Επιστήμονες στο UC San Francisco εργάζονται σε μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας που θα μπορούσε μια μέρα να απαλλάξει τους ανθρώπους από το να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή από το να χρειαστεί να λάβουν σκληρά φάρμακα για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μετά από μεταμόσχευση.
Οι επιστήμονες έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα κύτταρα των νεφρών, που στεγάζονται σε μια εμφυτεύσιμη συσκευή που ονομάζεται βιοαντιδραστήρας, μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο σώμα ενός χοίρου και να μιμηθούν αρκετές σημαντικές νεφρικές λειτουργίες.
Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει αθόρυβα στο παρασκήνιο, σαν βηματοδότης, και δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη να περάσει στην επίθεση. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το The Kidney Project, του οποίου ηγούνται από κοινού ο Shuvo Roy, PhD (τεχνικός διευθυντής) του UCSF και ο William H. Fissell, MD του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
«Επικεντρωθήκαμε στην ασφαλή αναπαραγωγή των λειτουργιών ενός νεφρού. Το βιοτεχνητό νεφρό θα κάνει τη θεραπεία για νεφροπάθειες όχι μόνο πιο αποτελεσματική, αλλά και πιο ανεκτή και άνετη», είπε ο Shuvo Roy.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να γεμίσουν τον βιοαντιδραστήρα με διαφορετικά νεφρικά κύτταρα που εκτελούν ζωτικές λειτουργίες όπως η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος και η απελευθέρωση ορμονών για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης – και στη συνέχεια να τον συνδυάσουν με μια συσκευή που φιλτράρει τα απόβλητα από το αίμα. Τα πρώτα στοιχεία μπορεί να είναι ενθαρρυντικά, αλλά απομένουν ακόμα μακροπρόθεσμες δοκιμές σε ζώα διάρκειας μηνών, πριν περάσουν οι επιστήμονες σε δοκιμές σε ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης
Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους γιατρούς και τους δασκάλους μέχρι το 2035
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link