Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες: «Πρωταθλήτρια» τα Χανιά με 63 περιπτώσεις – Παράπονα για έλλειψη ελεύθερου χώρου

Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες: «Πρωταθλήτρια» τα Χανιά με 63 περιπτώσεις – Παράπονα για έλλειψη ελεύθερου χώρου

Στην Κρήτη, λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και της υψηλής επισκεψιμότητας, καταγράφονται πολλές αυθαιρεσίες στις παραλίες κάθε χρόνο

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι καταγγελίες πολιτών, οι οποίες υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην ειδική πλατφόρμα MyCoast για αυθαιρεσίες στις παραλίες. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι περισσότερες αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ άλλες έχουν να κάνουν με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης. Λιγότερες σχετίζονται με την έλλειψη ναυαγοσώστη ή έλλειψη καθαριότητας. 

Στην Κρήτη, πρωταθλητής σε καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε ακτές είναι ο νομός Χανίων, ενώ ο μικρότερος αριθμός καταγγελιών προέρχεται από το Λασίθι και το Ρέθυμνο. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Ανατολική Αττική και η Χαλκιδική είναι οι περιοχές που έρχονται πρώτες σε αριθμό παραβάσεων και καταγγελιών. Τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για τις παραλίες, οι οποίες προστέθηκαν σε περίπου 300 καταγγελίες που είχαν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο. Για τον νομό Χανίων έγιναν 63 καταγγελίες, ακολουθούν το Ηράκλειο με 45, το Ρέθυμνο με 16 και το Λασίθι με 15. 

Η εικόνα στην Κρήτη 

Σε επίπεδο επικράτειας, οι 1.568 αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη παραλίας και οι 441 αφορούν σε παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Στην Κρήτη, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορά για το Ηράκλειο τη Χερσόνησο και για τα Χανιά τις παραλίες του μητροπολιτικού δήμου. Ελάχιστες αφορούν σε παραλίες των δήμων Πλατανιά, Σφακίων και Καντάνου-Σελίνου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στους δήμους Βιάννου, Μαλεβιζίου και Φαιστού στο Ηράκλειο. Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και Σητεία είναι οι περιοχές του νομού Λασιθίου, στις οποίες πολίτες κατήγγειλαν αυθαιρεσίες και έλλειψη ναυαγοσωστών. Στον νομό Ρεθύμνου, οι 16 καταγγελίες αφορούν σε ακτές των δήμων Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου. 

«Αν πρόκειται για παράνομη δραστηριοποίηση, τότε η καταγγελία επί της ουσίας δεν υφίσταται και θα πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις σε κάθε περίπτωση. Από ’κει και πέρα, αν είναι στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, το οποίο είναι φορτωμένο με τουριστικές χρήσεις, υπάρχουν πάρα πολλές ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται ίσως οι ελάχιστες αποστάσεις», δήλωσε ο Γιάννης Μαλανδράκης

Τα παράπονα 

Όπως προκύπτει από τις αναφορές λουομένων στην παραλία της Νέας Χώρας στα Χανιά, αυτό για το οποίο “διψούν” οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των ακτών, η καθαριότητα και η οργάνωση. Ηλικιωμένοι κάτοικοι της δυτικής συνοικίας της πόλης, που μεγάλωσαν στο γραφικό λιμανάκι και στην παραλία, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους για το γεγονός πως χρόνο με τον χρόνο ο ακάλυπτος χώρος στην ακτή περιορίζεται. Μάλιστα, φοβούνται πως με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην ακτή Κανάρη, στο παραλιακό μέτωπο του Κολυμβητηρίου, η παραλία θα πάψει να είναι ελεύθερα προσβάσιμη στους κατοίκους και θα την απολαμβάνουν μόνο οι ένοικοι των ξενοδοχείων. 

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σχολιάζοντας την εκτόξευση των καταγγελιών για τις ακτές στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν μιλάμε για περιοχές στις οποίες υπάρχει νόμιμη παραχώρηση. 

«Αν πρόκειται για παράνομη δραστηριοποίηση, τότε η καταγγελία επί της ουσίας δεν υφίσταται και θα πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις σε κάθε περίπτωση. Από ’κει και πέρα, αν είναι στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, το οποίο είναι φορτωμένο με τουριστικές χρήσεις, υπάρχουν πάρα πολλές ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται ίσως οι ελάχιστες αποστάσεις. Αυτό ίσως να συμβαίνει», εκτιμά ο κ. Μαλανδράκης.  

Η μαρτυρία 

Τι υποστηρίζει ένας τουρίστας που αγαπά τα Χανιά 

Νορβηγός τουρίστας, που έρχεται με την οικογένειά του για διακοπές στη Νέα Χώρα Χανίων από το 1999, είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι χρόνο με τον χρόνο το ελεύθερο τμήμα της ακτής μειώνεται και εξήγησε ότι πριν από δεκαετίες η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. 
 

«Τότε η παραλία ήταν κυρίως δημόσια. Στο μεγαλύτερο μέρος της. Υπήρχαν λιγοστά ξενοδοχεία και οι επισκέπτες είχαν καρέκλες μπροστά από αυτά, αλλά κυρίως επικρατούσε το δημόσιο κομμάτι», σημείωσε και εξέφρασε την απορία του για τον ρόλο των αρμόδιων Αρχών απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσιών. 

Το 50% των καταγγελιών έχει ήδη ελεγχθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ πηγές αναφέρουν ότι, ενόψει του Αυγούστου, οι έλεγχοι θα ενταθούν. Μάλιστα, είναι πιθανό να επιστρατευθούν ακόμη και drones, τα οποία θα εποπτεύουν τις παραλίες. 
 


Source link