Τουρισμός: Μειωμένη ζήτηση τον Αύγουστο σε κορυφαίους προορισμούς – Άδεια δωμάτια σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τουρισμός: Μειωμένη ζήτηση τον Αύγουστο σε κορυφαίους προορισμούς – Άδεια δωμάτια σε Μύκονο και Σαντορίνη

Παρά την καρδιά της τουριστικής περιόδου, η εικόνα σε δύο από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς προκαλεί ερωτήματα. Πολλά διαθέσιμα δωμάτια και μεγάλες εκπτώσεις καταγράφονται σε Μύκονο και Σαντορίνη, δείγμα πιθανής κόπωσης στη ζήτηση ή αλλαγής στις ταξιδιωτικές τάσεις

Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού, όμως όσοι δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει τις διακοπές τους, μπορούν να παραμείνουν ήσυχοι. Παρά την αυξημένη ζήτηση, παρατηρείται επαρκής διαθεσιμότητα και ελκυστικές τιμές σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ακόμη και για την περίοδο υψηλής ζήτησης μεταξύ 11 και 17 Αυγούστου.

Ενδεικτικά, στη Μύκονο υπάρχουν 468 καταλύματα που παραμένουν ανοιχτά για κρατήσεις, προσφέροντας εκπτώσεις που αγγίζουν το 50%. Στη Σαντορίνη, 680 καταλύματα διαθέτουν τουλάχιστον ένα δωμάτιο για την ίδια εβδομάδα, με πληθώρα προσφορών τόσο σε οικονομικά όσο και σε πολυτελή καταλύματα.

►Διαβάστε επίσης: Η Κρήτη «απογειώνεται» τουριστικά: Πρωταθλήτρια στις αεροπορικές αφίξεις το 2025 – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ

Ο τουρισμός τον Δεκαπεντάυγουστο

Σύμφωνα με τον ΟΤ, ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε άλλους προορισμούς υψηλής ζήτησης. Στη Ρόδο, πάνω από 500 καταλύματα διαθέτουν δωμάτια, ενώ στο Ιόνιο, όπως η Κέρκυρα ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων ανέρχεται σε 460. Στη Ζάκυνθο, η διαθεσιμότητα είναι πιο περιορισμένη, με μόλις 213 καταλύματα να έχουν ελεύθερα δωμάτια — ωστόσο, πολλές από αυτές τις μονάδες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις. Στα Χανιά, 310 καταλύματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Η υπερπροσφορά βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πιέσεις στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με φορείς του τουρισμού, η αυξημένη προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) έχει ανατρέψει τις ισορροπίες, ασκώντας έντονες πιέσεις και στα ξενοδοχεία. Οι ξενοδοχειακές μονάδες για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις πληρότητες τους καταφεύγουν σε προσφορές τελευταίας στιγμής. Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι μεγαλύτερη πίεση καταγράφεται στα 5στερα ενώ αντιθέτως, καλύτερη είναι η εικόνα στα τετράστερα ξενοδοχεία all inclusive, που φαίνεται να διατηρούν καλές επιδόσεις.

Στο μεταξύ το κόστος λειτουργίας στα ξενοδοχεία έχει αυξηθεί αισθητά, φτάνοντας σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις όποιες αυξήσεις τιμών έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος, γεγονός που περιορίζει την κερδοφορία. Την ίδια στιγμή, οι πελάτες αποφεύγουν να ξοδεύουν εντός των ξενοδοχείων, περιορίζοντας τα έσοδα από πρόσθετες υπηρεσίες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΤΕΠ

Τα δεδομένα της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τον Μάιο καταγράφουν μια μέτρια αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία, η οποία έφτασε στο 61,9% (από 60,5% τον Μάιο του 2024). Το 90% των ξενοδοχειακών μονάδων λειτούργησε κανονικά, ωστόσο οι τιμές παρουσίασαν ελαφρώς πτωτική τάση: η μέση τιμή για ένα δίκλινο διαμορφώθηκε στα 112 ευρώ, έναντι 113 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1,0% έναντι του Μαΐου του 2024, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 21,5%

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Μάιο του 2025 μειώθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, σε 2.967,0 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1,0% έναντι του Μαΐου του 2024, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 21,5%.

mykonos
Φωτ. shutterstock

Τι έδειξε το κοντέρ τον Ιούνιο

Όσον αφορά τον Ιούνιο, οι πληρότητες και οι τιμές κινήθηκαν σε ανάλογα μέτρια επίπεδα, ενώ ο Ιούλιος καταγράφει πιο αυξημένες επιδόσεις. Οι προβλέψεις για τον Αύγουστο είναι εξίσου αισιόδοξες, καθώς οι κρατήσεις εντείνονται.

Σημειώνεται πάντως πως μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων πλέον γίνεται την τελευταία στιγμή (last minute), με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πρακτική των προσφορών ώστε να διατηρείται υψηλή πληρότητα.

Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων: πληρότητα και τιμή

Όπως προκύπτει, η πληρότητα και η μέση ημερήσια τιμή παραμένουν οι δύο βασικοί δείκτες απόδοσης που παρακολουθούν στενά οι ξενοδόχοι, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των επιχειρήσεών τους — πάντα σε συνάρτηση με το λειτουργικό κόστος.


Source link