Πλεύρης: Σίγουρα μία μόνιμη δομή για μετανάστες στην Κρήτη, προοδευτικά μπορεί και δεύτερη

Πλεύρης: Σίγουρα μία μόνιμη δομή για μετανάστες στην Κρήτη, προοδευτικά μπορεί και δεύτερη

Εξετάζονται στρατόπεδα για τη δημιουργία κλειστής δομής για μετανάστες στην Κρήτη.

Στην Κρήτη να γίνει σίγουρα μία μόνιμη, κλειστή, δομή για μετανάστες, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωσε ότι «προοδευτικά μπορεί να γίνει και δεύτερη».


«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Κρήτη είναι ότι σε μια τέτοια ροή είναι παράλογο να πούμε ότι δεν θα υπάρχει δομή. Όπως υπήρξε στη Λέσβο, στη Σάμο, σε όλα τα νησιά που δέχθηκαν πίεση, θα υπάρξει εκεί. Δεν θα είναι όμως μία δομή που θα λιμνάζει κόσμος. Αναλόγως των ροών που θα υπάρχουν, θα υπάρχει και συγκεκριμένος πληθυσμός», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης στο Action24, για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κρήτη για τη δημιουργία μόνιμης δομής.

«Οι τοπικές ζήτησαν να υπάρχουν δύο δομές ταυτοποίησης, που μετά ο κόσμος που ταυτοποιείται θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα», συμπλήρωσε και στη συνέχεια σημείωσε ότι το 2023 έγιναν 2.000 αφίξεις, το 2024 4.000 και το πρώτο εξάμηνο του 2025 έχουμε 10.000. «Άρα πλέον δημιουργούνται συνθήκες ενός μόνιμου διαδρόμου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, που μέρος του είναι η Κρήτη και είναι αναγκαστικό να υπάρχει τουλάχιστον μία δομή στην Κρήτη», πρόσθεσε.

Η δομή θα είναι κλειστή, υπογράμμισε. «Ο κόσμος που θα μπαίνει μέσα και θα καταγράφεται θα βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας. Δεν είναι φυλακή…», δήλωσε. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει 8-9 δομές που είναι φυλακές, Αμυγδαλέζα. Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει 33 δομές, οι οποίες άλλες είναι κλειστές ελεγχόμενες, άλλες είναι ανοιχτές. Οι κλειστές ελεγχόμενες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: για το διάστημα που είσαι εκεί δεν μπορείς να κυκλοφορείς. Κάνεις την αίτηση, καταγράφεσαι και μετά μεταφέρεσαι στις δομές στην ενδοχώρα. Αυτά τα χαρακτηρσιτικά θα έχει δομή (στην Κρήτη)», συνέχισε.


Ερωτηθείς πού θα δημιουργηθεί η δομή, απάντησε: «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να μας δώσει στρατόπεδα που πια δεν λειτουργούν» και πρόσθεσε ότι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πήγαν στην Κρήτη για να διαπιστώσουν πού υπάρχουν οι καλύτερες δομές. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι το στρατόπεδο στο Καστέλι είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται.

«Μπορεί προοδευτικά να γίνει και δεύτερη δομή», δήλωσε ακόμα και σχολίασε ότι «αυτό που γίνεται στην Κρήτη δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή. Για 3-4 ημέρες είχαμε βάρκες που έφταναν τα 1.000 άτομα. Αν αυτό συνεχιζόταν, δημιουργούνται συνθήκες που καταρρέει η δυνατότητα να βάλεις σε δομές αυτό τον πληθυσμό».



Source link