Στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται 2.500 υποθέσεις φορολογίας ακινήτων. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε αυτές που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως στις υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2025 αλλά και στις υποθέσεις φορολογουμένων που χρησιμοποίησαν το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές.
Αναλυτικά ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ερευνά:
1) Τις υποθέσεις γονικών παροχών για την πρώτη κατοικία.
Εδώ ελέγχεται για το εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από την καταβολή του φόρου γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας.
2) Τις υποθέσεις φορολογίας για τη μεταβίβαση ακινήτων με προσωρινή αξία σπιτιού.
Πρόκειται για ακίνητα περιοχών τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο φορολογούμενος δεν έχει δεχτεί την προεκτίμηση προσωρινής αξίας της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης ξεπερνά το 30% ή αξία της προεκτίμησης είναι άνω των 100.000 ευρώ.
Εδώ γίνεται έλεγχος στις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου μεταβίβασης, στο εμβαδόν των ακινήτων και στην τιμή του σπιτιού που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
3) Τις υποθέσεις για ειδικό φόρο επί των ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
4) Τις υποθέσεις φορολογίας για κληρονομιές-δωρεές –γονικές παροχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μετοχές, μερίδια (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο) και κινητές αξίες.
5.Τις υποθέσεις φορολογίας για μεταβίβαση ακινήτων. Δηλαδή εδώ θα γίνει έλεγχος αναφορικά με τη χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
Ποιοι άλλοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελεγκτών
Στο επίκεντρο των ελεγκτών βρίσκονται και οι υποθέσεις που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά. Υπενθυμίζεται πως στις μεταβιβάσεις ακινήτων απαγορεύεται καθολικά πλέον η χρήση μετρητών και πως έχει νομοθετηθεί η υποχρέωση καταβολής του τιμήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Πώς γίνεται ο έλεγχος των υποθέσεων
Σε κάθε περίπτωση με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης επιλέγονται οι υποθέσεις που ελέγχονται, αφού προηγουμένως εφαρμοστούν κριτήρια για την ανάλυση κινδύνων αλλά και στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ από εσωτερικές και εξωτερικές πληροφόρησης.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Η ΑΑΔΕ αναμένεται να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους συμβολαιογράφους για το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή θα εξεταστεί για το εάν οι υπόχρεοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ τα τελευταία 5 χρόνια ή 6 χρόνια για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν. Υπενθυμίζεται πως για κάθε μεταβίβαση ακινήτου είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ καθώς αυτό πιστοποιεί ότι το ίδιο σπίτι περιλαμβάνεται στη δήλωση φόρου αλλά και ότι ο φορολογούμενος:
Έχει πληρώσει τον φόρο ή
έχει νόμιμα απαλλαγεί από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο οίκημα.
και έχει εξοφλήσει τις δόσεις που είναι ληξιπρόθεσμες.
έχει ρυθμίσει τον φόρο ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος για τα 5 προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: enikos.gr
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link