. Σήμερα απαιτήθηκαν και 112 στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά από μικρές κατολισθήσεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Το σύνολο μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι προληπτικά».

16:02 Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ

Screenshot_22.png

15:56 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

Screenshot_21.png

15:53  Αυξημένη φυγή κατοίκων – Μεγάλη κινητικότητα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει κύμα αποχωρήσεων από το νησί, με πολλούς κατοίκους να επιλέγουν να απομακρυνθούν προσωρινά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Οι αναχωρήσεις από το νησί γίνονται είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς, με τα πλοία και τις πτήσεις να καταγράφουν υψηλές πληρότητες. Το λιμάνι του Αθηνιού παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, καθώς πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες επιλέγουν να φύγουν προληπτικά, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.

15:51 Σε ετοιμότητα η Σαντορίνη για πιθανό black out λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας

Μετασχηματιστές, γεννήτριες και καλώδια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Σαντορίνη από τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια του νησιού, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (black out) λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

15:48 Νέος σεισμός 3,9 Ρίχτερ

Screenshot_20

15:23 Νέος σεισμός 3,8 Ρίχτερ

Screenshot_19.png

15:16 Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ 

Screenshot_18.png

15:00 Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί – Βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία»

Σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος, επεσήμανε ότι «μία από τις επιστημονικές αποδείξεις προέρχεται από τους μηχανισμούς γένεσης των ισχυρότερων σεισμών που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όλοι πλην ενός δείχνουν πανομοιότυπη διάρρηξη διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ, ακριβώς ίδια με τη διεύθυνση του κύριου ενεργού ρήγματος  της περιοχής».

14:41 Οι σεισμοί την τελευταία ώρα

Screenshot_16.png

14:40 Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την έξαρση των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι απαιτείται απόλυτη υπευθυνότητα από όλους αποφυγή υπερβολών, και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών από τις αρμόδιες Αρχές.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή, το οποίο παρακολουθούμε με βάση τις αξιολογήσεις και τις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδράμουμε το έργο του αρμόδιου υπουργείου και έχουμε κινητοποιήσει προληπτικά το σύνολο των δικών μας δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.

Τη στιγμή αυτή απαιτούνται απόλυτη υπευθυνότητα απ’ όλους, αποφυγή υπερβολών και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών των αρμόδιων Αρχών».

14:22 Σεισμός 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (03/02), προκαλώντας αναστάτωση στα βόρεια παράλια της Κρήτης, με ιδιαίτερη ένταση στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 14:17 και είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος τα 10.9 χλμ. 

Screenshot_15.png

14:01 Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό

Screenshot_13.png

13:59 Οκτώ σεισμοί την τελευταία ώρα στη περιοχή

Screenshot_12.png

13:40 Βίντεο και φωτογραφίες από κατολισθήσεις στον όρμο Αθηνιού Θήρας (πηγή Protothema.gr)

katolisthisi
katolisthisi

13:24 Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ

Screenshot_9.png

13:11 Στο… πόδι 5 νησιά μετά το «σμήνος» σεισμών βόρεια της Σαντορίνης

H σεισμική ακολουθία συνεχώς πυκνώνει με περίπου 10 δονήσεις την ώρα.

12:50 Νέο 112 για Ίο, Αμοργό, Ανάφη και Σαντορίνη: Να είστε σε ετοιμότητα

12:40 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Διαχειριζόμαστε ένα έντονο φαινόμενο, να είναι ψύχραιμοι οι νησιώτες»

Στη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι «έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο εντός των ημερών να κάνει μια επιστημονική παρουσίαση του φαινομένου ώστε όλοι να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουμε».

12:30 Οκτώ σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα μιας ώρας

Screenshot_8.png

12:23 Χαράλαμπος Φασουλάς: Τα περίεργα της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες και οι εκτιμήσεις

Ο καθηγητής Γεωλογίας Χαράλαμπος Φασουλάς,, υπεύθυνος προγραμμάτων και για τις φυσικές καταστροφές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον 98.4 για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό , Ίο κ.λπ. – σημειώνει ότι επιστημονικά είναι περίεργο να έχεις τόση συσσώρευση σεισμικής δραστηριότητας, με τόσους σεισμούς πάνω από 3,5-4 Ρίχτερ σε γνωστά μεν ρήγματα του Νοτίου Αιγαίου, που πάντως άμεσα δε σχετίζονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, όμως αυτή η έντονη δραστηριότητα που θυμίζει την αντίστοιχη του κυρίως σεισμού στο Αρκαλοχώρι μπορεί να δείχνει ότι είμαστε σε φάση προσεισμών, πριν έναν κύριο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ.

12:19 Εστάλη 112 για απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές

Έκτακτο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας, προειδοποιώντας τους κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης για αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων.

Ποιες περιοχές αποκλείστηκαν

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση στις εξής περιοχές λόγω κινδύνου:

12:15 Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ: «Πάνω από 400 οι καταγεγραμμένοι σεισμοί – Ίσως περιμένουμε ισχυρότερο»

«Έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου η σεισμική δραστηριότητα, αλλά από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους. Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».

«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Πρωίαν ενώ τόνισε πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας. «Ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του 112 τόνισε πως «αυτό εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο στη Σάμο το 2020».

Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως σε περίπτωση σεισμού δεν θα περιμένουμε να δούμε, να μάθουμε κλπ «γιατί και η προειδοποίηση για να έρθει θέλει κάποιες τεχνολογικές προϋποθέσεις, μπορεί να αργήσει».

11:57 Μανώλης Σκορδύλης: «Δεν αποκλείουμε ένα ισχυρότερο σεισμό στη Σαντορίνη»

Στην αλληλουχία των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης δηλώνοντας στην ΕΡΤ3 ότι:

“Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχουμε ενεργοποίηση ενός ρήγματος, το οποίο έχει μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα και το οποίο ρήγμα στο παρελθόν, το 1956, έδωσε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην περιοχή της τάξης των 7.3 Ρίχτερ”. “

Έχουμε μια έντονη δραστηριότητα πάνω στον χώρο αυτό και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί σε καμία περίπτωση. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ πολύ κοντινούς χρονικά και χωρικά”, πρόσθεσε. “Δεν αποκλείουμε έναν ισχυρότερο σεισμό. Δεν αποκλείουμε κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μου δεν είναι το πιθανότερο, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί”, κατέληξε.

11:51 Κραυγή αγωνίας των κατοίκων – «Δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε στο νησί μας»

«Νιώσαμε πρόσφυγες στο νησί μας. Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε πια στη Σαντορίνη»… Με προληπτικά μέτρα αλλά και φόβο για το αύριο στο νησί τους, μετά το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες, επέστρεψαν άρον άρον στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής εκατοντάδες κάτοικοι αλλά και εργαζόμενοι στη Σαντορίνη.

Η έντονη σεισμική ακολουθία, τα μέτρα όπως κλειστά σχολεία τους έκαναν να πάρουν την απόφαση να φύγουν με πλοία και αεροπλάνα, παρά τις συστάσεις των σεισμολόγων ότι δεν υπάρχει λόγος προληπτικής εκκένωσης του νησιού.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και συνομίλησε με κατοίκους που επέστρεψαν προληπτικά από το νησί της Σαντορίνης. Οι κάτοικοι είναι θορυβημένοι από τις εξελίξεις και αγωνιούν με το τι μέλλει γενέσθαι εντός των επόμενων ημερών.

11:49 Αυξημένες οι αυξήσεις στο Λιμάνι του Πειραιά από πολίτες που αποχωρούν από την Σαντορίνη

4556458 (1).jpg
4556458 (1).jpg

11:41 4,9 η Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αμοργό – Αισθητός και στο Ηράκλειο

Screenshot_7.png

11:29 Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ

Screenshot_6

11:25 Άκης Τσελέντης: «Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα»

11:20 Το ΕΚΠΑ συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων

Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων συγκροτήθηκε με απόφαση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη σεισμικότητα της Σαντορίνης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΠΑ στόχοι της Επιτροπής είναι:
• η προώθηση της έρευνας και στα τρία στάδια διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προτάσεων,
• η ανάλυση-εκτίμηση κινδύνων, η εκτίμηση τρωτότητας δομών και υποδομών και η εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων,
• ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η οργάνωση για τη διαχείριση των καταστροφών σε κάθε επίπεδο διοίκησης,
• ο επιχειρησιακός συντονισμός εθνικών και διεθνών αποστολών σε περιοχές, που επλήγησαν από καταστροφές,
• η εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων καταστροφών και
• η προαγωγή της ενημερότητας των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και διαχείρισης τους, μέσω εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων σχετικών δράσεων.
 

10:59:  Μελετλίδης (ηφαιστειολόγος): «Είναι μέσα στις πιθανότητες και η ενεργοποίηση του ηφαιστείου»

10:33 Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό

Screenshot_4

10:26  Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: 20 οι σεισμοί πάνω των 4 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Όπως είπε ο κ. Καραστάθης στον ΣΚΑΪ λίγο μετά τις 10 το πρωί, έχουν καταγραφεί και αναλυθεί 550 σεισμοί σε 10 ημέρες.

Από αυτούς οι 185 ήταν πάνω από 3 για να είναι αισθητοί.

10:24 Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ

Screenshot_3.png

10:19 Λέκκας για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Το πιθανότερο σενάριο είναι το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά σιγά»

«Συνεχίστηκε η δραστηριότητα και τις νυχτερινές ώρες, είχαμε τουλάχιστον έξι σεισμούς μεγέθους τριών έως 4 βαθμών Ρίχτερ. Είναι μια δραστηριότητα η οποία, όπως εκτιμούμε ως επιτροπή, θα διαρκέσει κάποιες ημέρες συνεπώς όλα αυτά που κάνουμε είναι σε επίπεδο προληπτικό έτσι ώστε στο πιο αρνητικό σενάριο να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών, να είμαστε έτοιμοι.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι να γίνει ένας σεισμός πάνω από 5,5 βαθμούς είναι εξαιρετικά μικρή. Συνεπώς με αυτά τα μεγέθη δεν νομίζω να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο νησί. Όλα αυτά που γίνονται προληπτικά γίνονται έτσι ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν και να είναι περισσότερο ασφαλείς.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά σιγά με την παρέλευση του χρόνου, που όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσος χρόνος θα είναι αυτός».

10:16 Η σεισμική έξαρση τα τελευταία λεπτά

thumbnail_IMG_3335.jpg

10:15 Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλλόνησο 

10:14  Γκανάς: «Λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια – Δε χρειάζεται πανικός»

«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 19:45 ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» επισήμανε ο κ. Γκανάς, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου.

10:12  Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό

Screenshot_1

Λουκέτο στα σχολεία – Σύσταση για αποφυγή συναθροίσεων και πρόσβασης στα λιμάνια

Σε απόφαση αναστολής λειτουργίας των σχολείων προχώρησαν οι αρχές σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους καθώς και την πρόσβαση στα λιμάνια για προληπτικούς λόγους.

Σαντορίνη και Ανάφη σε επιφυλακή – Στο νησί δυνάμεις της ΕΜΑΚ

Ενισχυμένες δυνάμεις της ΕΜΑΚ έχουν φτάσει σε Σαντορίνη και Ανάφη, ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης.

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε έκτακτη δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, για την εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά. Εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη.

Στις Κυκλάδες, έχουν επανέλθει οι μνήμες από τον μέγα–σεισμό του 1956 με τους δεκάδες νεκρούς, το τσουνάμι και την ισοπέδωση της Σαντορίνης.

Τις τελευταίες 48 ώρες, οι αξιοσημείωτες δονήσεις ξεπερνούν τις 220. Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. 

Η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριεύσει τους κατοίκους της Σαντορίνης, με πολλούς να επιλέγουν να διανυκτερεύσουν μακριά από τις κατοικίες τους.

Ορισμένοι πέρασαν τη νύχτα σε αυτοκίνητα, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν σε προτεινόμενους ασφαλείς χώρους από τη δημοτική αρχή.

Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να αναχωρήσουν, με τα πλοία και τα αεροπλάνα να φεύγουν με πληρότητα 100%.

Διαβάστε επίσης ⇒ Σαντορίνη: Ισχυρές δονήσεις 4,4 και 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα – Κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα, κλειστά τα σχολεία (vid)

Η σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο: 

σεισμοί

«Μέσα στην Καλντέρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, σίγουρα δεν θα πάψει αύριο ή μεθαύριο αυτή η σεισμική δραστηριότητα», δήλωσε στο Action24 o σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο από TikTok: Φεύγουν με πλοία και αεροπλάνα επισκέπτες και κάτοικοι στη Σαντορίνη: 

 


Source link