Άγιον Όρος: Ένας τόπος χωρίς σύνορα ενσαρκώνει την παγκοσμιότητα της Χριστιανικής Πίστης

Άγιον Όρος: Ένας τόπος χωρίς σύνορα ενσαρκώνει την παγκοσμιότητα της Χριστιανικής Πίστης

Ένα εκπληκτικό οδοιπορικό στην μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους  δημοσιεύει το Associated Press. Το οδοιπορικό που υπογράφει ο δημοσιογράφος του ΑΡ  Κώστας Καντουρής προβάλλει τη σημερινή μορφή του μοναχισμού στο Όρος και αναδεικνύει την παγκοσμιότητα του τόπου ως λίκνου του Χριστιανισμού, αλλά και της Χριστιανικής Πίστης.

Το άρθρο παρατίθεται αυτούσιο στα ελληνικά:

Το Άγιον Όρος, η καταπράσινη χερσόνησος στη βόρεια Ελλάδα, αποτελεί κέντρο της ορθόδοξης χριστιανικής μοναστικής ζωής για περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Η αυτόνομη, αποκλειστικά ανδρική κοινότητα, γνωστή στα ελληνικά ως Άγιον Όρος, δεν είναι άγνωστη στους μη Έλληνες.

Από τις 20 μονές του, μία είναι ρωσική, μία βουλγαρική και μία σερβική, ενώ η παρουσία μοναχών από άλλες χώρες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Ωστόσο, είναι στη Μονή Σίμωνος Πέτρας όπου συναντάται η μεγαλύτερη ποικιλία εθνικοτήτων.

Ακολουθεί μια ματιά σε τέσσερις μοναχούς της Μονής Σίμωνος Πέτρας και την άποψή τους για το Άγιον Όρος:

ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ
Ο αρχιμανδρίτης Ελισαίος, ηγούμενος της Σιμωνόπετρας. Φωτογραφία: AP/Θανάσης Σταυράκης

Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, 74 ετών: Έλληνας

Ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας από το 2000, ο Ελισαίος ζει στη μονή από το 1973.

Για το Άγιον Όρος:

«Πραγματικά το Άγιον Όρος δεν έχει πνευματικά σύνορα. Είναι ένας τόπος, ένα κέντρο του χριστιανικού μοναχισμού. Όχι μόνο τώρα, αλλά από πολύ παλιά. Και φέρει το όνομα Άγιον Όρος.»

ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ
Ο πατήρ Ησαΐας, γεννημένος στο Βιετνάμ από Κινέζους γονείς πρόσφυγες, παρακολουθεί τον εσπερινό στη Σιμωνόπετρα. Φωτογραφία: AP/Θανάσης Σταυράκης

Πατήρ Ησαΐας, 50 ετών: Κινέζος, γεννημένος στο Βιετνάμ

Ο Ησαΐας ζει στη Σίμωνος Πέτρα από το 2006, έχοντας φτάσει εκεί από συνδεδεμένη μονή στη Γαλλία, στο πλαίσιο μιας πνευματικής αναζήτησης.

Για το τι τον οδήγησε στο Άγιον Όρος:

«Ήταν ουσιαστικά μια βαθιά αναζήτηση της πνευματικής ζωής, η οποία είναι η απάντηση στο νόημα της ζωής. Και αυτή την αναζήτηση την είχα από τη νεότητά μου.

Επειδή είμαι Κινέζος της διασποράς και έφυγα από το Βιετνάμ όπου γεννήθηκα ως πρόσφυγας, και στη συνέχεια μας δέχθηκαν με την οικογένειά μου στην Ελβετία όπου και μεγάλωσα.

Και μέσα σε αυτό το ελβετικό περιβάλλον, προσπαθούσα να καταλάβω τι κάνω, πού πηγαίνω, ποιο είναι το νόημα της ζωής. Και μέσα από αυτή την αναζήτηση, βρήκα κάποιες απαντήσεις μέσω της αρετής, και αυτή η αρετή συνδέθηκε με το πρόσωπο της Ορθοδοξίας.»

ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ
Ο πατήρ Μακάριος, από τη Γαλλία, βιβλιοθηκάριος της Σιμωνόπετρας. Φωτογραφία: AP/Θανάσης Σταυράκης

Πατήρ Μακάριος, 73 ετών: Γάλλος

Ο Μακάριος ζει στη Σίμωνος Πέτρα από το 1979, έχοντας ξεκινήσει μια πνευματική αναζήτηση που πυροδοτήθηκε από τις φοιτητικές εξεγέρσεις του 1968 στο Παρίσι.

Για το τι τον έφερε στο Άγιον Όρος:

«Αρχικά ήταν η αναζήτηση της αλήθειας. Ανήκω στη γενιά του ’68 στο Παρίσι, όπου όλοι σκεφτόμασταν την επανάσταση, την πολιτική επανάσταση. Με κάποιους φίλους αισθανθήκαμε ότι το πρόβλημα που είχαν τότε οι νέοι δεν ήταν πολιτικό, αλλά πνευματικό, ότι η κοινωνία μας είχε ξεχάσει τη σημασία της παράδοσης, της αγιότητας του Θεού.

… Μέσα από μια διανοητική αναζήτηση ανακάλυψα ότι τελικά η εκπλήρωση, η ολοκλήρωση της αλήθειας, βρίσκεται στον Χριστιανισμό, αλλά στον αρχικό Χριστιανισμό, στους Πατέρες της Εκκλησίας, στους Αποστόλους. Και στην πορεία, ανακάλυψα ότι αυτό δεν είναι απλώς μια αναφορά, μια νοσταλγία του παρελθόντος, αλλά ότι υπάρχει, ζει μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.»

ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ
Ο πατήρ Σεραφείμ, λιβανεζο-συριακής καταγωγής, ετοιμάζει καφέ στην κουζίνα της Σιμωνόπετρας. Φωτογραφία: AP/Θανάσης Σταυράκης

Πατήρ Σεραφείμ, 46 ετών: Σύρος-Λιβανέζος

Ο Σεραφείμ ζει στη Σίμωνος Πέτρα από το 2010.

Για το τι σημαίνει γι’ αυτόν το Άγιον Όρος:

«Το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος, θα έλεγα, όπου βρίσκει κανείς αληθινή πνευματική γαλήνη. Βλέπετε, ο μοναχισμός ανέκαθεν αναζητούσε ειρηνικούς τόπους για να βρει τον εαυτό του και έτσι να αναζητήσει τον Θεό. Το Άγιον Όρος είναι πρωτίστως ένας τόπος που εδώ και πολλούς αιώνες διατηρεί αυτόν τον χαρακτήρα.»

 

Πηγή Associated Press


Source link