Η συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή δεν “μπαλώνεται” μόνο με την κατάπαυση πυρός
Η εκεχειρία στη Γάζα έφερε νέα δεδομένα σε μια περιοχή που… έχει αφανιστεί από τον χάρτη, έχοντας αφήσει πίσω χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.
Αλήθεια, αυτός ο κόσμος πόσο ακόμα θα δείχνει απάθεια σε όλες αυτές τις εικόνες του πολέμου, μιας και θύματα όπως στη Γάζα υπάρχουν σε δεκάδες χώρες. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τον πόλεμο στην “καρδιά” της Ευρώπης.
Η ανάληψη των καθηκόντων του νέου “πλανητάρχη” Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει, λέει, τις παγκόσμιες ισορροπίες και αυτό βέβαια αποτυπώθηκε με το καλημέρα. Ποιο όμως είναι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα στη Γάζα και την κάθε Γάζα; Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να επουλωθούν οι πληγές αυτού του πολύπαθου λαού, που έφτασε μια… ανάσα από τον αφανισμό; Μετά την πρόσφατη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη. Πολλοί Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα ερείπια των σπιτιών τους, αντιμετωπίζοντας σοκ και απογοήτευση από την εκτεταμένη καταστροφή.
Η συμφωνία εκεχειρίας τηρείται, αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση ομήρων και τις αποφυλακίσεις, με πολλά να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά και των δύο πλευρών. Ωστόσο, η εκεχειρία θεωρείται εύθραυστη, με αναλυτές να προειδοποιούν για πιθανά “αγκάθια” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της συμφωνίας. Η επόμενη μέρα στη Γάζα θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα της εκεχειρίας και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της περιοχής.
Η ανοικοδόμηση της Γάζας είναι μια σύνθετη και πολυδιάστατη πρόκληση, που απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.
Αρχικά, βασική προτεραιότητα έχει η παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η παροχή τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών στους κατοίκους της Γάζας. Δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επένδυση στην αποκατάσταση βασικών υποδομών, όπως νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Εφαρμογή βιώσιμων λύσεων για τη στέγαση των οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους. Δημιουργία διεθνών ταμείων για τη χρηματοδότηση έργων ανοικοδόμησης. Αποτροπή αποκλεισμών που περιορίζουν την πρόσβαση σε υλικά και πόρους. Ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Υποστήριξη ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία των πολιτών και τον τερματισμό της βίας.
Η επόμενη μέρα στην Παλαιστίνη πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς και τη στήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω προγραμμάτων απασχόλησης και ανάπτυξης. Με βασική προϋπόθεση πως θα θωρακιστεί η εκεχειρία, απαιτείται και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τη δημιουργία έργων υποδομών μεγάλης κλίμακας, όπως και η στήριξη σε έργα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη, λέει, στα σκαριά υπάρχει και η σκέψη για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου διεθνούς μηχανισμού παρακολούθησης για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διανομή βοήθειας και την πρόοδο της ανοικοδόμησης.
Αυτές οι ενέργειες πρέπει να συνοδευτούν από τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Μόνο με μια συντονισμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική θα μπορέσει η Γάζα να προχωρήσει προς την ειρήνη και την ανάπτυξη. Είναι έτοιμος ο κόσμος να κάνει την υπέρβαση στη Γάζα;
Για ολόκληρους μήνες η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε σχεδόν με απάθεια τις τραγικές εικόνες αρχικά στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, και εν συνεχεία τις φρικαλεότητες στη Γάζα. Αυτό από μόνο του μάλλον προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά στην εύθραυστη εκεχειρία, με δεδομένη και την εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μιας και τα ανοικτά μέτωπα του Ισραήλ είναι δεκάδες.
Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της και το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών και για να είμαστε σωστοί, αυτό πρέπει να το σκεφτεί και η Ευρώπη, που μάλλον θα κρυφτεί πάλι πίσω από την κουρτίνα.
Η επόμενη μέρα στη Γάζα είναι δεδομένη. Όμως δεδομένο δεν είναι το πόσο θα διαρκέσει, όπως ερωτηματικά υπάρχουν και για τις προθέσεις. Ευχή της υφηλίου είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και σε αυτό απαιτείται σχέδιο αλλά και θωράκιση της εκεχειρίας από τη διεθνή κοινότητα. Με απλά λόγια, ποιοι μπορούν να βοηθήσουν τη Γάζα;
Επειδή λοιπόν η ιστορία πάντα δείχνει τον δρόμο, ας ελπίσουμε πως η ανακούφιση αυτού του ταλαιπωρημένου λαού δε θα είναι προσωρινή, όπως προσωρινή δε θα είναι και η πρόθεση των δυτικών για να σταματήσει αυτή η φρίκη. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μπερδευτεί αρκετά από τις θέσεις κάποιων χωρών, που μάλλον θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ερώτημα λοιπόν… ποια είναι η επόμενη μέρα στη Γάζα;
Source link