Ράνια Μωραΐτη ακρόαση άρθρου
Αλώβητη η Κρήτη από τα 6,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης – Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι πολίτες, αλλά έδειξαν ψυχραιμία (vid)
Στον ύπνο «έπιασε» και τους Κρητικούς η σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που επειδή είχε και ένταση και θόρυβο και διάρκεια, παρά την προχωρημένη ώρα, προκάλεσε αναστάτωση. Οι επιστήμονες πάντως, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά το φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν έντονη προσεισμική ή μετασεισμική ακολουθία.
Είναι 1 και 51 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και τα Ρίχτερ βρίσκουν στον ύπνο κατοίκους από τη Κάσο και την Κάρπαθο, μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ ο σεισμός αισθητός μέχρι την Αττική και το Ισραήλ.
Η δόνηση είναι έντονη όπως και ο θόρυβος που ακούγεται, με πολίτες και από το νησί να πετάγονται από τα κρεβάτια τους.
Και η διάρκεια του σεισμού είναι τέτοια που προκαλεί περαιτέρω αναστάτωση, η οποία πάντως δεν γενικεύεται σε δρόμους και γειτονιές, αφού ακόμη και όσοι ξύπνησαν, παρέμειναν στην πλειοψηφία τους ψύχραιμοι μέσα στα σπίτια τους.
► Διαβάστε επίσης: Ψυχραιμία μετά τον τρόμο από τον μεγάλο σεισμό 6,1 Ρίχτερ στον Νομό Λασιθίου – Τι είπαν κάτοικοι στο neakriti.gr
Περισσότερος αισθητός έγινε ο σεισμός στα ανατολικά του νησιού, ενώ οκτώ λεπτά μετά, το μήνυμα μέσω 112 που ήχησε για προειδοποίηση τσουνάμι επέτεινε την ανησυχία. Και στην Ιεράπετρα μεγάλο μέρος των κατοίκων πετάχτηκε από τα κρεβάτια.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου και είχε εστιακό βάθος 64,4 χλμ. Το μεγάλο βάθος περιόρισε –όπως τόνισαν οι επιστήμονες– την ένταση της δόνησης στην επιφάνεια, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μετασεισμών ή εκδήλωσης τσουνάμι, με τον Ευθύμη Λέκκα εξαρχής να δηλώνει ότι επρόκειτο για σεισμό “μία και έξω”, χωρίς σημαντική προσεισμική ή μετασεισμική δραστηριότητα.
► Διαβάστε επίσης: Ευθύμης Λέκκας στον 98.4 για τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – Ήταν μια και έξω»
Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία. Όμως, οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οχήματα της Πυροσβεστικής και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δήμων και περιφέρειας επιχείρησαν, μέσω επαφών σε όλο το νησί, να καταγράψουν πιθανά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει το παραμικρό.
Πάντως, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αποφασίστηκε –λόγω του σεισμού– το φαράγγι της Σαμαριάς να μείνει κλειστό για τους επισκέπτες, προκειμένου να ελεγχθεί η διαδρομή για πιθανές πτώσεις βράχων.
Δείτε το βίντεο:
Source link