Καθημερινές καραβιές μεταναστών φτάνουν στις νότιες ακτές της Κρήτης, παρά τις εντατικές περιπολίες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι, κυρίως από Σουδάν, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, αποβιβάστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες τις τελευταίες δύο ημέρες, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις υποδομές φιλοξενίας.
Άνθρωποι στοιβαγμένοι σε σκουριασμένα αλιευτικά, ξύλινες βάρκες αποβιβάζονται συνεχώς μέσα σε συνθήκες καύσωνα, με τις τοπικές δομές να μην επαρκούν για να βοηθήσουν τόσους πολλούς ανθρώπους.
Έγκυος μετανάστρια μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση υγείας μιας 26χρονης από το Σουδάν, η οποία είναι έγκυος και μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης 8/7, από το λιμάνι του Ηρακλείου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο και εφημερεύει, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, διανύει τον έκτο μήνα της κύησής της και υπέστη σοβαρή ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς την Κρήτη με σκάφος που μετέφερε μετανάστες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 26χρονη φέρεται να δέχτηκε χτύπημα, καθώς την κλώτσησαν εντός του σκάφους, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.
Στο Ηράκλειο, το πρωί της Τρίτης 8/7, 116 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν σε τρία περιστατικά:
στις Τρεις Εκκλησιές
48 αποβιβάστηκαν στους Καλούς Λιμένες
38 προσέγγισαν την ακτή του Λέντα
η παραλία του Τσούτσουρα
30 βγήκαν στην παραλία του Τσούτσουρα
Λίγο μετά τις 13:30 της ίδιας μέρας, κάποιοι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου φιλοξενούνται προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πριν ταξιδέψουν στην Αθήνα.
Στη Γαύδο, 40 άτομα εντοπίστηκαν νότια του νησιού από σκάφη του Λιμενικού, ενώ σε 67 ακόμη μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Γαύδου, μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη και έπειτα στο Ρέθυμνο.
Στα Χανιά, στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, πέρασαν τη χθεσινή νύχτα 850 μετανάστες, ενώ άλλοι 600 βρίσκονται στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου οι αρχές αναζητούν κατάλληλο χώρο φιλοξενίας.
Τη Δευτέρα 7/7, καταγράφηκαν 963 νέες αφίξεις, ανεβάζοντας το σύνολο των προσφύγων στην Κρήτη από τις αρχές του έτους σε 9.000 — αύξηση πάνω από 350%.
Νέα στίγματα σκαφών παραμένουν στα ραντάρ του Λιμενικού, ενώ όσοι φτάνουν στο νησί προειδοποιούν για επόμενα, μεγαλύτερα κύματα προσφυγικών ροών.
Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Θεσμική υποκρισία και πλήρη απουσία του κεντρικού κράτους»
Αιχμές κατά του κεντρικού κράτους άφησε μιλώντας στην εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ, του τοπικού καναλιού Κρήτη TV, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κάνοντας λόγο για θεσμική υποκρισία, ενώ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη θέτοντας και την παράμετρο του κινδύνου που εγκυμονεί ακόμη και για ξεσηκωμό των μεταναστών, η πιθανή συγκέντρωση τους σε έναν ακατάλληλο σε μέγεθος χώρο.
Ένταση στην Αγία Γαλήνη κατά την αποβίβαση μεταναστών
Ακραίες καταστάσεις κι ένταση επικράτησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 7/7, στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όταν 115 μετανάστες έφτασαν συνοδεία σκάφους της Frontex, με στόχο να μεταφερθούν με τρία λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας. Η τοπική κοινωνία, που είχε ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη, συγκεντρώθηκε στο σημείο προκειμένου να εμποδίσει την αποβίβασή τους, εκφράζοντας έντονη αντίδραση στις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές. «Είναι εισβολή», φώναζαν κάτοικοι και επαγγελματίες για την επικείμενη άφιξη των μεταναστών.
Παρά την ένταση, η παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη και του λιμενάρχη κ. Σαραντουλάκη συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο δήμαρχος μάλιστα πραγματοποίησε συνάντηση με πολίτες το μεσημέρι της Τρίτης 8/7, για να συζητηθούν οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην περιοχή.
Κραυγή αγωνίας από δημάρχους
Σοβαρό προβληματισμό και έντονη ανησυχία εκφράζουν οι δήμαρχοι Ανωγείων, Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας, για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη νότια Κρήτη. Όπως τόνισαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» του ΚΡΗΤΗ TV, η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κρίση.
Οι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει εκατοντάδες άτομα, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς εκφράζεται εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο αριθμός των μεταναστών θα αγγίξει τους 15.000.
Σε επιφυλακή αλλά μέχρι πότε;
Οι τοπικές αρχές και οι εθελοντικές ομάδες παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή, προσφέροντας τρόφιμα, νερό και βασική υγειονομική περίθαλψη στους αφιχθέντες. Η κρατική απουσία σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού, επιτείνουν τις δυσκολίες και το εύλογο ερώτημα είναι μέχρι πότε θα διαρκεί αυτή η κατάσταση;
Ο συνωστισμός στα κέντρα υποδοχής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται υπό σκηνές ή σε πρόχειρους χώρους στάθμευσης, δοκιμάζει τα όρια αντοχής των διαθέσιμων υποδομών και προκαλεί έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, που βλέπει το πρόβλημα να κλιμακώνεται χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος.
«Χρειάζεται πολιτική λύση», φωνάζουν στην Κρήτη
Αρμόδιοι παράγοντες με γνώση της εξέλιξης του μεταναστευτικού στην Κρήτη, σημειώνουν ότι «μόνο με πολιτική λύση μπορεί να δοθεί ένα τέλος στην αθρόα εισροή μεταναστών, δεδομένου ότι επιχειρησιακά δε μπορούν να ανακοπούν οι ροές.
Από αέρος υπάρχει έγκαιρη εικόνα μέσω υπηρεσιακών αεροπλάνων για τις κινήσεις των σκαφών, ξέρουν δηλαδή οι ελληνικές Αρχές ότι φτάνουν σκάφη πολλές ώρες -ακόμα και δέκα- πριν εμφανιστούν στις ακτές. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η αποτροπή μεσοπέλαγα».
Στο ερώτημα γιατί οι διακινητές στοχοποιούν τώρα την Κρήτη, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών που φτάνει στην Κρήτη θα κατέληγε μέχρι και πριν από λίγο καιρό από τα ίδια δουλεμπορικά δίκτυα στην Ιταλία. Εντούτοις, για κάποιο λόγο προτιμούν τους τελευταίους μήνες την Κρήτη. Είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Ίσως βρήκαν νέα και πιο κερδοφόρα δίοδο, ίσως οφείλεται στις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διακινητές».
Στην Κρήτη καταφτάνουν κυρίως μετανάστες από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Σουδάν και λιγότερο από το Πακιστάν. Το 95% εξ αυτών είναι άνδρες.
Σε ερώτηση προς πηγή του Λιμενικού για το πού οφείλεται αυτό, σημειώνεται ότι «ίσως σε ένα βαθμό αυτό να οφείλεται στο ότι όσοι έχουν οικογένειες, έρχονται με το σκεπτικό ότι θα πάνε στην Ευρώπη, θα βρουν δουλειά, θα σταθούν οικονομικά στα πόδια τους και στη συνέχεια θα φέρουν τους δικούς τους στο νέο τόπο διαμονής τους».
Source link