Το προκαταρκτικό πόρισμα των Αρχών αποκαλύπτει πως οι διακόπτες καυσίμου ήταν στη θέση “cutoff” τη στιγμή της απογείωσης. Οι ερευνητές εστιάζουν πλέον στο πιλοτήριο, αναζητώντας απαντήσεις που ίσως κρύβονται σε ένα απλό… «γιατί»
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τα ακριβή αίτια της φονικής συντριβής του Boeing 787 της Air India, που στοίχισε τη ζωή σε 260 επιβάτες στις 12 Ιουνίου 2025. Οι πρώτες ενδείξεις από το προκαταρκτικό πόρισμα των ινδικών Αρχών ρίχνουν φως σε μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια: και οι δύο διακόπτες παροχής καυσίμου των κινητήρων είχαν στραφεί στη θέση «cutoff», δηλαδή απενεργοποίησης.
Ο πιλότος ρωτάει, ο συγκυβερνήτης αρνείται – Το ηχητικό καταγράφει το χάος
Στο ηχητικό από το πιλοτήριο, ένας από τους πιλότους ακούγεται να ρωτά τον άλλον «γιατί έκανες τη διακοπή», με την απάντηση να είναι «δεν το έκανα εγώ». Ωστόσο, το αρχείο δεν διασαφηνίζει ποιος είπε τι. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, ο συγκυβερνήτης ήταν στο χειριστήριο, ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε.
Αυτόματη επανεκκίνηση – Αλλά δεν ήταν αρκετή
Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την απώλεια ισχύος, οι διακόπτες επανήλθαν αυτόματα στην κανονική θέση λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αρχίσει η επανεκκίνηση των κινητήρων. Ωστόσο, η αποκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως – ο ένας κινητήρας ανακτούσε ώθηση, ενώ ο δεύτερος δεν είχε προλάβει να σταθεροποιηθεί όταν το αεροσκάφος κατέπεσε.
«Δεν γίνεται να γίνει κατά λάθος» λένε ειδικοί
Όπως τονίζουν ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων, το να στραφούν και οι δύο διακόπτες καυσίμου στη θέση off δεν είναι εύκολη ή πιθανή κίνηση κατά λάθος. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί ώστε να απαιτούν δύο κινήσεις – ξεκλείδωμα και αναστροφή – αποτρέποντας έτσι την τυχαία ενεργοποίηση.
Ο Σον Προυτσνίκι, πρώην ερευνητής ατυχημάτων και ειδικός αεροπλοΐας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ενέργεια αυτή συνήθως γίνεται μετά την προσγείωση. Το να γίνει λίγο μετά την απογείωση, χωρίς αναφορά σε μηχανικό πρόβλημα, είναι ανησυχητικό».
Ποιος τράβηξε τους διακόπτες και γιατί;
Ακόμη και ο Πίτερ Γκέλτζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του NTSB (ΗΠΑ), κάνει λόγο για «ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα», καθώς όλα δείχνουν πως κάποιος στο πιλοτήριο έθεσε εκτός λειτουργίας και τους δύο κινητήρες, σε κρίσιμη φάση πτήσης.
«Χρειαζόμαστε πλήρη ανάλυση του καταγραφέα φωνής με ταυτοποίηση των φωνών και χρονοσήμανση για να κατανοήσουμε ποιος και γιατί έκανε αυτή την ενέργεια», προσθέτει.
Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες – Ζητούν όλα τα ηχογραφημένα δεδομένα
Οι ανακριτικές Αρχές, σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητές, συνεχίζουν την ανάλυση του Cockpit Voice Recorder, ώστε να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για ανθρώπινο σφάλμα, μηχανική αστοχία, ή σκόπιμη ενέργεια. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από το Flight Data Recorder και τις εξετάσεις των εξαρτημάτων.
Source link