40 Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με την Κρήτη να μην εξαιρείται του σχεδιασμού, ετοιμάζεται να προκηρύξει το Υπουρργείο Υγείας με πόρους μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που εν μια νυκτί αφάνισε τα ΚΕΘΕΑ μπροστά στον νέο Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) στην Κρήτη αναμένονται νέες δομές αποτοξίνωσης και από το αλκοόλ και από εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικότητας της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, πρόκειται για μονάδες οι οποίες έχουν “συνδυαστικές δράσεις με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό κυρίως στην επαρχία, αλλά και σε ευάλωτες περιοχές των αστικών κέντρων”.
Οι Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, όπως ονομάζονται, απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και θα παρέχουν νοσοκομειακή υποστήριξη ημέρας, δηλαδή θα “προσφέρουν νοσηλεία ή δημιουργική απασχόληση σε δύο βάρδιες από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και από τις 14:00 μέχρι τις 21:00, δίνοντας έτσι στις οικογένειες – ιδίως για περιστατικά τα οποία έχουν ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας και απασχολούν φροντιστές – να έχουν έναν περιθώριο, να έχουν ένα παράθυρο είτε δημιουργικής απασχόλησης στο πλαίσιο της οικογένειας είτε και επαγγελματικής απασχόλησης” – ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρτζόπουλος. Αναφορικά με τη δυναμική κάθε μονάδας έκανε λόγο για 25 ωφελούμενους το το πρωί και 25 ωφελουμένους το βράδυ και μετακίνηση με μέσον της Μονάδας.
Image
Οι Μονάδες αυτές, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση δια στόματος του υφυπουργού, θα προσφέρουν θεραπευτικό κέντρο στην κοινότητα και Κινητή Μονάδα. Θα υπάρξει επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ο οποίος θα προσφέρει εντελώς δωρεάν για τον πολίτη, υπηρεσίες. “Είτε ως γιατρός θα εξετάζει είτε ως ψυχολόγος θα ψυχοθεραπεύει ανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη και οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω της ΗΔΙΚΑ, διότι όλες πλέον οι Μονάδες του Υπουργείου Υγείας είτε του δημοσίου είτε του Μη Κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα του “First Intake”” – εξήγησε ο κ.Βαρτζόπουλος.
Η Κινητή Μονάδα από την άλλη θα επισκέπτεται ανήμπορους ασθενείς στα σπίτια τους, όπως γίνεται και σήμερα, με μέριμνα ωστόσο για να τυποποιηθεί η δραστηριότητα αυτών των Κινητών Μονάδων ιδίως για τις δύσβατες ορεινές και φυσικά τις μειωτικές περιοχές σε άμεση συνέργεια και συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου. Στην πράξη, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας θα έχουν συγκεκριμένες ώρες παρουσίας σε Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου είτε ορεινών περιοχών είτε νησιωτικών περιοχών και θα είναι προσβάσιμες μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι Μονάδες αυτές – συνολικά 8 σε νησιωτικές περιοχές, 40 σε όλη τη χώρα – αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του έτους, με σκοπό στα τέλη του 2025-αρχές του 2026 να είναι σε πλήρη λειτουργία. Θα είναι τέσσερις οι Μονάδες παίδων και εφήβων – μία στο Ρέθυμνο, μία στην Κέρκυρα, μία στη Σύρο και μία στη Χίο – και ενηλίκων θα είναι μία στο Λασίθι, μία στη Λευκάδα, μία στην Κω και μία στη Λέσβο.
Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ηράκλειο, Πολυδύναμο Κέντρο στη Σητεία
Την ίδια ώρα ο νεοσυσταθείς Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων επίσης αναπτύσσει καινούριες δομές, χρηματοδοτούμενες επίσης από εθνικούς πόρους εν μέρει, αλλά κυρίως από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.
“Πιο συγκεκριμένα” – τόνισε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, “θα αναπτυχθούν – και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό – για πρώτη φορά στην ιστορία ειδικές τεχνικές αποτοξίνωσης και από αλκοόλ και από εξαρτησιογόνες ουσίες πέραν των δύο που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, δημιουργείται μια στη Λάρισα, μια στην Αλεξανδρούπολη και μία στο Ηράκλειο. Θα γίνει, λοιπόν, μια Κλινική, ένα Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης στο Ηράκλειο”.
Στο Ηράκλειο, επίσης, θα ιδρυθεί και Κέντρο Ημέρας με υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας για ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από εξαρτήσεις. Στη Σητεία θα λειτουργήσει Πολυδύναμο Κέντρο με Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ειδικούς σε εξαρτήσεις που θα προσφέρουν και συμβουλευτική και ψυχοθεραπείες σε όποιον πολίτη ζητήσει βοήθεια. “Θα μπορεί ο καθείς ο οποίος έχει ένα πρόβλημα να απευθυνθεί εκεί και να έχει μια θεραπεία ή να του προταθεί μια θεραπεία, η οποία θα προσιδιάζει καλύτερα στο πρόβλημά του” – ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Παράλληλα θα λειτουργήσει στην Κάλυμνο μια συνδυαστική μονάδα αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων, στη Σύρο ένα Πολυδύναμο Κέντρο, στη Μυτιήνη μια συνδυαστική Μονάδα αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων, ενώ στην Κέρκυρα, τόνισε ο κ.Βαρτζόπουλος, “θα επεκταθεί το ιστορικό κέντρο υποβοήθησης ανθρώπων που πάσχουν από εξαρτήσεις στην Κέρκυρα με ένα σημαντικό budget που θα του δώσει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τους ωφελούμενους που εξυπηρετεί”.
Αναφορικά με τους Προϋπολογισμούς αυτών των Δομών, οι Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας είτε Παίδων και Εφήβων είτε Ενηλίκων έχουν ένα αρχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ στην διάθεσή τους για την απόκτηση του εξοπλισμού, όπως παραδείγματος χάρη τα μέσα μεταφοράς, αλλά και τη διαμόρφωση του χώρου και είναι κόστους 600.000 ευρώ, δηλαδή 50.000 ευρώ τον μήνα για τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ όσον αφορά τις Δομές Απεξάρτησης θα είναι κόστους περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο και αντίστοιχα θα είναι και τα κόστη των υπόλοιπων Δομών.
Source link