Η κυβέρνηση εστιάζει στις επιστροφές και ετοιμάζει δομές στην Κρήτη

Η κυβέρνηση εστιάζει στις επιστροφές και ετοιμάζει δομές στην Κρήτη

Αντιμεταναστευτικές κορώνες προς τέρψιν του δεξιού ακροατήριου της ΝΔ από τη μία, επαφές με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές για επιστροφές, αλλά και νόμιμη μετανάστευση από την άλλη

Η κυβέρνηση “πουλάει” σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό στο δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η πραγματικότητα υπαγορεύει ρεαλιστικές λύσεις και όχι κορώνες. Δεδομένου ότι:

Το διπλωματικό αδιέξοδο με τη Λιβύη παραμένει. Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν κάποτε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και τα περίφημα μέτρα που θα καταστήσουν τη χώρα μας “μη ελκυστικό προορισμό” δεν αποτρέπουν τους μετανάστες από το να έρχονται, αλλά μόνο από το να απευθύνονται στις ελληνικές αρχές όταν φτάνουν, με κίνδυνο να μην πηγαίνουν σε δομές αλλά να περιφέρονται στην ύπαιθρο και τις πόλεις.

Μετά λοιπόν τις πομπώδεις δηλώσεις για τη σίτιση των μεταναστών και το δημογραφικό προφίλ όσων φτάνουν στην Κρήτη μέσω Λιβύης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, χθες συναντήθηκε διαδοχικά με την πρέσβειρα του Μπανγκλαντές και τον πρέσβη της Αιγύπτου. Και ζήτησε καλύτερη συνεργασία για τις επιστροφές μεταναστών στις δύο αυτές χώρες, από τις οποίες προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων φτάνουν στην Κρήτη μέσω της ανατολικής Λιβύης.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνίες για νόμιμη μετάκληση εργατών γης και με το Μπαγκλαντές και με την Αίγυπτο. Ο κ. Πλεύρης λοιπόν συζήτησε με τους δύο πρέσβεις την ενίσχυση των διμερών συμφωνιών για νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα, καθώς στην πράξη αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή προβληματικές. Εξάλλου το ακροατήριο της ΝΔ από τη μία φωνάζει για “απόβαση μεταναστών”, από την άλλη θέλει φτηνά εργατικά χέρια για να μαζεύουν τις ελιές και να εργάζονται στα χωράφια.

Που θα γίνει η πρώτη δομή στην Κρήτη

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναμένεται επίσης τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την Κρήτη και να ανακοινώσει τη δημιουργία καταρχήν μίας μόνιμης δομής κλειστού τύπου και προαναχωρησιακού χαρακτήρα στο νησί. Η πρώτη αυτή δομή θα δημιουργηθεί σε παλιό στρατόπεδο στο Καστέλλι Ηρακλείου, κοντά στο νέο αεροδρόμιο και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ενώ είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και δεύτερη.

Την αναγκαιότητα αυτή φέρονται να έχουν αποδεχθεί οι τοπικοί φορείς της Κρήτης, αν και οι δήμαρχοι για προφανείς λόγους…κάνουν τους δύσκολους. Επομένως ο κ.Πλεύρης θα εμφανιστεί να επιβάλλει άνωθεν τη λύση αυτή. Διότι για να μεταφέρονται οι μετανάστες σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα (πχ στη Μαλακάσα) όπως ζητούν οι τοπικοί φορείς, πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν σε κάποιο χώρο υποδοχής στην Κρήτη.

Και μπορεί η πλειοψηφία των δυστυχισμένων ανθρώπων που φτάνουν στην Κρήτη μέσω Λιβύης να είναι οικονομικοί μετανάστες από Αίγυπτο και Μπανγκλαντές, όμως υπάρχει και ένα ποσοστό που έρχεται από Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε αιματηρό εμφύλιο. Αλλά η κυβέρνηση με την αναστολή των αιτήσεων ασύλου αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια.

Προχωρά και το νομοσχέδιο Βορίδη

Μετά την τροπολογία με τα τελευταία έκτακτα μέτρα όπως η αναστολή αιτήσεων ασύλου επί τρίμηνο για τους μετανάστες που έρχονται μέσω βόρειας Αφρικής, η κυβέρνηση προχωρά και με το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που είχε ετοιμάσει ο παραιτηθείς λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ Μάκης Βορίδης και υιοθέτησε πρόθυμα βέβαια ο κ.Πλεύρης. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί την ευκαιρία για νέες αντιμεταναστευτικές κορώνες με στόχο πάντα το σκληρό δεξιό ακροατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο Βορίδη και πλέον Πλεύρη προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση της δυνατότητας νομιμοποίησης μετά από επτά χρόνια, αύξηση στο χρόνο διοικητικής κράτησης έως τους 24 μήνες και χρηματική ποινή ύψους έως και 10.000. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής της ποινής ή αναστολής έκτισης της ποινής, εκτός εάν ο μετανάστης δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να αναχωρήσει οικειοθελώς από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έτσι θα αποτρέπονται νέες ροές και ότι θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για επιστροφές. Όμως επιστροφές χωρίς τη συνεργασία των χωρών προέλευσης πρακτικά δε γίνονται, για αυτό άλλωστε και οι συναντήσεις Πλεύρη με τους πρέσβεις Αιγύπτου και Μπαγκλαντές. Ενώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσον πχ η απειλή φυλάκισης θα αποτρέψει έναν άνθρωπο που τρέχει να ξεφύγει από την πείνα ή από έναν εμφύλιο.

Σχετικό Άρθρο


Source link