• Με τρεις χώρους προσωρινής φιλοξενίας που θα υποδείξουν οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση το καλοκαίρι
• Απ’ τις 4.000 αφίξεις μεταναστών όλο το 2024, φτάσαμε τις 10.000 το πρώτο εξάμηνο του 2025
Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι στην Κρήτη θα πρέπει να γίνει μια δομή για τη φιλοξενία μεταναστών, ωστόσο επειδή δεν υπάρχει χρόνος λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το νησί από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε και στην τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους του νησιού θα λειτουργήσουν δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο. Αυτές οι τρεις δομές θα εξυπηρετούν την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών για ένα τουλάχιστον εξάμηνο σε χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι, έως ότου βρεθεί και χωροθετηθεί το κλειστό κέντρο, το οποίο αναζητά η κυβέρνηση στο νησί, όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης.
«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι στην Κρήτη πρέπει να γίνει μία δομή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένα, οπότε προχωρήσαμε στη θέση ότι σε μία πρώτη φάση, επειδή τώρα είναι το πρόβλημα και η μεγάλη του ένταση, θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένες δομές στην Κρήτη, ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο να στοιβάζεται ο κόσμος στα λιμάνια», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, περιγράφοντας το πρόβλημα και τις πιέσεις που δέχεται η Κρήτη, αποκάλυψε ότι ενώ πέρσι είχαμε (όλο το 2024) «4.000 παράνομες εισόδους», το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «φτάσαμε τις 10.000!».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στις τελευταίες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη και τη μεταφορά 247 αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης και το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2026.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ευθύνη των ροών μόλις φτάσουν στη στεριά. Ο αγώνας των δημοτικών αρχών και του Λιμενικού είναι συγκεκριμένος. Προσπαθούμε να επιλέγουν άλλες διαδρομές, εφαρμόζοντας αποτρεπτικά μέτρα. Οι 247 μετανάστες από τη Λιβύη βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, χωρίς να δικαιούνται άσυλο. Σηκώνουν το τηλέφωνο και λένε ότι κρατούνται, όχι ότι φιλοξενούνται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και επιμένουμε. Θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένους χώρους στην Κρήτη, ώστε να μην εντοπίζεται το φαινόμενο να στοιβάζονται στα λιμάνια», δήλωσε μιλώντας στο MEGA. και πρόσθεσε ότι: «Οι χώροι της Κρήτης λειτουργούν προσωρινά, έως ότου γίνει η μεταφορά των μεταναστών στις δομές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Όπου μάς υποδείξει η Αστυνομία θα γίνουν οι δομές, σε συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι κλειστές. Με τις τεχνικές υπηρεσίες που είδαμε τους χώρους, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι δομές στον χρόνο που θέλαμε. Στους Δημάρχους αναφέραμε ότι προχωράμε με τις τρεις υπάρχουσες δομές και παραμένει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κλειστής δομής».
«Οι καραβιές είναι πλέον μικρές», δήλωσε στο MEGA ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας πως υπάρχει διασύνδεση μεταξύ διακινητών και ατόμων που βρίσκονται στη στεριά, προκειμένου να τους ενημερώσουν.
Πάντως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης που συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση με τον υπουργό, επανέλαβε την άποψή του ότι «Δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο το που αποτελεί παλιό στρατόπεδο. Αυτό το κριτήριο νομίζω ότι πρέπει να ξεπεραστεί. Μιλάμε για χωροθέτηση, μιας πολύ δύσκολης περίπτωσης, που πρέπει να γίνει με όρους και κανόνες συγκεκριμένους».
Ενώ ο υπουργός μετανάστευσης τόνισε ότι: «Εμείς είδαμε διαφορετικά στρατόπεδα, γιατί ξεκινούσαμε στη λογική ότι είναι πιο εύκολο να γίνει γρήγορα. Τελικά με τις τεχνικές υπηρεσίες που είδαμε όλους αυτούς τους χώρους, δεν είναι εύκολο να γίνουν στους χρόνους που θέλαμε, άρα τελικά από τη στιγμή που θα περνούσε το καλοκαίρι και δεν είχαμε δομή, αυτό το οποίο αποφασίσαμε και που είπα στους Δημάρχους είναι ότι ξεκινάμε με τις τρεις ανοικτές, που προτείνουν χώρους, αλλά η θέση της κυβέρνησης παραμένει για κλειστή δομή».
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Πλεύρης: «ήδη θα ξεκινήσουμε να αναζητούμε σε ένα πλαίσιο μαζί με την τοπική κοινωνία. Ο χρόνος από άποψη δυνατοτήτων, με βάση των δυνατοτήτων με τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι πάνω από εξάμηνο.
Από τη στιγμή που δεν είναι άμεσα, εγώ καταλαβαίνω και αυτό που λέει η τοπική κοινωνία. Αν είναι να γίνει, θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση, για να βρεθεί ένα σημείο που να μην επιβαρύνει τον αστικό ιστό. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με τους τρεις χώρους, που λίγο πολύ υπήρχαν, αλλά μπαίνουν σε μία πιο οργανωμένη κατάσταση».
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2026, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι παράτυποι μετανάστες θα οδηγούνται σε τρίτες χώρες και δεν θα κρατούνται σε κράτη – μέλη.
«Σήμερα, φεύγω για την Κοπεγχάγη για το Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης. Αυτήν τη στιγμή, στην Ευρώπη η κουβέντα αφορά δύο βασικά θέματα: Αύξηση των επιστροφών και κλειστά κέντρα σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι θέσεις που είχε εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, αλλά τότε υπήρχε μία αντίληψη «πώς θα τους εντάξετε και πώς θα λύσετε θέματα;». Δεν άκουγαν ότι είναι τόσο μεγάλες οι ροές, που θα πρέπει να πάμε σε καινοτόμες λύσεις. Αυτά τα κέντρα θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι από εκεί θα γίνεται η όποια διαδικασία για άσυλο», υπογράμμισε.
Source link