Αντιικό φάρμακο που προλαμβάνει πλήρως τη λοίμωξη από HIV με δύο ενέσεις τον χρόνο έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, λίγες εβδομάδες μετά την έγκρισή του στις ΗΠΑ.
Το ενέσιμο σκεύασμα της αμερικανική Gilead Sciences είχε χαρακτηριστεί τότε «ορόσημο» από το UNAIDS, το πρόγραμμα του ΟΗΕ κατά του HIV/AIDS, χάρη στη δυναμική του να αναχαιτίσει μια παγκόσμια επιδημία που συνεχίζεται εδώ και 44 χρόνια.
Η λενακαπαβίρη είναι απλούστερη στη χορήγηση σε σχέση με τα διαθέσιμα χάπια πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση -ένα πλεονέκτημα που ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες, εφόσον η τιμή της μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Το ενέσιμο φάρμακο αναγνωρίστηκε το 2024 ως «επίτευγμα της χρονιάς» από το επιστημονικό περιοδικό Science. Οι κλινικές μελέτες που είχαν προηγηθεί έδειξαν ότι είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης.
Αντίγραφα του HIV (κίτρινο) εξέρχονται από μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα σε εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (NIH)
Η λενακαπαβίρη ανήκει στην κατηγορία των «αναστολέων καψιδίου», φαρμάκων που συνδέονται στο περίβλημα του HIV και μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό του.
Έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την αντιμετώπιση κρουσμάτων HIV που δεν αποκρίνονται ικανοποιητικά στη στάνταρτ αντι-ιική θεραπεία.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων για προληπτική χρήση, αρμόδια για την τελική έγκριση του φαρμάκου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σχεδόν πάντα συμμορφώνεται με τις συστάσεις της ρυθμιστικής αρχής.
Για την ανάσχεση της παγκόσμιας επιδημίας, ο κρίσιμος παράγοντας θα είναι η διάθεση της θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου καταγράφονται τα περισσότερα από τα περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα τον χρόνο.
Η Gilead έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενόσημων σε έξι φαρμακοβιομηχανίες που θα αναλάβουν να το διαθέσουν σε 120 χώρες χαμηλού εισοδήματος. Μέχρι να φτάσουν τα γενόσημα, η εταιρεία θα διαθέτει το φάρμακο χωρίς κέρδος στις φτωχότερες χώρες.
Παρόλα αυτά, το UNAIDS επέκρινε την Gilead για την τιμολογιακή πολιτική της, παραπέμποντας σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet HIV και έδειχνε ότι το κόστος της λενακαπαβίρης θα μπορούσε να πέσει στα 25 δολάρια ανά έτος ανά ασθενή.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φουρέιρα: Οι φωτογραφίες με μαύρο μπικίνι
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link