Πάνω Καλέσα: Ο ναός του Άη Γιώργη και ο θρύλος με το σήμαντρο από την Κωνσταντινούπολη

Πάνω Καλέσα: Ο ναός του Άη Γιώργη και ο θρύλος με το σήμαντρο από την Κωνσταντινούπολη

Μεγάλη γιορτή η σημερινή και για τα Πάνω Καλέσσα, τους Καλεσσανούς αλλά και πλήθος κόσμου που κάθε χρόνο πάει στο χωριό για να γιορτάσει τον Αη Γιώργη τον Τροπαιοφόρο.

Στα Πάνω Καλέσσα πραγματοποιείται με κάθε μεγαλοπρέπεια η γιορτή του Άη Γιώργη στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα του Πάσχα (άν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου), με τα Γιωργιαλίδικα άλογα να συνοδεύουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην λιτάνευση της , στα σοκάκια του χωριού, επικαλούμενοι την έφιππη μορφή του Αγίου.

Ο καβαλάρης Άγιος θεωρείται αγαπημένο και τιμώμενο πρόσωπο από πολλά χριστιανικά έθνη αλλά και από Τούρκους Μουσουλμάνους και του έχουν αποδώσει μεγάλα θαύματα που έχουν βιώσει.

Στα πάνω Καλέσσα, γίνεται μια μοναδική γιορτή με νεαρούς από το χωριό και τις γύρω περιοχές να διέρχονται έφιπποι τις γειτονιές τιμώντας τον Άγιο – προστάτη και πολιούχο τους.

(Φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Μοσκοβίτη)

H ιστορία του ναού:

Η ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Άνω Καλέσσα ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας γύρω στο 1700.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε το 1878 σε ρυθμό Βασιλικής. Έχει ένα κλίτος. Τοιχογραφήθηκε το 1997 από τον αγιογράφο Δ. Μανουσάκη, ενώ ακολούθησαν και κάποιες ανακαινίσεις στην κεραμοσκεπή και το καμπαναριό. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο θρύλος σχετικά με το σήμαντρο του Αη Γιώργη:
 
Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική παράδοση η ιστορία του ξεκινάει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1750, όταν οι Τούρκοι ενοχλημένοι από την δράση ορισμένων πατριαρχικών οικογενειών του Φαναριού αποφάσισαν να τις εξολοθρεύσουν. Κάποιες από αυτές τις οικογένειες (η οικογένεια Στρατηγάκη) είχε ένα σημαντήρι από μια εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Ένα κομμάτι αυτής της οικογένειας κατέληξε στην Κρήτη και κάποιοι έφτασαν και στα Καλέσσα και δώρισαν το σημαντήρι στην εκκλησία του χωριού.

(φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Μοσκοβίτη)

Το σημαντήρι αυτό και η κατοχή του αποτελούσε και την αφορμή για την διαμάχη επί σειρά ετών – ανάμεσα στα Πάνω και στα Κάτω Καλέσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Γεώργιος Βενετίας: Το καμπαναριό που γέρνει… όπως ο Πύργος της Πίζας

Άγιος Γεώργιος: Ο τάφος και οι θαυματουργές αλυσίδες του μαρτυρίου του

 

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link