ΕΚΤ: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για τιμές κατοικών και επιτόκια στεγαστικών

ΕΚΤ: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για τιμές κατοικών και επιτόκια στεγαστικών

Οι πιο απαισιόδοξοι δανειολήπτες στεγαστικών στις έρευνες της ΕΚΤ είναι οι Έλληνες δανειολήπτες. Από τότε που εντάχθηκαν στις έρευνες τον Απρίλιο του 2022, δίνουν τις υψηλότερες εκτιμήσεις για τις τιμές των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Το έκαναν και στην έρευνα προσδοκιών καταναλωτών Μαρτίου 2025 της ΕΚΤ προβλέποντας μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 7,4% για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Στην ίδια έρευνα οι Έλληνες καταναλωτές είναι πιο συγκρατημένοι το Μάρτιο για τις τιμές των κατοικιών. Προβλέπουν μέση ετήσια αύξηση τιμών στις κατοικίες 6,9% αν και η εκτίμησή τους ήταν ότι θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 8,6% τον Φεβρουάριο. Όπως και με τα επιτόκια, οι εκτιμήσεις που κάνουν για τις τιμές των κατοικιών οι Έλληνες είναι οι υψηλότερες μεταξύ όλων των χωρών μελών του δείγματος της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2022 στις έρευνες της ΕΚΤ προστέθηκαν και ερωτώμενοι από μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Απαντούν πλέον πολίτες από 11 χώρες μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Ελλάδα. 

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της έρευνας καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ στο ζήτημα των επιτοκίων και της στέγασης απέχουν πολύ από τις ελληνικές απαντήσεις. 

Έτσι οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων με προοπτική 12 μηνών,  παρέμειναν αμετάβλητες από τον Φεβρουάριο σε μία μέση τιμή 4,4% συνολικά στην Ευρώπη. Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μετά (5,1%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα χαμηλότερα επιτόκια (4,0%). 

Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν αυστηροποίηση (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) στην πρόσβαση σε πίστωση τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε, ενώ το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν αυστηροποίηση τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε. Ειδικότερα, ποσοστό 8,4% στην Ευρώπη, βλέπει τώρα ευκολότερη πρόσβαση στη λήψη δανείου, έναντι 9% τον Φεβρουάριο, ενώ ποσοστό 28,5% βλέπει δυσκολότερη πρόσβαση, έναντι ποσοστού 28,1% τον Φεβρουάριο.

Ουσιαστικά όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη έγιναν πιο απαισιόδοξοι μετά τον Ιανουάριο, λόγω των πολιτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε πτώση των ομολόγων και άνοδος των αποδόσεων στις αγορές που αύξησε το χρηματοδοτικό κόστος των τραπεζών, γεγονός που ακύρωνε μερικώς την προηγούμενη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ η οποία δεν πέρασε αυτούσια στην αγορα.

Αυτό στην περίπτωση των Ελλήνων καταναλωτών αποτυπώθηκε εντονότατα στην έρευνα, καθώς τον Ιανουάριο προέβλεπαν μέση τιμή στεγαστικών επιτοκίων δωδεκαμήνου 6,8%. Το Φεβρουάριο όμως προέβλεπαν ξαφνικά μετά από 5 μήνες πτώσης των προβλεπόμενων επιτοκίων άνοδο στο 7,7% κατά μέσο όρο για επιτόκια στεγαστικών δανείων, πριν χαμηλώσουν ελαφρώς ξανά τις προσδοκίες στο 7,4% τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι σε φάση μείωσης των επιτοκίων, τα ποσοστά των Ευρωπαίων πολιτών που κάνουν αίτηση για κάποια κατηγορία δανείων υποχωρούν από τον Οκτώβριο του 2023, που έφθασαν σε μία κορυφή. Η έρευνα αυτή αφορά το προηγούμενο τρίμηνο (είναι τριμηνιαία με απαντήσεις Ιανουαρίου). Τον Οκτώβριο του 2024, απάντησε ότι ζήτησε δάνειο το 17,3% των ερωτηθέντων. Τον Ιανουάριο φέτος, απάντησε ότι ζήτησε δάνειο το 15% των Ευρωπαίων πολιτών στην έρευνα.

Στο ίδιο ερώτημα οι Έλληνες καταναλωτές είναι κάπου στη μέση μεταξύ των πολιτών 11 χωρών που απαντούν στην έρευνα της ΕΚΤ. Η Φινλανδία φαίνεται να είναι η χώρα με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους για δάνειο με 19,9% των ερωτηθέντων να λένε ότι είχαν κάνει αίτημα δανείου το προηγούμενο διάστημα. Στην Αυστρία, μόνον το 10,6% είχε κάνει αίτημα για δάνειο. Στην Ελλάδα ήταν το 14,1% τον Ιανουάριο από 14,4%.

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Σφοδρές αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα που μετατρέπει τα οικόπεδα σε χωράφια

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link