Η Κρήτη σε «ασφυξία»: Καθημερινές οι αφίξεις μεταναστών – Γεωπολιτικό «παιχνίδι» Χαφτάρ στη Μεσόγειο

Η Κρήτη σε «ασφυξία»: Καθημερινές οι αφίξεις μεταναστών – Γεωπολιτικό «παιχνίδι» Χαφτάρ στη Μεσόγειο

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της Κρήτης έχουν πλέον μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο. Τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα ακόμη σκάφος, μεταφέροντας 520 ανθρώπους πλησίασε το νησί. Ωστόσο, η απόφαση των αρχών ήταν να μεταφερθούν στο Λαύριο, καθώς οι υποδομές της Κρήτης έχουν φτάσει στα όριά τους.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες αναφέρουν πως πλήρωσαν έως και 5.000 δολάρια για το ταξίδι τους, με την ελπίδα μιας νέας ζωής στην Ευρώπη. Στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας, προσπαθούν να ξεκουραστούν, να πλυθούν και να προετοιμαστούν για τη δύσκολη συνέχεια.

«Θέλαμε να έρθουμε εδώ, να μείνουμε εδώ», λένε πολλοί από αυτούς.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στα σημεία όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, υπό τον φόβο επεισοδίων ή συγκρούσεων με ντόπιους.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται να χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα, έκλεισε προκλητικά την πόρτα σε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, απαιτώντας να αναγνωριστεί ως de facto ηγέτης της χώρας.

Το μεταναστευτικό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη, με σχετική ενημέρωση και στη Βουλή.

Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται και αλλού στην Ευρώπη. Στα στενά της Μάγχης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας,  με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν αναχωρήσεις μεταναστών, ακόμα και δια της βίας, σκίζοντας φουσκωτές βάρκες.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Μόσχα φαίνεται να παίζει στρατηγικό ρόλο πίσω από τις αυξανόμενες ροές από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. Η DW  σε ρεπορτάζ της σημειώνει ότι το Κρεμλίνο συνεργάζεται στενά με τον γιο του Χαφτάρ, Σαντάμ και χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως υβριδική απειλή.

Ο  αναλυτής Τζαλίλ Μεγκερίσι δήλωσε: «Η Ρωσία έχει μετατρέψει τη μετανάστευση σε όπλο», Κάτι αντίστοιχο συνέβη και κατά τον πόλεμο στη Συρία, όταν Ρώσοι διευκόλυναν τη μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας.

Στη Λιβύη, οι μετανάστες παραδίδουν τα έγγραφά τους σε ένοπλες δυνάμεις υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ. Μετά από μέρες ή και εβδομάδες, μεταφέρονται σε σημεία εξόδου προς τη θάλασσα. Το οικονομικό κέρδος είναι σημαντικό: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις του Χαφτάρ λαμβάνουν περίπου 100 δολάρια για κάθε άτομο σε μικρά σκάφη ή έως 80.000 δολάρια για μεγαλύτερα.

Τα σκάφη ξεκινούν το ταξίδι τους ανενόχλητα από τις λιβυκές ακτές, φτάνουν στα διεθνή ή και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, και οι επιβαίνοντες ξεκινούν μια νέα ζωή  σε μια Ευρώπη που, όπως φαίνεται, γονατίζει υπό το βάρος της γεωπολιτικής και ανθρωπιστικής πίεσης.

Στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Περίπου 800 μετανάστες βρίσκονται ήδη στον εκθεσιακό χώρο, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Η αποσυμφόρηση αναμένεται να πάρει 10 έως 15 ημέρες, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν διαδικασίες καταγραφής, υγειονομικού ελέγχου και σταδιακής αναχώρησης με πλοία της γραμμής.

Από την Κυριακή μέχρι χθες, σχεδόν 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει σε διάφορες περιοχές της νότιας Κρήτης και της Γαύδου. Οι αφίξεις συνεχίζονται ασταμάτητα, κυρίως μέσω παλιών αλιευτικών και ξύλινων σκαφών που ξεκινούν από περιοχές όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Υεμένη, το Μπαγκλαντές και η Λιβύη. Τα περισσότερα σκάφη φαίνεται να αναχωρούν από το λιμάνι του Τομπρούκ.

Οι τοπικές κοινωνίες στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.  Οι εικόνες  με υπερφορτωμένα σκάφη να πλησιάζουν  τις ακτές της Κρήτης θυμίζουν  έντονα εικόνες από το 2015 όταν η μεταναστευτική κρίση είχε φτάσει στο απόγειο της και η ΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία.

Τελευταία Νέα

Source link