Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να «χειραγωγεί τον χώρο και τον χρόνο» με νέα τεχνολογία (vid)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να «χειραγωγεί τον χώρο και τον χρόνο» με νέα τεχνολογία (vid)

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε διακριτικά πως διαθέτει τεχνολογίες του μέλλοντος που κυριολεκτικά κάμπτουν τον χρόνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας με θέμα τη «χρυσή εποχή της αμερικανικής καινοτομίας».

Ο διευθυντής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος, δήλωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη τη δυνατότητα να «χειρίζονται τον χώρο και τον χρόνο» και να «καταργούν τις αποστάσεις».

Ο Κράτσιος προέβη σε αυτή τη φιλόδοξη δήλωση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνόδου Endless Frontiers Retreat, ενός επιστημονικού συνεδρίου στο Τέξας αφιερωμένου στην προώθηση της αμερικανικής τεχνολογικής καινοτομίας με στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας υπεροχής.

Το υπόλοιπο της ομιλίας του επικεντρώθηκε στα ιστορικά επιτεύγματα των ΗΠΑ και στην αποδόμηση πολιτικών της εποχής Μπάιντεν, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί ότι ανέκοψαν την καινοτομία — επισημαίνοντας ότι το κανονιστικό πλαίσιο για τη νέα τεχνολογία παραμένει ασφυκτικό ήδη από τη δεκαετία του ’70.

Ο Κράτσιος επανήλθε στο θέμα στο τέλος της ομιλίας του, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί σύντομα θα μπορούν «να δημιουργούν νέες τεχνολογίες και να αφοσιώνονται σε επιστημονικές ανακαλύψεις που θα κάμπτουν τον χρόνο και τον χώρο».

Δεν διευκρίνισε αν μιλούσε κυριολεκτικά ή μεταφορικά, ωστόσο πολλοί εικάζουν πως αναφερόταν υπερβολικά σε πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική υπολογιστική.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει δημόσια γνωστή συσκευή που μπορεί στην κυριολεξία να «χειρίζεται τον χώρο και τον χρόνο» ή να εξαφανίζει αποστάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντως έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για πρωτοποριακές τεχνολογίες και ειδικά για το διάστημα και την αμυντική καινοτομία. Το 2019, κατά την πρώτη του θητεία, ίδρυσε τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ (U.S. Space Force), με αποστολή «να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα στο, από και προς το διάστημα».

Ο Λευκός Οίκος διατηρεί επίσης στενή δημόσια σχέση με τον Ίλον Μασκ, του οποίου η εταιρεία SpaceX έχει αναλάβει κρίσιμες αποστολές της NASA και φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η δήλωση ότι οι ΗΠΑ ήδη διαθέτουν τη δυνατότητα χειρισμού του χρόνου και του χώρου προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα και κύματα θεωριών συνωμοσίας.

«Μόλις είπε φωναχτά αυτό που δεν έπρεπε;» αναρωτήθηκε χρήστης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
«Μήπως αυτό είναι το “μυστικό υπερόπλο” για το οποίο μιλούσε ο Τραμπ;» έγραψε άλλος, αναφερόμενος σε αινιγματική δήλωση του πρώην προέδρου στις 9 Απριλίου:
«Έχουμε ένα όπλο για το οποίο κανείς δεν έχει ιδέα. Είναι το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο, πιο δυνατό από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω.»

Ο Κράτσιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν την εξερεύνηση των «απότερων συνόρων» και ότι σύντομα θα διαθέτουν τις τεχνολογίες για να τα προσεγγίσουν.

«Οι τεχνολογίες μας και το πώς τις χρησιμοποιούμε θα είναι τα εργαλεία με τα οποία θα διαμορφώσουμε το πεπρωμένο της χώρας μας στον 21ο αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία από χώρες όπως η Κίνα και να αποτρέψουν τη μεταφορά των τεχνολογιών τους στο εξωτερικό.

Η ομιλία του Κράτσιου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δηλώσεων που πολλοί θεωρούν ως ενδείξεις ότι κάτι σημαντικό εξελίσσεται στις ΗΠΑ σε επίπεδο τεχνολογίας και στρατιωτικών προγραμμάτων, το οποίο δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό.

ΤΡΑΜΠ
Φωτογραφία ΑΡ

Η Επιστήμη για το ταξίδι στον χρόνο

Πρόσφατα, επιστήμονες δήλωσαν στο DailyMail.com ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι δυνατό – και έχει ήδη συμβεί.

Το 1915, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών στο Βερολίνο και απέδειξε θεωρητικά πως το ταξίδι στον χρόνο είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και κοινό.

Ο καθηγητής Αλαστέρ Ρίτσμοντ, φιλόσοφος και ειδικός στο θέμα του ταξιδιού στον χρόνο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:

«Ο Αϊνστάιν μάς δίδαξε ότι η ταχύτητα με την οποία περνά ο χρόνος γύρω μας εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε.»

Με απλά λόγια: όσο πιο γρήγορα κινείσαι, τόσο πιο αργά βιώνεις τον χρόνο.

Έχει αποδειχθεί πειραματικά: Αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που κινούνται με ταχύτητες περίπου 28.000 χλμ/ώρα, βιώνουν ελαφρώς διαφορετικό χρόνο από εμάς στη Γη.

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι, που έμεινε στον σταθμό 520 ημέρες, έχει ηλικιακή διαφορά ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ Κέλι  , ο οποίος παρέμεινε στη Γη.

Και όμως, η «υψηλότερη του φωτός ταχύτητα» μπορεί να μην είναι επιστημονική φαντασία

Αν ο Κράτσιος υπαινισσόταν κάποια μορφή ταξιδιού ταχύτερου από το φως (γνωστό και ως warp speed), τότε ίσως να υπάρχει επιστημονική βάση.

Το 2024, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Classical and Quantum Gravity, προτείνει ότι η κίνηση μέσω “warp drive” ίσως να είναι πράγματι εφικτή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Applied Physics Laboratory πρότειναν τη δημιουργία μιας «φυσαλίδας παραμόρφωσης» (warp bubble) γύρω από διαστημόπλοια, χρησιμοποιώντας κοινή ύλη (όπως πυκνά σωματίδια ή σκοτεινή ύλη), για να συμπιέζεται ο χωροχρόνος μπροστά και να επεκτείνεται πίσω από το σκάφος.

Αυτό θα επέτρεπε στο διαστημόπλοιο να κινείται ταχύτερα από το φως χωρίς να παραβιάζει τους νόμους της φυσικής, και το σημαντικότερο: δεν θα απαιτούσε «αρνητική ενέργεια», όπως παλαιότερες θεωρίες.

ΜΑΙΚ ΚΡΑΤΣΙΟΣ
O Μάικ Κράτσιος (αριστερά). Φωτογραφία ΑΡ

Ποιος είναι ο Mάικ Κράτσιος

Ο Μάικλ Κράτσιος είναι Ελληνοαμερικανός με καταγωγή από τη Χίο και την Καστοριά. Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1986 στο Σάλισμπερι του Μέριλαντ. Η μητέρα του, Μαρία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Χίο, ενώ ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Καστοριά. Μεγάλωσε σε ελληνικό περιβάλλον και μιλά άπταιστα ελληνικά.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικών Σπουδών για την πτυχιακή του εργασία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε ως δόκιμος υπάλληλος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού Business Today.

Ο Κράτσιος υπηρέτησε ως Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (CTO) στον Λευκό Οίκο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για Έρευνα και Μηχανική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ηγήθηκε πρωτοβουλιών όπως η American AI Initiative για την τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την Κβαντική Επιστήμη. Επίσης, εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνείς συνόδους, όπως την G7 και την G20.

Το 2020, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας, το υψηλότερο τιμητικό βραβείο που μπορεί να απονεμηθεί σε ομοσπονδιακό υπάλληλο που δεν έχει σταδιοδρομία ή ιδιώτη. Επιπλέον, τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας Archibishop Iakovos Leadership 100 από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Source link