«Πυρά» ΠΑΣΟΚ για τους θαλάσσιους χάρτες: Κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και υποκρισία

«Πυρά» ΠΑΣΟΚ για τους θαλάσσιους χάρτες: Κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και υποκρισία

Ψηλά στην κριτική του διατηρεί για δεύτερη μέρα το ΠΑΣΟΚ, το θέμα των θαλάσσιων χαρτών που έδωσε την Μ. Τετάρτη στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, και στους οποίους απεικονίζονται τα απώτατα δυνητικά όρια των θαλασσίων ζωνών της χώρας.

Η επιλογή της διατήρησης του συγκεκριμένου θέματος ψηλά στην ατζέντα, είναι στρατηγικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ, που δε θέλει να δει την κυβέρνηση να λάβει θετικούς πόντους για ένα ζήτημα που η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι υλοποιήθηκε με βιαστικό τρόπο και μεγάλη καθυστέρηση.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε χθες Μ. Πέμπτη, σχολίασε:

«Η κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα που δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως εποποιία, όταν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων ετών στην κατάθεση των χαρτών. Και όταν, βέβαια, έχει μεσολαβήσει καταδίκη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτήν την καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Γι’ αυτό καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και πώς η χώρα μας θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάντζος: Μιλούν για εποποιία ενώ καθυστέρησαν 4 χρόνια

Εκτενή αναφορά στο θέμα έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αποσαφηνίζοντας, πως «δεν πρόκειται για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, παρ’ όλο που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παιανίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Έκανε λόγο για αδικαιολόγητη ολιγωρία της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, «θα μπορούσαμε, πρώτον, να σταθούμε στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του. Υπάρχει, δεύτερον, το προηγούμενο του ν. 4001/2011 – «νόμος Μανιάτη», επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει προσδιορίσει τα απώτατα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπήρχε, δηλαδή, η βάση και η Κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε».

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, στο ΠΑΣΟΚ «θεωρούμε ότι έπρεπε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός για περιβαλλοντικούς και γεωπολιτικούς λόγους να μην έχει εξαρτηθεί από την προηγούμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν το έκανε από φοβικότητα, δεν είπε την αλήθεια όταν έπρεπε, και τώρα κάποιοι, ενώ έχει υπάρξει αυτή η τετραετής καθυστέρησης, μιλούν σχεδόν για εποποιία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κατέληξε στο ότι η κατάθεση και δημοσιοποίηση των θαλάσσιων χαρτών, «είναι θετικό και αναγκαίο το βήμα που έγινε αλλά ο χρονισμός είναι εσφαλμένος, διότι έχει υπάρξει καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων που απείλησε να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανέρχεται η Αγκυρα για το θαλάσσιο χωροταξικό: Αντίθετες στο διεθνές δίκαιο οι ενέργειες της Ελλάδας

Δένδιας μετά το ΚΥΣΕΑ: Τα κόμματα να αφήσουν την υπαρξιακή αγωνία εκτός θεμάτων εθνικής άμυνας

Πού θα περάσουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο

Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.


Source link