Την ίδια ώρα οι αγρότες της Κρήτης δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης την Τετάρτη 15/01/2025 με ώρα προσυγκέντρωσης στις 11 το πρωί στο Παγκρήτιο Στάδιο
Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα Δευτέρα (13/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη, ενώ ο ίδιος θα επισκεφτεί και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, την ίδια στιγμή που απομένουν δύο μόλις ημέρες για τη δυναμική κινητοποίηση της Τετάρτης των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού, διεκδικώντας από κοινού τα αυτονόητα, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Εντωμεταξύ, το Συντονιστικό των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή (12/1), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα στο νησί, αποφασίζοντας να μην συναντήσει τον υπουργό σε κανένα από τα καλέσματα στους τέσσερις νομούς, μετά και «την ανάρτηση του προγράμματος ερήμην μας», όπως λένε. Παράλληλα καλούν «όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στο δίκαιο αγώνα μας στο συλλαλητήριο αγανάκτησης την Τετάρτη 15/01/2025 και ώρα προσυγκέντρωσης στις 11 το πρωί στο Παγκρήτιο Στάδιο».
Σε όλους τους τόνους, οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι, αφού πρόκειται να γεμίσουν τους δρόμους του Ηρακλείου, ενώ εξετάζουν και την περίπτωση των μπλόκων.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας ξεκαθαρίζει: «Προσέρχομαι με την καλύτερη δυνατή διάθεση και είμαι διατεθειμένος να επισκεφτώ τους εκπρόσωπους των αγροτών και κτηνοτρόφων».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέπτεται τα Χανιά σήμερα Δευτέρα το πρωί, με τις πληροφορίες να θέλουν να επισκέπτεται και το Ρέθυμνο το απόγευμα, ενώ την επομένη ημέρα (αύριο Τρίτη 14 Ιανουαρίου) θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, με το ενδεχόμενο η επίσκεψή του στην Κρήτη να ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδια μέρας.
Το ενδεχόμενο επίσκεψης στον νομό Λασιθίου παραμένει ακόμα ανοιχτό. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, ο ερχομός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε συνδέεται με το συλλαλητήριο, ενώ δηλώνει τα εξής: «Είχα προγραμματίσει την επίσκεψή μου στο νησί πριν από ένα μήνα, με το πρόγραμμα να τροποποιείται, καθώς έπρεπε να παρευρεθώ στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα η επίσκεψή μου στο νησί της Κρήτης να “παγώνει” και αργότερα, δεσμεύτηκα να έρθω το πρώτο δεκαπενθήμερο. Επομένως η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν το σήμα εκκίνησης του συλλαλητηρίου». Ο ίδιος συνεχίζει: «Είναι βέβαια δικαίωμα του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου να κινηθεί σε συλλαλητήριο, για έμενα όμως, σύμφωνα με τη δική μου λογική, θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με το υπουργείο, να παραδώσουν τα προβλήματά τους κι εμείς με τη σειρά μας να τα βάλουμε σε μια σειρά».
«Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε»
Βέβαια, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού δηλώνουν πως τόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όσο και σε προηγούμενες συσκέψεις τέθηκαν σε γνώση του υπουργού τα προβλήματά τους, καθώς επίσης ότι έχουν γίνει και δεκάδες οχλήσεις στο υπουργείο για τη λίστα με τα ζητήματα που έχουν προκύψει.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Τσιάρας απαντά: «Δύο φορές που μου ζητήθηκαν συναντήσεις και με βουλευτές, με αξιωματούχους και αντιπροέδρους της Βουλής από την πλευρά της Κρήτης, σαφώς πραγματοποιήθηκαν. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι, όταν κλιμακώνεται ένα συλλαλητήριο στη βάση κάποιων συγκεκριμένων αιτημάτων, κατά τη δική μου άποψη θα ήταν λογικό να πραγματοποιηθεί μια συγκεκριμένη επικοινωνία με συγκεκριμένα αιτήματα», για να συνεχίσει λέγοντας «πως με τον ερχομό μου θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να επικοινωνήσουν μαζί μου για όλα αυτά τα ζητήματα που θα τεθούν την Τετάρτη ως προμετωπίδα για το συλλαλητήριο».
Αντίθετη άποψη έχει ο Τσιάρας
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, σημειώνοντας πως είναι ανοιχτοί σε συναντήσεις με τον υπουργό, αλλά οι κινητοποιήσεις δεν ακυρώνονται, με τον υπουργό να υποστηρίζει πως είναι πολύ δεκτικός να συναντήσει μια επιτροπή αγώνα του συλλαλητηρίου, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι παραγωγοί, οι οποίοι υπενθυμίζουν πως «είναι η τέταρτη επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη», τονίζοντας πως «τις προηγούμενες τρεις φορές δε συνάντησε κανέναν εκπρόσωπο του πρωτογενούς τομέα».
Ταυτόχρονα, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθαρίζει πως όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί έχουν και σχεδόν στο σύνολό τους απαντηθεί ή ικανοποιηθεί από την πλευρά του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αποζημιώσεις από την πανώλη ήταν υψηλότερες από ποτέ, θέματα που απασχολούν πολλά χρόνια την Κρήτη έχουν απαντηθεί και βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα “Αμάλθεια” προχωράει και θα δοθούν αρκετά χρήματα στο νησί».
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού δηλώνουν πως τόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όσο και σε προηγούμενες συσκέψεις τέθηκαν σε γνώση του υπουργού τα προβλήματά τους
Βέβαια, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να αποτυπώνεται στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της ΕΑΣΗ, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. της Ένωσης, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων του νησιού, αλλά και οι αλιείς, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, εκπρόσωποι παραγωγών κηπευτικών και οι μελισσοκόμοι εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αποκαλύπτοντας έτσι το γενικότερο πρόβλημα.
Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα, όπως οι αποζημιώσεις που επιζητούν οι ελαιοπαραγωγοί μετά τις τεράστιες καταστροφές λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, ενώ ταυτόχρονα ο πρωτογενής τομέας φαίνεται να “βράζει” με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αντίκρισαν μηδενικά ποσά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Τσιάρας έδωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να δούμε τις υπόλοιπες μέρες κατά την επίσκεψή του: «Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιο και ταλαιπωρεί όλη τη Μεσόγειο. Έτσι λοιπόν, έχει αναληφθεί μια πρωτοβουλία και από τη δική μου πλευρά, στο πλαίσιο των MED9, δηλαδή μεταξύ των 9 Μεσογειακών χωρών. Δημιουργώντας έτσι ένα ταμείο αγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορούμε σταθερά να υποστηρίζουμε αυτή τη μεγάλη οικονομική ζημία που υφίστανται πρωτίστως οι παραγωγοί, άλλα και ο πρωτογενής τομέας», είπε.
«Συγκεκριμένα, για την Κρήτη ιδιαίτερα, λόγω μιας σοβαρής αδυναμίας της διαχείρισης των υδάτων, έχουμε εκπονήσει μια μελέτη για τη διαχείριση και την επάρκεια του αρδευτικού νερού στην Κρήτη. Ενόψει λοιπόν της επίσκεψής μου, θα έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω και την πρόοδό της», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2015 έφταναν στα 340 εκατομμύρια, την ώρα που φέτος ήταν πραγματική “σφαγή”, καθώς υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και έβλεπαν μηδενικά ποσά, με τον Κώστα Τσιάρα να απαντάει: «Συνολικό μέγεθος στην Κρήτη υπάρχει η καταβολή 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2019 μέχρι το 2024,αποδεικνύοντας πως μπορούν να στηρίζουν τους Κρήτες παραγωγούς. Βέβαια, πράγματι αυτό που θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο είναι να καταδείξει τη διαφάνεια, αφού ένα από τα προσωπικά μου στοιχήματα είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Source link