“Setsubun”: Η παραδοσιακή γιορτή εξορκισμού δαιμόνων

“Setsubun”: Η παραδοσιακή γιορτή εξορκισμού δαιμόνων

Κάθε χρόνο στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου γιορτάζεται το Setsubun στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές γιορτές της Ιαπωνίας, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης σύμφωνα με το ιαπωνικό ημερολόγιο. Αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, η γιορτή αυτή είναι γεμάτη ενδιαφέροντα έθιμα και συμβολισμούς, συνδυάζοντας πνευματικότητα και διασκέδαση.

Οι εορτασμοί συμβολίζουν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης σύμφωνα με το παραδοσιακό ημερολόγιο που χρησιμοποιούταν παλαιότερα στην Ιαπωνία. Γι’αυτό το λόγο ακόμα και αν οι εορτασμοί λαμβάνουν μέρος κατά τη διάρκεια του χειμώνα θεωρούνται κομμάτι του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ.

Ο σκοπός του Setsubun είναι ο εξαγνισμός του σπιτιού και γενικότερα των χώρων από κακά πνεύματα που προκαλούν ασθένειες και κακή τύχη. Χρησιμοποιώντας ψητά φασόλια σόγιας με το όνομα  fuku mame (φασόλια της τύχης) οι Ιάπωνες διώχνουν την κακοτυχία και προσκαλούν την καλοτυχία στο σπίτι τους.

Η προέλευση της γιορτής

Η λέξη “Setsubun” σημαίνει “χωρισμός των εποχών” και αναφέρεται στο πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη. Η συγκεκριμένη γιορτή συνδέεται στενά με την παραδοσιακή ιαπωνική πίστη και τη θρησκεία Shinto, καθώς και με το βουδιστικό δόγμα, τα οποία περιλαμβάνουν τελετουργίες για την κάθαρση και την προστασία από κακές δυνάμεις.

Η πρακτική χρονολογείται από την περίοδο Heian (794-1185), όταν οι τελετές καθαρισμού και εξορκισμού δαιμόνων αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής για την προστασία της οικογένειας και της σοδειάς.

Το έθιμο του “Mamemaki”

Η κεντρική τελετουργία της ημέρας είναι το Mamemaki, δηλαδή το “πέταγμα φασολιών”. Παραδοσιακά τα φασόλια πετιούνται προς την κατεύθυνση της πόρτας ώστε να μην εισχωρήσει μέσα το «κακό» ενώ πολλές φορές ο μεγαλύτερος ηλικιακά άντρας της οικογένειας ντύνεται ως κακό πνεύμα (oni) και δέχεται και εκείνος την επίθεση φασολιών. Τα άτομα της οικογένειας που πραγματοποιούν τον εξαγνισμό ενώ πετούν φασόλια λένε την φράση (Oni wa soto! Fuku wa uchi!) που σημαίνει «Έξω δαίμονες! Μέσα καλή τύχη!». Ο συμβολισμός είναι απλός αλλά βαθύς: τα φασόλια λειτουργούν ως φυλαχτό για την απομάκρυνση της κακοτυχίας και την προσέλκυση καλής τύχης.

Το άτομο που αναλαμβάνει να υποδυθεί τον δαίμονα φοράει μια μάσκα με το παραδοσιακό σχέδιο τον κακών πνευμάτων της Ιαπωνίας ενώ τα άτομα που τον καταδιώκουν φορούν συνήθως τη μάσκα της θεότητας Okame η οποία συμβολίζει την καλή τύχη και την καλοψυχία με χαρακτηριστικό λευκό φιλικό πρόσωπο, στρογγυλά μάγουλα και ζεστό χαμόγελο.

Μια ακόμη παράδοση είναι το Yaikagashi ή Hiiragi Iwashi όπου κρεμούν πάνω από τις πόρτες φύλλα λιόπρινου και κεφάλια από μαγειρεμένες σαρδέλες για να εμποδίσουν την είσοδο των κακών πνευμάτων. Λέγεται ότι τα κακά πνεύματα αηδιάζουν με την μυρωδιά της σαρδέλας οπότε αυτός ο περίεργος στολισμός χρησιμοποιούταν για να τα κρατάει μακριά προσθέτοντας μια επιπλέον προστασία για την επερχόμενη χρονιά. Πλέον το συγκεκριμένο έθιμο θεωρείται πολύ σπάνιο καθώς έχει πάψει να χρησιμοποιείται στους εορτασμούς. Υπάρχει όμως περίπτωση να το δει κάποιος στις αρχές Φλεβάρη ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιαπωνίας.

Ένα ακόμη σημαντικό μέρος της γιορτής είναι η κατανάλωση του Ehomaki, ενός μακριού ρολού σούσι, το οποίο πιστεύεται ότι θα φέρει καλή τύχη. Κάθε Eho-maki sushi είναι γεμισμένο με 7 υλικά καθώς συμβολίζει τους 7 θεούς της ευτυχίας. Η διαφορά είναι πως αντί να κόβεται όπως συνήθως σε μικρά κομμάτια sushi, κρατούν το κυλινδρικό τους σχήμα και τρώγονται ολόκληρα. Το να κόψει κανείς στη διάρκεια της Ασιατικής Πρωτοχρονιάς θεωρείται μεγάλη κακοτυχία.

Αν βρεθείτε στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Setsubun, μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, να πετάξετε φασόλια και να γευτείτε ένα παραδοσιακό Ehomaki. Το Setsubun δεν αφορά μόνο την απομάκρυνση της κακοτυχίας αλλά και την ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας. Η ενέργεια, τα χρώματα και οι χαρούμενες φωνές που συνοδεύουν τη γιορτή δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γεμάτη θετικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8+1 απίστευτα έθιμα γύρω… από το σεξ!

Γνωρίζετε γιατί οι σοκολάτες είναι χωρισμένες σε μικρά τετράγωνα κομματάκια;

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link