Τα τρόφιμα που συνδέονται με την νόσο του πάρκινσον

Τα τρόφιμα που συνδέονται με την νόσο του πάρκινσον

Κινέζοι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν τρεις ή λιγότερες μερίδες. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η μικρότερη κατανάλωση φάνηκε να αυξάνει έως και κατά 60% τον κίνδυνο, ανάλογα με το τρόφιμο.

Μία μερίδα στη μελέτη, αντιστοιχούσε σε ένα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη ή μία κουταλιά έτοιμης σάλτσας, αλλά και άλλα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπερεπεξεργασμένα.

Τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον περιλάμβαναν προβλήματα ύπνου, κόπωση, δυσκοιλιότητα και μειωμένη ικανότητα όσφρησης. Αυτά τα συμπτώματα προηγούνται των χαρακτηριστικών ενδείξεων της νόσου, όπως τα προβλήματα ισορροπίας και μπορεί να ξεκινήσουν δεκαετίες πριν τη διάγνωση.

Σε άρθρο τους σε ιατρικό περιοδικό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα τεχνητά πρόσθετα στα τρόφιμα αυτά, όπως τα γλυκαντικά και τα συντηρητικά, ενδέχεται να προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, βλάπτοντας τους νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ελέγχει την κίνηση.

Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και επιτίθενται στο μικροβίωμα – την κοινότητα των «φιλικών» βακτηρίων που ζουν στο έντερο και επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία καταστρέφει τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, χρόνια ή και δεκαετίες πριν γίνει η διάγνωση.

Ωστόσο, ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, προειδοποίησαν ότι αυτά τα πρώιμα σημάδια δεν είναι οριστικοί δείκτες ότι ο ασθενής θα αναπτύξει τελικά τη νόσο.

Ο Δρ Σιάνγκ Γκάο, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα, επεσήμανε:

«Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι κρίσιμη, καθώς έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών και οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε σήμερα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου μας στο μέλλον.

Υπάρχει αυξανόμενη απόδειξη ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου».

Η νόσος του Πάρκινσον διαγιγνώσκεται περίπου σε 90.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο ενώ οι αριθμοί φαίνεται να αυξάνονται, γεγονός που θεωρείται ότι οφείλεται στην ταχεία γήρανση του πληθυσμού, τις περιβαλλοντικές τοξίνες και επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτουν περίπου 18.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 45 και άνω.

Νόσος του Πάρκινσον και υπερπεξεργασμένα τρόφιμα- Αναλυτικά η μελέτη

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Neurology, παρακολούθησε 42.853 άτομα που δεν είχαν τη νόσο στην αρχή και παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έως και 26 χρόνων.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωναν ημερολόγια κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά.

Οι ερευνητές χώρισαν τα τρόφιμα σε τέσσερις κατηγορίες: ακατέργαστα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα υλικά μαγειρικής, επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που περιλήφθηκαν στη μελέτη ήταν, μεταξύ άλλων: έτοιμες σάλτσες, αλείμματα ή καρυκεύματα, συσκευασμένα γλυκά, σνακ ή επιδόρπια, ροφήματα με τεχνητά ή ζαχαρούχα γλυκαντικά, ζωικής προέλευσης προϊόντα και συσκευασμένα αλμυρά σνακ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως αναφέρθηκε, ότι η κατανάλωση 11 μερίδων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων καθημερινά αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον τριών πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον κατά 2,5 φορές σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τρεις ή λιγότερες μερίδες. Επιπλέον, ότι ακόμη και η κατανάλωση τριών ή λιγότερων μερίδων αύξανε τον κίνδυνο. Οι έτοιμες σάλτσες και τα καρυκεύματα παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση (17%) ενώ τα συσκευασμένα γλυκά αύξησαν τον κίνδυνο κατά 60%.

Ο Δρ Γκάο δήλωσε:

«Η επιλογή να καταναλώνουμε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε την ανακάλυψή μας ότι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιβραδύνει τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον».

Ο κύριος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα δεδομένα για την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν αυτοαναφερόμενα, οπότε είναι πιθανό οι συμμετέχοντες να μην υπολόγισαν ή να μην θυμήθηκαν με ακρίβεια πόσες μερίδες κατανάλωσαν.

Η Δρ Κάθριν Φλέτσερ, υπεύθυνη έρευνας στο Parkinson’s UK, δήλωσε:

«Η έρευνα σχετικά με τη διατροφή είναι γενικά δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ανακριβώς τι περιλαμβάνει η διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη λήθη κατά την καταγραφή στο ημερολόγιο ή στην υποκειμενική ερμηνεία των ποσοτήτων κατανάλωσης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα συμπτώματα που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι πιθανά πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον, όχι οριστικοί δείκτες ότι κάποιος θα την αναπτύξει. Η μελέτη δεν παρακολούθησε αν οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με τη νόσο αργότερα.

Πολλά από τα ατομικά συμπτώματα που σημειώθηκαν, όπως οι διαταραχές του ύπνου, η δυσκοιλιότητα και οι αλλαγές στη διάθεση, είναι κοινά στον γενικό πληθυσμό. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν την τάση να αναφέρουν περισσότερα από αυτά τα μη κινητικά συμπτώματα, δεν βρήκε άμεση αύξηση στον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η σύνδεση αυτή θα πρέπει να εξετάζεται με επιφυλακτικότητα μέχρι να υπάρξουν πιο καθοριστικά αποδεικτικά στοιχεία».

Πηγή: vita.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρήστος Μάστορας: Υποψήφιος στα «ελληνικά Όσκαρ»

Ουγγαρέζος: «Μαζί με τα χρήματα κατέθεσα στο ΑΤΜ και ένα προφυλακτικό»


Source link