Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες, οι Έλληνες ιατροδικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πληροφοριακό σύστημα που θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ταχείας και αποτελεσματικότερης απονομής της δικαιοσύνης.
Πώς όμως εφαρμόζεται ήδη η τεχνητή νοημοσύνη στην νεκροψία και την εγκληματολογική επιστήμη;
Η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στις διαδικασίες ιατροδικαστικής παθολογίας και νεκροψίας, προσφέροντας εργαλεία για την ενίσχυση της ακρίβειας, της αποτελεσματικότητας και ενδεχομένως για τον μετασχηματισμό του πεδίου.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης (όπως αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες), βιολογικά δείγματα, ακόμη και εκθέσεις νεκροψίας, για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας θανάτου, στον εντοπισμό τραυματισμών και στην εκτίμηση των διαστημάτων μετά τη νεκροψία.
Ανάλυση δεδομένων απεικόνισης:
Οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να αναλύσουν αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες για την ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων, καταγμάτων και τραυματισμών, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως λεπτομέρειες που μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με εικονικές νεκροψίες (Virtopsy) αναλύοντας αυτές τις σαρώσεις, μειώνοντας ενδεχομένως την ανάγκη για επεμβατικές διαδικασίες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Βελτίωση της αναγνώρισης και της ανάλυσης:
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει βιοδείκτες για να εκτιμήσει τον χρόνο θανάτου και να εντοπίσει σημάδια δηλητηρίασης. Τα συστήματα που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τη ζημιά από πυροβόλα όπλα για να βοηθήσουν στην εκτίμηση του διαμετρήματος μιας σφαίρας και του τύπου του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση βιολογικών δειγμάτων, όπως αίμα και ιστό, για τον εντοπισμό της παρουσίας φαρμάκων ή άλλων ουσιών.
Βελτίωση της Αποδοτικότητας και της Ακρίβειας:
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει πολλές εργασίες στις παραδοσιακές νεκροψίες, μειώνοντας τη χειρωνακτική εργασία και ενδεχομένως επιταχύνοντας τη διαδικασία.
Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να βοηθήσουν στην τυποποίηση της ανάλυσης και στη μείωση της υποκειμενικής κρίσης, οδηγώντας σε πιο συνεπή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει ανεπαίσθητες αλλαγές σε ιστούς και όργανα που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από έναν ανθρώπινο παθολόγο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου αλλάζουν τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες – Νεκροτομές με ΑΙ
Κρήτη – μεταναστευτικό: Έφτασαν οι πρώτοι 200 μετανάστες, από τα Χανιά στον Πειραιά (βίντεο)
Θρήνος για το δίχρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο του πατέρα του
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link