Το τέλος ενός γάμου δε σημαίνει και το τέλος της ζωής σου. Ίσα ίσα, μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας φάσης, γεμάτης ερωτήματα, αυτοανακάλυψη και –ναι– σκέψεις για ραντεβού. Αν βρίσκεσαι σε διάσταση, αλλά δεν έχει ακόμα βγει το διαζύγιο, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέσαι αν είναι εντάξει να αρχίσεις να βλέπεις κάποιον. Η απάντηση δεν είναι ούτε “ναι” ούτε “όχι”. Είναι πιο περίπλοκη, γιατί έχει να κάνει με σένα, τα παιδιά σου, τον πρώην σύντροφό σου και κυρίως, με το πού βρίσκεσαι συναισθηματικά.
Είσαι πραγματικά έτοιμος ή απλώς βαριέσαι τη μοναξιά;
Δεν υπάρχει ρολόι που να σου δείχνει πότε «επιτρέπεται» να ξαναμπείς στο παιχνίδι του φλερτ. Το σημαντικό είναι να έχεις δει τι έφταιξε, να έχεις επεξεργαστεί τον χωρισμό και να μην λειτουργείς από θυμό ή μοναξιά. Αν σκέφτεσαι να βγεις ραντεβού για να «ξεχαστείς», να αποδείξεις κάτι στον εαυτό σου ή να κάνεις τον πρώην να ζηλέψει, τότε ίσως είναι νωρίς. Αν όμως νιώθεις καλά με το ποιος είσαι, δεν κουβαλάς βαρίδια και έχεις περιέργεια να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, τότε πιθανόν είσαι σε καλό δρόμο. Σκέψου το σαν να συστήνεσαι σε κάποιον και να λες την ιστορία σου: αν αυτή η ιστορία βγαίνει γεμάτη θυμό ή μπερδεμένα συναισθήματα, τότε ίσως χρειάζεσαι ακόμα λίγο χρόνο.
Ο πρώην σου δεν είναι απλώς “παρελθόν”
Μπορεί εσύ να αισθάνεσαι πως έχει τελειώσει όλο αυτό εδώ και καιρό, αλλά δε σημαίνει ότι ισχύει και για τον άλλον. Αν είστε σε διαδικασία διαζυγίου, αν έχετε παιδιά ή αν έχετε ακόμη επαφές για πρακτικά ζητήματα, καλό είναι να κινηθείς με ενσυναίσθηση. Δε χρειάζεται να ζητήσεις άδεια, αλλά το να είσαι διακριτικός και να μη βιαστείς να γνωρίσεις κάποιον νέο στα παιδιά ή να γεμίσεις τα social media με φωτογραφίες αγκαλιές και καρδούλες, βοηθάει να κρατηθούν οι ισορροπίες. Σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ στη θέση του. Δεν είναι θέμα υποκρισίας, είναι θέμα σεβασμού – και ωριμότητας.
Αν έχεις παιδιά, όλα είναι πιο σύνθετα
Τα παιδιά δε βλέπουν τη ζωή όπως οι ενήλικες. Αν είσαι γονιός, πιθανότατα έχεις ήδη νιώσει την ευθύνη να τα προστατεύεις από τις συναισθηματικές καταιγίδες που μπορεί να φέρει ένας χωρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τη νέα σου σχέση. Δε χρειάζεται να κρύβεσαι, αλλά χρειάζεται να σκεφτείς καλά πότε και πώς θα τους γνωρίσεις κάποιον νέο. Κάποια παιδιά ελπίζουν ακόμα σε επανασύνδεση, κάποια άλλα δεν είναι έτοιμα να μοιραστούν τον γονιό τους. Ξεκίνα χαλαρά, σαν γνωριμία με έναν «φίλο» και άσε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά. Το σημαντικό είναι να μην τους ζητήσεις να προσαρμοστούν πιο γρήγορα απ’ όσο μπορούν.
Το ότι μπορείς να βγεις ραντεβού δε σημαίνει ότι πρέπει. Αν ακόμα σε ταράζει το παραμικρό μήνυμα από τον πρώην ή αν νιώθεις ότι παίζεις ρόλους –του ελεύθερου, του cool, του χαλαρού– τότε κράτα λίγο πίσω. Η απόφαση να αρχίσεις να βλέπεις κάποιον νέο είναι σημαντική και χρειάζεται να πατήσεις γερά στα δικά σου πόδια πρώτα. Δεν είναι απλώς θέμα χρόνου, είναι θέμα ψυχικής κατάστασης. Όταν νιώσεις σιγουριά, σταθερότητα και πραγματική διάθεση να μοιραστείς, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσεις χωρίς να μπερδέψεις ούτε τον εαυτό σου ούτε τους άλλους.
Διαβάστε επίσης
Αυτοί είναι οι πιο παράξενοι λόγοι για διαζύγιο
Ακολουθήστε το ekriti.gr στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.
Source link