Εταιρεία προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή το εξαφανισμένο γιγάντιο μόα – ένα πτηνό 3,6 μέτρων και 230 κιλών (vid, pics)

Εταιρεία προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή το εξαφανισμένο γιγάντιο μόα – ένα πτηνό 3,6 μέτρων και 230 κιλών (vid, pics)

Η εταιρεία Colossal Biosciences, γνωστή για την προσπάθειά της να επαναφέρει στη ζωή το μαλλιαρό μαμούθ, ανακοίνωσε τώρα ότι θέτει ως νέο στόχο την «επανεμφάνιση» μιας άλλης εξαφανισμένης ομάδας ζώων: των μόα, γιγάντιων πτηνών που ζούσαν κάποτε στη Νέα Ζηλανδία.

Τα εντυπωσιακά αυτά ζώα περιλάμβαναν εννέα είδη, με μεγαλύτερο το νότιο νησιωτικό γιγάντιο μόα που έφτανε τα 3,6 μέτρα ύψος και ζύγιζε 230 κιλά.

Η Colossal Biosciences σκοπεύει να χρησιμοποιήσει γονίδια που εξάγονται από απολιθωμένα οστά μόα για να «επανασχεδιάσει» σύγχρονα πτηνά, ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα εξαφανισμένα είδη μόα. Είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να τροποποιηθούν γκρίζοι λύκοι ώστε να μοιάζουν με εξαφανισμένους ανταρόλυκους.

Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Ngāi Tahu στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι, και χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια δολάρια από τον σκηνοθέτη του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», Πήτερ Τζάκσον. Ο Τζάκσον, που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές οστών μόα, δήλωσε:

«Με την πρόσφατη “ανάσταση” του ανταρόλυκου, η Colossal Biosciences απέδειξε ότι η επιστροφή εξαφανισμένων ειδών είναι πλέον δυνατή. Υπάρχει ακόμη πολλή επιστήμη να γίνει — αλλά μπορούμε πια να ελπίζουμε πως πτηνά όπως το μόα ή το huia θα διασωθούν από το σκοτάδι της εξαφάνισης.»

Τα εννέα είδη μόα εξαπλώνονταν ευρέως στη Νέα Ζηλανδία μέχρι την άφιξη των πρώτων Πολυνήσιων εποίκων, γύρω στο 1300 μ.Χ. Μέσα σε μόλις 200 χρόνια, οι πρόγονοι των Μαορί είχαν οδηγήσει όλα τα είδη μόα σε εξαφάνιση, κυρίως λόγω υπερβολικού κυνηγιού και αποψίλωσης των δασών.

ΟΣΤΑ ΜΟΑ
Πέτερ Τζάκσον και Τζεφ Λαμ κρατούν οστά του Μόα.

Η εξαφάνιση του μόα οδήγησε σε αλυσιδωτές οικολογικές αλλαγές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαφάνιση, λιγότερο από έναν αιώνα μετά, του μεγαλύτερου αρπακτικού της περιοχής – του γιγάντιου αετού Haast.

Σήμερα, όμως, οι εξελίξεις στη γονιδιακή μηχανική ενδέχεται να επιτρέψουν στην Colossal Biosciences να επανεισαγάγει τον μόα στο φυσικό του περιβάλλον. Πρώτο βήμα είναι η ανασύνθεση του γονιδιώματος και των εννέα ειδών μόα από αρχαίο DNA που διατηρείται στα οστά.

Η Colossal έχει ήδη ξεκινήσει με επισκέψεις σε σπήλαια όπου βρίσκονται αποθέσεις μόα, εντός της παραδοσιακής περιοχής των Ngāi Tahu, και στοχεύει να έχει ολοκληρώσει όλα τα γονιδιώματα ως το 2026.

Στη συνέχεια, τα γονιδιώματα θα συγκριθούν με αυτά των πλησιέστερων εν ζωή συγγενών του μόα, του Εμού και του Τινάμου, για να εντοπιστούν τα γονίδια που ευθύνονται για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μόα.

Μερικά από αυτά τα γονίδια θα εισαχθούν σε βλαστικά κύτταρα γνωστά ως Primordial Germ Cell Culture, τα οποία προέρχονται από εμού και θα εξελιχθούν σε σπερματοζωάρια ή ωάρια. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα έμβρυο, που θα κυοφορηθεί σε αυγό εμού σε παρένθετη μητέρα.

Η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει παρόμοιες τεχνικές για να δημιουργήσει ποντίκια με τρίχωμα μαμούθ και λύκους που μοιάζουν με εξαφανισμένα είδη.

Ωστόσο, η αναπαραγωγή αυτής της τεχνολογίας σε πτηνά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η δημιουργία πρωτογενών γεννητικών κυττάρων για πτηνά είναι ένα τεχνικό πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

ΜΟΑ
Το γιγάντιο πτηνό σε αναπαράσταση με μαθητές Μαορί το 1903.

 Επιπλέον, η κύηση μέσα σε αυγό, αντί για μήτρα όπως στα θηλαστικά, καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο πολύπλοκη.

Υπάρχουν επίσης ηθικά και οικολογικά ερωτήματα για το αν πρέπει να επιστρέψουν τα μόα. Οικολογικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι πόροι θα έπρεπε να διατεθούν για τη διάσωση απειλούμενων ειδών που ζουν σήμερα. Άλλοι επισημαίνουν ότι η εισαγωγή ενός είδους που έχει εκλείψει εδώ και 600 χρόνια θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα.

Ο καθηγητής οικολογίας Στούαρτ Πιμ από το Πανεπιστήμιο Ντουκ δήλωσε στο Associated Press:

«Μπορείς να επανεισάγεις ένα είδος στη φύση αφού το εξάλειψες; Πιστεύω πως είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο με ουσιαστικό τρόπο.»
«Και μάλιστα, θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζώο.»

ΕΜΟΥ
Το συγγενικό είδος του Μοα που ζει σήμερα στην Ωκεανια είναι το πτηνό Εμού, με τη βοήθεια του οποίου η εταιρεία θέλει να επαναφέρει το χαμένο Μόα.

Ωστόσο, η Colossal υποστηρίζει ότι το σχέδιο επανεισαγωγής του μόα στο οικοσύστημα θα ωφελήσει τόσο το περιβάλλον όσο και τους Μαορί.

Ως φυτοφάγα ζώα, τα μόα επηρέασαν τη διασπορά και εξέλιξη των φυτών για εκατομμύρια χρόνια, και η εταιρεία θεωρεί ότι η παρουσία τους θα σταθεροποιούσε εκ νέου τα οικοσυστήματα της Νέας Ζηλανδίας.

Ο αρχαιολόγος των Ngāi Tahu,  Κάιλ Ντέιβις, που συμμετέχει στο έργο, δήλωσε ότι το πρότζεκτ έχει βαθιά πολιτισμική σημασία. Στον 14ο αιώνα, τα μόα ήταν πηγή τροφής, ενώ τα οστά και τα φτερά τους χρησιμοποιούνταν σε κοσμήματα και παραδοσιακές τελετές.

«Οι πρώτοι πρόγονοί μας ζούσαν πλάι στα μόα και οι αρχαιολογικές και προφορικές μαρτυρίες μας διατηρούν γνώσεις για αυτά τα πτηνά και το περιβάλλον τους.
Ανυπομονούμε να δούμε αυτές τις παραδόσεις να συνδιαλέγονται με την αιχμή της επιστήμης, σε μια τολμηρή προσπάθεια οικολογικής αποκατάστασης

 


Source link