Επτά χρόνια μετά οι 104 νεκροί ουρλιάζουν για δικαίωση μέσω των συγγενών τους, με τον χρόνο να πιέζει, αφού σε έναν χρόνο από σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής
Η έβδομη επέτειος από την τραγωδία στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς με βάση την επίσημη καταγραφή, χαρακτηρίζεται από μία ιδιαιτερότητα. Έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, το αποτέλεσμα της οποίας, όμως, δεν άφησε τη γλυκιά γεύση που προσδοκούσαν οι συγγενείς των θυμάτων και των εγκαυματιών. Δεν διευρύνθηκε το κατηγορητήριο, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και άλλοι τυχόν υπεύθυνοι, ενώ, όσοι κάθισαν στο εδώλιο, δεν αντιμετώπισαν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.
Είναι δεδομένο ότι η δικαστική μάχη θα συνεχιστεί. Με την καθαρογραφή της απόφασης, με την προσφυγή στον Άρειο Πάγο και από τις δύο πλευρές, με την κατάθεση αιτήματος από την πλευρά των ενόχων να βγουν από τη φυλακή. Ο χρόνος πιέζει, αφού σε ένα χρόνο από σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Παραγραφής αδικημάτων, αφού οι μνήμες των θυμάτων θα συνεχίσουν να παραμένουν ζωντανές στις ψυχές των συγγενών, θα συνεχίσει ο αγώνας να μεταλαμπαδευτούν αυτές οι μνήμες και στα δικά τους παιδιά.
Θηριώδης η φωτιά στην Κορινθία: Δύο συλλήψεις, εκκενώσεις και ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά
Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μία νέα αντίστοιχη τραγωδία στο μέλλον. Είναι ο μόνος τρόπος να λειανθεί η κρατική αναλγησία και να μην επιρρίπτονται οι ευθύνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών μόνο στον ισχυρό άνεμο ή στην αυθαίρετη δόμηση.
«Υπάρχει κόσμος που αποδέχθηκε την προπαγάνδα για τα αυθαίρετα, αποδέχθηκε ότι προήλθαν όλα ως συνέπεια της φυσικής καταστροφής και των πολύ ισχυρών ανέμων. Δεν ήταν καθόλου έτσι τα πράγματα. Ο κόσμος πρέπει να διαβάσει. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας θα είναι να δημιουργηθεί η γνώση του γιατί συνέβη η τραγωδία. Συνέβη, διότι απέτυχε το επιτελικό και επιχειρησιακό κράτος. Στόχος μας είναι να μην έχουμε ξανά τέτοια συμβάντα, όπως και αυτό στα Τέμπη. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλες τραγωδίες, δεν αντέχει άλλα τέτοια εγκλήματα», τονίζει στο ethnos.gr η Σοφία Χαμηλοθώρη, η οποία έχασε τον αδερφό της στην τραγωδία στο Μάτι.
Εγκλωβίστηκε στη Λεωφόρο Μαραθώνος
Ένα παλικάρι που δεν ήταν κάτοικος στο Μάτι, που απλώς πήγαινε στο σπίτι του αλλά εγκλωβίστηκε στο κυκλοφοριακό κομφούζιο και το κατάπιαν οι φλόγες στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Κατά την Σοφία Χαμηλοθώρη, ο αδερφός της αλλά και άλλοι που χάθηκαν στο ίδιο σημείο, σήμερα θα ζούσαν, αν υπήρξε σωστή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα από την Πολιτεία.
«Ο αδερφός μου, όπως κάθε μέρα, ξεκίνησε από τη δουλειά του στο Μαρούσι, για να επιστρέψει στο Διόνυσο. Στο δρόμο άκουσε τη δήλωση του δημάρχου Ραφήνας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τον Διόνυσο. Πήρε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και εγκλωβίστηκε στο Μάτι. Μαζί με τους διερχόμενους οδηγούς εγκλωβίστηκαν και κάτοικοι του Ματιού που επιχειρούσαν να διαφύγουν», τονίζει η κ. Χαμηλοθώρη.
Για την ίδια το συμβάν μοιάζει σα να έγινε χθες.
«Πέρασαν εφτά χρόνια και ακόμα δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Μοιάζει σα να έγινε χθες. Ένα κομμάτι μου βρίσκεται εκεί που χάθηκε ο αδελφός μου. Κάθε φορά που περνάω από τη διασταύρωση της Ραφήνας, κάθε φορά που γυρίζω στο Μάτι, συνδέομαι με τους ανθρώπους που χάθηκαν εκεί εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας. Χάθηκαν, επειδή κανένας δεν φρόντισε να ειδοποιήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να μην ξεχαστούν. Να μάθουν τα παιδιά μας και να μην τους ξεχάσουν ούτε εκείνα. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία», λέει η κ. Χαμηλοθώρη.
«Τίποτα δεν μπορεί να βγει από την ψυχή σου»
Μητέρα, αδερφή και δύο ανίψια έχασε στην τραγωδία ο Άρης Χερουβείμ. Η εξοχική τους κατοικία στο Μάτι βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Άργησαν να την εγκαταλείψουν, διότι, όπως λέει, κανένας δεν τους ειδοποίησε. Αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια και μετά από 50-100 μέτρα τους βρήκε το κακό.
Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι εκείνη τη μαύρη Δευτέρα η αδερφή του δούλεψε για πρώτη μέρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Αν δεν είχε πάρει τη μετάθεση, προφανώς κανένας από την οικογένεια δεν θα βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Μάτι.
«Σου δημιουργείται το ερώτημα, να ξαναπάω στο σπίτι αυτό ή όχι; Να το κρατήσω; Οι μνήμες των ανθρώπων σου που χάθηκαν, σε οδηγούν στην απόφαση να το συντηρήσεις. Όσο, όμως και να αλλάξεις πράγματα σε αυτό για να προχωρήσεις, η πληγή δεν μπορεί να ξεριζωθεί. Οι μνήμες θα είναι πάντα ζωντανές. Λίγους μήνες πριν, το προηγούμενο Πάσχα, εκεί συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί. Εκεί βρίσκονται προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων μας που χάθηκαν, εκεί βρίσκονται οι τριανταφυλλιές που φρόντιζε η μητέρα μου. Όλα αυτά δεν μπορούν να βγουν από την ψυχή σου. Ταυτόχρονα σου μεγαλώνουν τη θέληση να παλέψεις, μήπως κάτι αλλάξει. Για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία», σημειώνει ο κ. Χερουβείμ.
Ένα ακόμα μεγάλο παράπονό του το γεγονός ότι δεν είχε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει στη δίκη τα ανίψια του που έφυγαν από τη ζωή στην τραγωδία.
«Είναι τα αόρατα παιδιά του Ματιού, όπως και άλλα που δεν μπορούν να τα εκπροσωπήσουν οι θείοι τους, δηλαδή συγγενείς τρίτου βαθμού. Έχω στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό να αλλάξει αυτό για το μέλλον. Δυστυχώς, δεν έχω κανένα νέο γι’ αυτήν την ιστορία, αν και αυτή η αλλαγή δεν θα κόστιζε καθόλου στο κράτος», υπογραμμίζει ο κ. Χερουβείμ.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη δίκη»
Κατά την κ. Χαμηλοθώρη, οι συγγενείς πήραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η δίκη διεξήχθη στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Αποκορύφωμα είναι το γεγονός ότι οι κατηγορίες δεν ήταν σε βαθμό κακουργήματος.
«Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έγινε αντιληπτό ότι οι ευθύνες ήταν του κράτους, όμως, έμειναν, για παράδειγμα, εκτός κάδρου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και αυτοί, αν είχε δοθεί μεγαλύτερη βάση στην ανάκριση και την προανάκριση και αν είχε στοιχειοθετηθεί καλύτερα το βούλευμα. Τώρα αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση. Προφανώς θα ασκηθεί αίτηση από τους ενόχους, για να βγουν από τη φυλακή. Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει προσφυγή και στον Άρειο Πάγο. Έχουμε μέλλον μπροστά μας αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο. Σε ένα έτος από σήμερα θα υπάρξει παραγραφή και όλοι οι ένοχοι μπορεί να βγουν από τη φυλακή. Θα πιέσουμε για επίσπευση των διαδικασιών», σημειώνει η κ. Χαμηλοθώρη.
Οι εκδηλώσεις μνήμης
Με εκδηλώσεις ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018 θα τιμήσει και φέτος τη μνήμη των θυμάτων.
Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της μαύρης επετείου και θα ξεκινήσουν, στις 7:00 το απόγευμα, στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο Νέο Βουτζά.
Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει αμέσως μετά στο Ναυτικό όμιλο, στο λιμανάκι του Ματιού. Εκεί θα μιλήσει η πρόεδρος του συλλόγου, Κάλλη Αναγνώστου και θα γίνει επίκληση των ονομάτων των θανόντων.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μέχρι την Αργυρά Ακτή, όπου θα αφήσουν φαναράκια μέσα στη θάλασσα.
Πηγή: ethnos.gr
Source link