Θεματική Ενότητα – Μια πράσινη και βιώσιμη Κρήτη – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Θεματική Ενότητα – Μια πράσινη και βιώσιμη Κρήτη – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις, αναφερόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει 9,5 δισ. Οι επενδυτικές δαπάνες σε έργα δημιουργίας και συνοδευτικά είναι 9,5 δισ. και αυτές οι δαπάνες έχουν δώσει απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την παραγωγική ικανότητα».

«Αν κοιτάξει κανείς τους 451 μετασχηματιστές υψηλής προς μεσαίας τάσης στη χώρα, 1 στους 4 το οποίο είναι σημαντικό και χρειάζεται μια ανανέωση. Οπότε δεν συμβαίνει η αριστοποίηση όλων των ενεργειακών ροών, δεν γίνεται δηλαδή με έναν βέλτιστο τρόπο γιατί υπάρχει και κορεσμός στα δίκτυα αλλά υπάρχουν και πολλές απώλειες», ανάφερε. 

Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Κοσμήτορας Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, επισήμανε: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βασικές πηγές που έχουμε στην ενέργεια είναι τα ορυκτά καύσιμα, η πυρηνική [ενέργεια] και οι ΑΠΕ».

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη φάση έχουμε δύο προβλήματα. 1ον το πρόβλημα των ενεργειακών πηγών, το ενεργειακό μας ισοζύγιο και 2ον το πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς. Έχουμε απελευθερώσει την αγορά κι έτσι είμαστε πολύ επιρρεπείς σε αύξηση τιμών». 

Με τη σειρά του, ο Αριστοτέλης Τσεκούρας, Σύμβουλος Μηχανικός Ενεργειακών Υποδομών και Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ, διερωτήθηκε «αν μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση ή ενεργειακό χάος», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει, όσοι είμαστε τον τομέα της ενέργειας, τα τελευταία χρόνια οι δήμοι ξεκίνησαν να κάνουν κάποια έργα. Με πόσες δυσκολίες, καταφέρνουν να κάνουν κάποια έργα και μετά τους είπε το κράτος; Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτόν που έχει τον ρόλο να απαγορεύσει σε έναν δήμο να συνδέσει ένα έργο που έχει κατασκευάσει. Αλλάζει [το κράτος] τη νομοθεσία από τον ενεργειακό συμψηφισμό, στον ταυτοχρονισμένο, αιφνίδια, πριν από την ώρα του, πριν από τις εξαγγελίες και δεν δίνει μια περίοδο προσαρμογής – δεν θα την πω χάριτος – στους ΟΤΑ, στα ευάλωτα νοικοκυριά, στις ενεργειακές κοινότητες». «Είναι κάτι ξένο για το κράτος οι ΟΤΑ, οι ευάλωτοι;» διερωτήθηκε.  

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (ΙGA) και Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό χαρακτήρα της ενέργειας, κρούοντας «καμπανάκι» για τις ενεργειακές εξαρτήσεις της Ευρώπης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα.  

Επιπλέον, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις «στις αξιοποιήσεις των όποιων υδρογονανθράκων υπάρχουν στο υπέδαφος. Γιατί πολλές φορές δημιουργούνται και καλλιεργούνται προσδοκίες από διαφόρους, είτε με καλή είτε με λιγότερο καλή διάθεση, για το τι υπάρχει στο ελληνικό υπέδαφος. Προφανώς κάτι υπάρχει και δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και τον Πατραϊκό Κόλπο», ωστόσο, αυτό, όπως είπε, απέχει πάρα πολύ από εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα μετεξελιχθεί σε ένα «Ελ Ντοράντο». 

Σχετικά με τη πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, είπε: «Εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, διότι οι χειρισμοί που έγιναν εξαρχής, εννοώ από το περασμένο καλοκαίρι, στην περίπτωση της Κάσου με ό,τι συνέβη με το ερευνητικό πλοίο, μας έχουν φέρει σε ένα αδιέξοδο. Και η δική μου εκτίμηση είναι – και νομίζω ότι δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα – ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια επαναχάραξη του έργου, το οποίο συνιστά σε μια πρώτη φάση μια αναδίπλωση. Δεν με ενοχλούν στη διπλωματία οι τακτικές αναδιπλώσεις, αρκεί να υπάρχει στρατηγική», σημειώνοντας ότι φοβάται πως η εν λόγω αναδίπλωση μπορεί να «γίνεται υπό την πίεση των συνθηκών» και σε μια προσπάθεια «να διορθώσουμε, ως Ελλάδα, δικά μας λάθη, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία»

Ανοίγοντας την υποενότητα της ενέργειας, ο Δρ. Γιώργος Στάμτσης, αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέδειξε ότι  «το να έχουμε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας απλά κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Χρειάζεται να έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια».

Και πρόκρινε: «Να τεθεί ένας σκληρός ονομαστικός στόχος για το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά και σε αυτή τη βάση να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Να τεθεί εθνικός στόχος διετίας να μην υπερβαίνει το κόστος των νοικοκυριών  180-190 ευρώ/μεγαβατώρα»

Ως πρόεδρος της μεγαλύτερης ενεργειακής κοινότητας ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής Κοινότητας και αντιπρόεδρος της Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, υπογράμμισε το προβληματικό πλαίσιο που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση. «Έχουμε 1740 κοινότητες και μόλις οι 30 είναι μη κερδοσκοπικές. Δηλαδή οι πραγματικές ενεργειακές κοινότητες, αυτές που εκφράζουν τους ενεργειακά φτωχούς, κατέχουν μόλις το 1% του χώρου. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού θα έπρεπε να είναι στις κοινότητες και όχι στην κερδοσκοπία»  τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «στην Κρήτη δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ούτε γεωγραφικό χώρο».

Ο Θοδωρής Νίνος Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σημείωσε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ολιστική προσέγγιση. «Οι δήμοι Χανίων, Χερσονήσου και Ρεθύμνης δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση σε ανάγκες νερού» χτύπησε καμπανάκι προσθέτοντας την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Κρήτη.

«Πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια ενιαία υδατική πολιτική, αυτή η στρατηγική είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Δεν έχουμε άλλο χρόνο» κατέληξε.

Ο Ανδρέας Αγγελάκης, επίτιμος καθηγητής του Hubei University και επίτιμο μέλος και distinguished fellow της Παγκόσμιας Οργάνωσης Νερού, υπογράμμισε ότι πάσχουμε στον τομέα διαχείρισης του νερού. «Δεν μπορεί να διαχωρίζεται διοικητικά η χρήση του νερού ανάλογα με τον αν είναι πόσιμο ή προς άρδευση».

Πρότεινε επίσης την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου «Ενός νερού».

Η υδρολόγος και αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος Ελισσάβετ Φελώνη, χαρακτήρισε υπαρξιακής σημασίας για την Κρήτη το πρόβλημα της λειψυδρίας. «Διαρκώς μειώνονται οι βροχοπτώσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού και επιπλέον η ξηρασία έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Η Κρήτη καταναλώνει 600 εκ. κυβικά νερού ετησίως, αλλά και αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί».

«Το κόστος άρδευσης εκτινάσσεται και η ενεργειακή επιβάρυνση είναι τεράστια» συμπλήρωσε.

Παρεμβαίνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ανέδειξε ότι «χρειάζεται να γίνει ένα λαϊκό, κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό μέτωπο για την ενέργεια στη χώρα». 

Και επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας: «Βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου και συντελεστών παραγωγής στην ιστορία της μεταπολίτευσης, από τους πολλούς στους λίγους. Ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι ο ηλεκτρικός χώρος, όπως τον ονειρευτήκαμε εμείς και πρώτοι μιλήσαμε για την πράσινη αλλά δίκαιη μετάβαση, όπως την ονειρευτήκαμε ως ένα νέο πεδίο συλλογικής δράσης και ενέργειας όλων των κοινωνικών δυνάμεων δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έχει μετατρέψει στη μεγαλύτερη μπίζνα της χώρας και δεν μας αξίζει».

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης τόνισε ότι «είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Η αυτοδιοίκηση είναι το ανάχωμα αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ισχυρό και αρραγές, είναι χωμάτινο» και πρότεινε να επιστραφούν πόροι στις τοπικές κοινωνίες. «Ανακοινώθηκε ο ΒΟΑΚ γιατί να μη γίνει και ο περιβόητος αγωγός;» ανέφερε επί παραδείγματι για να σημειώσει την αποσπασματικότητα παρεμβάσεων του κεντρικού κράτους.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «κεντρικό ζήτημα που πρέπει να μεταφραστεί σε γενναία μεταρρύθμιση είναι το σύνθημα της συνδιάσκεψης: αποφασίζουμε για τον τόπο μας», ενώ ως προς το ενεργειακό θέμα κατέδειξε την απουσία των τοπικών κοινωνιών από τον σχεδιασμό του διαμοιρασμού του χώρου.

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης ανέφερε ότι «με το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025 έκανα ένα σενάριο με τους συνεργάτες μου και είδα ότι μειώνεται κατά 75% η οικοδομήσιμη γη στον δήμο μου. Σας παρακαλώ, κ. Πρόεδρε μια νομοθετική παρέμβαση από το ΠΑΣΟΚ».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.


Source link