Μ. Λιονή: «Δεν έχουμε χώρους!»
Την Παρασκευή η συνάντηση θεσμικών του νησιού με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης
Το νησί όπως όλα δείχνουν έχει εξελιχτεί σε προορισμό για χιλιάδες μετανάστες που καταφτάνουν καθημερινά στα νοτιά παράλια της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν υποδομές στοιχειώδους προσωρινής φιλοξενίας τους.
Το τελευταίο 48ωρη η Κρήτη δέχτηκε περισσότερους από 1.200 μετανάστες με την κατάσταση να είναι πλέον απελπιστική και μη διαχειρίσιμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή, σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών -959 άτομα- από τα παράλια της Λιβύης, ενώ τουλάχιστον 489 άτομα διασώθηκαν χθες τη Δευτέρα, ενώ αργά το βράδυ μια ακόμα «καραβιά» 170 μεταναστών έφτασε στην Αγία Γαλήνη που ήρθε να προστεθεί στους 442 που διασώθηκαν το πρωί της Κυριακής.
Ελλείψει χώρου στεγασμένου και κατάλληλου για να φιλοξενηθούν, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου αποφάσισε τη μεταφορά τους στην Αγυιά Χανιών. Είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.
Στον δρόμο ρίπος Αγυιά όμως τα πλάνα άλλαξαν. Τα λεωφορεία που τους μετέφεραν παρότι είχαν φτάσει στον Σταυρό Χανίων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω. Πού;
Ο χώρος της Κιτρένωσης που είχε αξιοποιηθεί την προηγούμενη φορά για τη φιλοξενία των 501 δεν παραχωρήθηκε, καθότι ιδιωτικός. Το κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου στον χώρο του ενετικού λιμανιού δεν τους χωρούσε.
Έτσι οι μετανάστες κατέληξαν στον υπαίθριο χώρο του εμπορικού λιμανιού. Εκεί διανυκτέρευσαν σε συνθήκες ακατάλληλες. Πάνω στο τσιμέντο. Δεν μπορεί να στηθεί καν σκηνή. Τοποθετήθηκαν τέντες και ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο μιας και τις μέρες αυτές επικρατεί καύσωνας, ενώ προσπαθούν στην ουρά να εξυπηρετηθούν να πλυθούν και να δροσιστούν μέσα από μια και μοναδική παροχή νερού. Η Περιφέρεια φρόντισε για τις χημικές τουαλέτες. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Σίγουρα πληγώνουν το Ρέθυμνο και την Κρήτη μιας και δεν αποτυπώνουν την κατά τα άλλα φιλόξενη εικόνα της Κρήτης.
Οι τοπικές αρχές του Ρεθύμνου καλούν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει άμεσα τους χώρους όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι μετανάστες μέχρι τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, αφού όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης δημόσιος ή δημοτικός χώρος στο Ρέθυμνο που να μπορεί να φιλοξενήσει τόσα άτομα σε κατάλληλες συνθήκες δεν υπάρχει. Ο δήμαρχος από την πλευρά του ζητά από την πολιτεία να προχωρήσει στη χωροθέτηση με κριτήρια παρέχοντας και τα σχετικά ανταποδοτικά οφέλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αυτοδιοίκηση μονή της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό.
Την Παρασκευή οι φορείς του Ρεθύμνου έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο υπουργείο με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, και ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής και υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Σε ακατάλληλες συνθήκες στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου η προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών εν μέσω καύσωνα
Στον φυλασσόμενο εξωτερικό χώρο του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου φιλοξενούνται από το βράδυ της Κυριακής 442 μετανάστες που διασώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στα νότια παράλια του Ρεθύμνου. Κάτω από πρόχειρες τέντες και ομπρέλες προσπαθούν να χωρέσουν για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο, ενώ στέκονται στην ουρά για να εξυπηρετηθούν από τη μια και μοναδική παροχή νερού, που τμηματικά δίδει ανάσα δροσιάς στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που είδαν το ταξίδι ελπίδας για μια καλύτερη ζωή να «ναυαγεί». Σκηνές δεν μπορούν να στηθούν στο τσιμέντο και έτσι οι άνθρωποι αυτοί διανυκτερεύουν στο πάτωμα.
Με μέριμνα της Περιφέρειας έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή χημικές τουαλέτες, ενώ από χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησής τους από το Λιμεναρχείο και η εξέτασή τους από γιατρούς και Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τη σίτισή τους ανέλαβε τις δυο πρώτες μέρες ο δήμος Αγίου Βασιλείου, σήμερα και αύριο η Αντιπεριφέρεια και Πέμπτη και Παρασκευή ο δήμος Ρεθύμνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου από τους 442 μετανάστες οι 358 είναι από την Αίγυπτο, τέσσερις από το Σουδάν και 80 από το Μπαγκλαντές. Ανάμεσά τους είναι και 15 παιδιά περίπου.
Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αναχωρήσει στο σύνολό τους για τα Κέντρα Υποδοχής της Αττικής. Συγκεκριμένα οι πρώτοι 240 θα αναχωρήσουν την Τετάρτη, 100 την Πέμπτη και 100 την Παρασκευή.
Οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Μιλούν από μόνες τους και αποτυπώνουν το δράμα των ανθρώπων αλλά και την ακαταλληλότητα του χώρου στον οποίο μεταφέρθηκαν αφού πρώτα έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων.
Εικόνες που κάνουν τον γύρο της Ελλάδας και σίγουρα δεν τιμούν κανέναν πόσω μάλλον τη φιλόξενη Κρήτη.
Σφόδρα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αυτοδιοικητικοί του νομού που μέσα σε δυο εβδομάδες βρίσκονται θεατές στο ίδιο δραματικό έργο. Την αδυναμία φιλοξενίας ανθρώπων που τα δουλεμπορικά τους ξεβράζουν στις ακτές του νησιού. Καλούν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να υποδείξει εκείνη χώρους στους οποίους θα μπορούν προσωρινά να διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί, αποδίδοντας και τα σχετικά ανταποδοτικά οφέλη. Διαφορετικά οι εικόνες αυτές θα συνεχίσουν εκτός αν υποδειχθεί στο Λιμεναρχείο στεγασμένος χώρος για να μπορεί να τους φιλοξενήσει για δυο τρεις μέρες. Όπως λένε αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος στον νομό τέτοιες χώρος δεν υπάρχει.
Γ. Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε»
Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις δήλωσε για μια ακόμα φορά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πρέπει να δημιουργήσει εκείνα τα συστήματα υποδοχής και όχι να ακολουθούμε τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας» ή να μεταθέτει τις ευθύνες ότι τάχα η αυτοδιοίκηση συλλήβδην σε όλη την Κρήτη δεν τους υποδεικνύει χώρους. Και δημόσια περιουσία υπάρχει στο νησί και κατάλληλοι αξιωματούχοι υπάρχουν τόσο στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, στον Στρατό, στην Πολιτική Προστασία οι οποίοι μπορούν με κριτήρια να χωροθετήσουν τον αναγκαίο ή τους αναγκαίους χώρους που θα μπορούν επιχειρησιακά να ανταποκρίνονται και να μη γίνεται αυτό που συνέβη χθες που και η ντροπή ακόμα ντράπηκε». Ο δήμαρχος μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο του Λιμεναρχείου, που είχε την έγκριση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος να αλλάξει, και έτσι τα λεωφορεία που ήδη έφταναν στον Σταυρό Χανιών για να μεταφέρουν τους 442 ανθρώπους στην Αγυιά, στον παλιό εκθεσιακό χώρο, επέστρεψαν πίσω. Το Λιμεναρχείο μη έχοντας άλλη επιλογή και ελλείψει κατάλληλου χώρου που να τους έχει υποδειχτεί από την αυτοδιοίκηση, τους οδήγησε στον χώρο του εμπορικού λιμανιού: «Είναι προφανές ότι ενώ υπήρξε απόφαση από το Λιμεναρχείο που να πάνε οι άνθρωποι αυτοί και είχαν οδηγηθεί σε συγκεκριμένο χώρο που πληροί τις συνθήκες προτίμησαν να τους γυρίσουν πίσω και να αφήσουν τους ανθρώπους στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μέσα στον ήλιο και υπό συνθήκες απάνθρωπες», είπε.
Πάντως η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της Τηλεόρασης Creta ανέφερε πως «Την Κυριακή στην Αγυιά ήταν ήδη 350 άνθρωποι και ακούσαμε ξαφνικά χωρίς να μας ενημερώσει κανείς ότι θα έρθουν 442 από το Ρέθυμνο. Απόψε (Δευτερά) θα έχουμε εδώ (στην Αγυιά) 857 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια φιλοξενίας. 852 είμαστε στο «πίκ» της δυνατότητας φιλοξενίας. Τώρα ένα χρόνο τα Χανιά δέχονται περίπου το 70% των μεταναστευτικών ροών. Ουδέποτε αρνηθήκαμε σε κανένα δήμο να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι εδώ παρόλο που δεν ήταν για τα Χανιά. Αριθμητικά με τα τ.μ. δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους. Συνεπώς το ότι 442 επέστρεψαν στο Ρέθυμνο δεν ήταν τυχαίο. Ήταν για το Ρέθυμνο και έπρεπε να μείνουν στο Ρέθυμνο, διότι ήταν για εκεί και δεν υπήρχε χώρος στα Χανιά. Πού θα βάζαμε 1.300 ανθρώπους; Σαν δήμος Χανίων επειδή βλέπαμε από πέρσι τι επρόκειτο να συμβεί συντονιστήκαμε οι φορείς και είπαμε ότι πρέπει να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχονταν μπροστά μας. Βρήκαμε τον χώρο αυτό και όλοι μαζί με την Περιφέρεια και τον δήμο κοιτάμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Αυτό κάναμε στα Χανιά. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στην ανθρωπιστική αυτή κρίση. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για γκρίνια ούτε για παρεξηγήσεις. Όλοι μαζί συντονισμένα οι αυτοδιοικητικοί να δούμε πως θα το διαχειριστούμε».
Μ. Λιονή: «Δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο χώρος δημόσιος ή δημοτικός για την προσωρινή φιλοξενία τους»
Το Ρέθυμνο δεν διαθέτει χώρο στεγασμένο επαναλαμβάνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή η οποία καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Ο χώρος είναι ακατάλληλος. Εμείς από την προηγούμενη φορά που είχαν έρθει οι 501 και τους πηγαίναμε από το γήπεδο σε ένα ιδιωτικό κτίριο είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν μπορεί να τους δεχτεί το Ρέθυμνο με την έννοια ότι δεν υπάρχει κανένας δημόσιος ή δημοτικός χώρος κατάλληλος για να δεχτεί έναν τέτοιο αριθμό. Μέχρι τώρα είχαμε ροές 50-100 άτομα και μέχρι τώρα τους τακτοποιούσαμε στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου. Όμως για τόσο μεγάλο αριθμό δεν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα. Παρότι έχουμε κάνει τέσσερις συναντήσεις με τους δημάρχους, δεν υπάρχει χώρος παρά μόνο τα ανοιχτά γήπεδα μέσα στον ήλιο όπως είναι και τώρα. Δόθηκε η λύση χθες να πάνε στην Αγυιά που τουλάχιστον εκεί είναι στεγασμένος ο χώρος και οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή.
Όπως εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών «δεν είναι ούτε Ρεθεμνιώτικο ούτε Χανιώτικο, ούτε Ηρκαλειώτικο ούτε κρητικό. Θα πρέπει το κράτος να το λύσει. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά. Το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής θα πρέπει να έρθει να βρει χώρους δημοσίους, να τους διαμορφώσει για να είναι κατάλληλοι για την προσωρινή φιλοξενία τους για να μην ντρέπεται και η ντροπή όπως γίνεται σήμερα».
Και συνέχισε λέγοντας: «Στο Ρέθυμνο στεγασμένος χώρος δημόσιος ή δημοτικός δεν υπάρχει. Και δεν το λέω προσχηματικά. Το λέω αντικειμενικά. Όποιος γνωρίζει να μας τον υποδείξει. Την τελευταία φορά που πήγαμε στην Κιτρένωση – ο χώρος είναι ιδιωτικός. Μας επέτρεψαν μια φορά. Τώρα δεν επιτρέπουν. Ποιος θα πάει σε ιδιωτικό χώρο να βάλει μέσα ανθρώπους; Η νομοθεσία δεν το επιτρέπει παρά μόνο σε καιρό πολέμου. Όχι ειρήνης.Δεν υπάρχει θέμα αντιπαλότητας ανάμεσα σε αυτοδιοικητικόυς. Προσπαθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που ούτε το δημιουργήσαμε εμείς -η αυτοδιοίκηση -ούτε μπορούμε να το λύσουμε».
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη.«Θα έχουμε μια συνάντηση την Παρασκευή με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, τον Ρεθεμνιώτη βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη για να βάλουμε το οργανωτικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την Κρήτη στις σωστές διαστάσεις και βάσεις. Θα πρέπει η πολιτεία να μη στρουθοκαμηλίζει. Κανένας μας δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζει. Το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα μπορεί να ενταθεί. Εμείς δεν γυρίζουμε την πλάτη μας σε κανένα. Ασφαλώς θα είμαστε αρωγοί. Όμως δεν μπορούμε να λύσουμε ένα θέμα που είναι πολύ μεγαλύτερο από εμάς».
Γ. Σκορδίλης: «Λύθηκε το θέμα επιχειρησιακά και στη συνέχεια με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν το πρόβλημα μεγάλωσε»
Αιχμηρός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του δήμου Ρεθύμνης Γιώργος Σκορδίλης, επισημαίνοντας πως το επιχειρησιακό σχέδιο του Λιμεναρχείου που είχε την έγκριση του Αρχηγείου για τη μεταφορά των μεταναστών στην Αγυιά Χανίων, ναυάγησε κατόπιν παρεμβάσεων από τους αρμόδιους για την άσκηση της μεταναστευτικής πολιτικής οι οποίοι όπως είπε αντί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος με τις πράξεις τους το διόγκωσαν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδίλης: « Ένα θέμα που το ξέρουμε καιρό τώρα και το ξέρει το κεντρικό κράτος που έχει τη μεγάλη ευθύνη και προξενεί εντύπωση, όταν δίδεται μια λύση επιχειρησιακή, από τους αρμοδίους, αντί τη λύση αυτή να την υποστηρίξει το κράτος, μας γυρίζουν πίσω τα λεωφορεία με τους μετανάστες και λένε «κάνετε ό,τι θέλετε». Δηλαδή χθες λύθηκε το θέμα επιχειρησιακά και στη συνέχεια με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν, το πρόβλημα μεγάλωσε. Το Λιμεναρχείο επιλέγει, όχι ο δήμος. Ο δήμος δεν έχει χώρο. Το σχέδιο του Λιμεναρχείου είχε την έγκριση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Η συνεννόηση ήταν ότι το φαγητό θα το πλήρωναν οι δήμοι του Ρεθύμνου και όχι των Χανίων. Άρα θέμα κόστους δεν υπήρχε για τον δήμο Χανίων. Είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις από αυτόν που ασκεί την μεταναστευτική πολιτική; Αυτοί έπρεπε να δώσουν τη λύση. Και αντί να δώσουν τη λύση την ημέρα που ο Αντετοκούνμπο είναι στα Χανιά και κάνει διακοπές δίνουμε αυτό το μήνυμα;
Να του το πούμε τι έγινε χθες;».
Αναφορικά τώρα με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ο αντιδήμαρχος που βρέθηκε χθες στον χώρο του εμπορικού λιμανιού, συμπλήρωσε: «Το σίγουρο είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεννοηθεί, θα πρέπει να πάρει μία θέση, θα πρέπει να υπάρξει είτε η πίεση που χρειάζεται να δώσουν προς την κεντρική κυβέρνηση αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες το κεντρικό κράτος για να δείξει ποια είναι η λύση, να μας δώσει και τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, για να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση, όχι μόνο στους Δήμους, αλλά και στο Λιμεναρχείο και στην αστυνομία, που δεν μπορεί να τα κάνει όλα όταν δεν έχει ανθρώπινο δυναμικό». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, οι διαθέσιμοι για φιλοξενία των μεταναστών χώροι στην Κρήτη υπάρχουν, αλλά για την αξιοποίησή τους απαιτείται αποφασιστικότητα και διάθεση ανάληψης των ευθυνών. «Υπάρχουν χώροι στην Κρήτη, απλώς πρέπει να πάρει την απόφαση και την ευθύνη το υπουργείο ότι θα πρέπει να κάνει επιλογή και όχι επιλογές κάποιων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είτε είναι χωρικά, είτε είναι ο,τιδήποτε άλλο, μακριά από τη φιλοξενία των μεταναστών». Τέλος, αναφορικά με την καταλληλόλητα του χώρου του εμπορικού λιμανιού για τη φιλοξενία των μεταναστών, ο κ. Σκορδίλης ανέφερε: «Η φιλοξενία των μεταναστών στον αστικό ιστό είναι επιλογή του Λιμεναρχείου, που έχει την ευθύνη, γιατί μπορεί να τους φυλάξει, γιατί μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία από το να μην φύγουν οι μετανάστες, να υπάρχει κοντά Νοσοκομείο, να υπάρχουν όλες οι δομές, εθελοντικές ομάδες και Σαμαρείτες που δεν θα είναι χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, για αυτό επιλέγονται τόποι κοντά σε αστικούς ιστούς».
Στον χώρο του εμπορικού λιμανιού βρέθηκε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίο σε δηλώσεις τους τόνισε ότι από πλευράς Λιμενικού Ταμείου έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, όμως όπως εξήγησε δεν υπάρχουν τα μέσα για να εξυπηρετηθούν τόσοι άνθρωποι: «Πρέπει το κεντρικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Βοηθά ο Ερυθρός Σταυρός ο δήμος η Περιφέρεια όμως δεν έχουμε τα μέσα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν είναι ανθρώπινες οι συνθήκες αυτές. Πρέπει να γινεί κάτι άλλο», είπε.
Γ. Ταταράκης: Ακόμα 120 μετανάστες στο Ρέθυμνο – Ο δήμος Αγ. Βασιλείου δεν αντέχει πλέον
Την ίδια ώρα, ακόμα 170 μετανάστες έφτασαν χθες αργά το βράδυ στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη οι 120 έρχονται στο Ρέθυμνο, ενώ οι υπόλοιποι 50 θα πάνε στο Ηράκλειο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» κάνει λόγο για μια κατάσταση που έχει φέρει στα όριά του τον δήμο Αγίου Βασιλείου, ο οποίος αναλαμβάνει ως δήμος υποδοχής και όλα τα έξοδα μεταφοράς των ανθρώπων αυτών καθώς και μεγάλο μέρος της σίτισής τους. Ο κ. Ταταράκης επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης σε επίπεδο Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι οι εικόνες με τους ανθρώπους στο λιμάνι του Ρεθύμνου είναι απαράδεκτες: «Πρέπει κάτι να κάνουμε, δεν είναι εικόνα αυτή που καταγράφεται στο λιμάνι του Ρεθύμνου με τόσος ανθρώπους εκεί έξω. Να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να έχουν συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς και να μη δημιουργείται παράλληλα και πρόβλημα στο κοινό αίσθημα. Ο δήμος Αγ. Βασιλείου πληρώνει πάντα τα λεωφορεία, τη μεταφορά τους, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της σίτισης. Είναι ένας δήμος μικρός, ορεινός, που δεν αντέχει πλέον».
Δίπλα στους μετανάστες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους και τις ιατρικές εξετάσεις των 442 μεταναστών εκπόνησαν ιατρικό προσωπικό, αλλά και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι βρίσκονταν από νωρίς το πρωί χθες στο εμπορικό Λιμάνι του Ρεθύμνου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Κακλαμάνος, Υπεύθυνος του Σώματος Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, υπήρξαν κάποια περιστατικά μεταναστών με προβλήματα υγείας, ωστόσο οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους. « Ο ήλιος και η ζέστη δεν βοηθάνε την κατάσταση. Σίγουρα τραυματισμοί και άλλα τραύματα των μεταναστών που εντοπίζονται προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αυτά τα περιστατικά τα αναλαμβάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να μεταβεί κάποιος στο νοσοκομείο. Την όλη εγκατάσταση την πλαισιώνουν και γιατροί, με νοσηλευτικό προσωπικό, που εξετάζουν το καθένα ξεχωριστά, οπότε αναλόγως το κάθε περιστατικό θα ενεργήσουν και ανάλογα οι γιατροί.».
«Ο Ρεθεμνιώτικος και ο Κρητικός λαός πρέπει να ξεσηκωθεί απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική»
Παράλληλα, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Ρεθύμνου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκε στο λιμάνι του Ρεθύμνου.
Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε στο Λιμάνι του Ρεθύμνου είναι εικόνες ντροπής. Φέρει ακέραια την ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση και οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι υπόλογος σε αυτήν την κατάσταση, υποσχέσεις ότι θα έπαιρνε μέτρα από την περίοδο και των προηγούμενων ροών στην Κρήτη και το Ρέθυμνο και δεν τήρησε τίποτα. Νομίζω ότι είναι πλέον εμφανές ότι κορόιδευε τον κόσμο και τίποτα περισσότερο. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες να μην συνεχιστούν άλλο αυτές οι εικόνες ντροπής. Ο Ρεθεμνιώτικος λαός και ο Κρητικός λαός πρέπει να ξεσηκωθεί απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση».
Source link