Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 2.000 ύποπτοι ΑΦΜ, κατασχέσεις από Αύγουστο – Στο στόχαστρο Βορίδης και Αυγενάκης

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 2.000 ύποπτοι ΑΦΜ, κατασχέσεις από Αύγουστο – Στο στόχαστρο Βορίδης και Αυγενάκης

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σκέφτονται να αποχωρήσουν μαζικά την ώρα που θα γίνεται η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή το αίτημα της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Η ώρα της κρίσης για όσους έλαβαν παράνομα αγροτικές ενισχύσεις φτάνει. Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται ήδη οι πρώτοι 2.000 “κόκκινοι” ΑΦΜ, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εντός του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να επιστρέψουν οικειοθελώς τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αξιόποινες πράξεις τους. Ωστόσο, να τονίσουμε εδώ ότι η ευνοϊκή μεταχείριση αφορά εκείνες μόνο τις περιπτώσεις που δε βαρύνονται με σοβαρότερα παραπτώματα, όπως της πλαστογραφίας ή της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αφού το σύνολο των ΑΦΜ που πρέπει να διερευνηθούν υπολογίζονται περίπου στις 500.000. 
Στο κομμάτι των πολιτικών ευθυνών-κόλαφος για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ποινική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, τα δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που διαχειρίστηκαν το επίμαχο χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, φέρονται να σχετίζονται με τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσας από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., τελεσθείσας από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. 

Η ποινική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποτελεί καίριο χτύπημα στο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δε βλέπει ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς της, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ σαν ένα αρνητικό φαινόμενο διαφθοράς που έχει χρονικό βάθος και έρχεται η ίδια μετά από δεκαετίες να επιφέρει την επιθυμητή κάθαρση. 
Όπως όλα δείχνουν, τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι Αρχές υπό την εποπτεία των Ευρωπαίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών, ούτε δίνουν αρκετά περιθώρια στους εμπλεκόμενους να ισχυριστούν ότι δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Επιπλέον, στο κυβερνών κόμμα θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και στην επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου από τη στιγμή που οι έρευνες συνεχίζονται, και έρχεται, οσονούπω, νέο υλικό που βάζει στο “κάδρο” και άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. 

Η αλαζονεία καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά όταν βρίσκεσαι στη θέση του απολογούμενου. Επομένως, απόψεις όπως εκείνες του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ότι η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και η πλειοψηφία δεν έχει εντοπίσει αξιόποινες πράξεις για να κανένα πολιτικό πρόσωπο, επί του παρόντος δε βοηθούν την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης. 

Βλέπει αξιόποινες πράξεις για Βορίδη και Αυγενάκη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 

Στο 36 σελίδων διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPΟ) για την παραπομπή της υπόθεσης στις εθνικές Αρχές, το έγγραφο λαμβάνει υπόψη την πρόταση των Ευρωπαίων αντιπροσώπων εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου, η οποία υποβλήθηκε προς το 10ο Μόνιμο Τμήμα των κεντρικών τής υπηρεσίας τους. 

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι γνωστές δεσμεύσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και οι εισαγγελείς δεν αξιολογούν ποινικά υπουργούς και πρώην υπουργούς, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς προχωρούν σε ποινική αξιολόγηση στην πρότασή τους, κατ’ εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και του Εσωτερικού Κανονισμού Διαδικασίας της ΕPPO, όπως ρητά εξηγούν. 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της παρούσας έρευνας, προέκυψαν ενδείξεις για αδικήματα (i) συνέργειας σε κατάχρηση κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (ii) ηθικής αυτουργίας στην τέλεση κατάχρησης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [άρθρο 22(1) του Κανονισμού EPPO, 5(1), 4(3) και 4β της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371], τα οποία υπάγονται στο εθνικό δίκαιο ως: 

(α) Συνέργεια σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. 
(β) Ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ. [άρθρα 26α, 27, 46(1), 47, 94, 98, 390(1) (β-α) του Ποινικού Κώδικα και 24(4), 26(1) (3) του Ν. 4689/2020]. 
Τα αδικήματα αυτά φέρονται να σχετίζονται με: 
(α) Τον Μάκη Βορίδη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 09/07/2019 έως 05/01/2021. 
(β) Τον Ελευθέριο Αυγενάκη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 27/06/2023 έως 14/06/2024». 
Στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα για τη χρονική φάση που παρατηρήθηκε η κορύφωση του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ «για την περίοδο 2019-2024 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ενήργησαν σε συντονισμό με αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπροσώπους των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) και αιτούντες ενισχύσεων στο πλαίσιο του Καθεστώτος Βασικής Ενίσχυσης, προκειμένου 1) τεχνητά να πληρούνται οι προϋποθέσεις για να λάβουν πλεονεκτήματα βάσει της ΚΑΠ, κυρίως με κατανομή δικαιωμάτων πληρωμής από το εθνικό απόθεμα, μέσω ψευδών δηλώσεων αριθμού ζώων ή έκτασης, οι οποίες κατανέμονταν με βάση την “τεχνική λύση”, 2) να αποτρέψουν τον αποτελεσματικό έλεγχο σε σχέση με την ανίχνευση και τη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης, είτε αυτές προέρχονταν από καταγγελίες είτε από την εξαγωγή ελέγχων δειγματοληπτικού τύπου,·3) να εξασφαλίσουν πληρωμές σε αιτούντες που δεν πληρούσαν τις νομικές απαιτήσεις και 4) να αποτρέψουν την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και την άσκηση νομικών διαδικασιών γι’ αυτόν τον σκοπό». 

Όπως όλα δείχνουν, τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι Αρχές υπό την εποπτεία των Ευρωπαίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών, ούτε δίνουν αρκετά περιθώρια στους εμπλεκόμενους να ισχυριστούν ότι δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Επιπλέον, στο κυβερνών κόμμα θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και στην επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου από τη στιγμή που οι έρευνες συνεχίζονται

Αντιπολίτευση 

Σχεδιάζει έξοδο από τη συζήτηση για την εξεταστική;

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ετοιμάζει μία δυναμική κίνηση κατά τη συζήτηση που θα έχει ως θέμα το αίτημα της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τα κόμματα είναι διατεθειμένα να μην αφήσουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για μία υπόθεση διαφθοράς που αφορά αποκλειστικά τη Ν.Δ., ενώ όλη η επιχειρηματολογία περί χρόνιων παθογενειών στον οργανισμό αποσκοπούν σε ξεκάθαρη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αποκρύψει τις ευθύνες του. 

Μάλιστα, ο συντονιστής προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Λευτέρης Καρχιμάκης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τη Ν.Δ. να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την Εξεταστική, με στόχο τον συμψηφισμό ευθυνών. 

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα για την Εξεταστική, όμως δε θα επιτρέψουμε να είναι η Εξεταστική το μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα κινείται η κοινή γνώμη. Μια εξεταστική επιτροπή συμψηφισμού…», ανέφερε εξηγώντας γιατί το κόμμα του δήλωσε ότι θα αποδεχόταν την

Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι θα έκανε το ίδιο και η κυβέρνηση για την προανακριτική.

Υπέρ της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση έχει ταχθεί με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Μανόλης Όθωνας, πολιτικό στέλεχος του κόμματος και επί χρόνια συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.  «Την εξεταστική που προτείνουν να την ψηφίσουν, να τη συγκροτήσουν και να τη λειτουργήσουν μόνοι τους. Δεν πρόκειται για κοινοβουλευτικό ακτιβισμό, αλλά για πολιτικά και θεσμικά επιβεβλημένη κίνηση», είπε. 

Ανάλογη στάση κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, που κατέθεσαν από κοινού την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τα δύο κόμματα προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει πώς θα κινηθούν κατά τη συζήτηση περί εξεταστικής επιτροπής, πάντως όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, σκέφτονται πολύ σοβαρά την αποχώρηση, αφήνοντας την “καυτή πατάτα” στα χέρια της Ν.Δ. 

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής είναι και το ΚΚΕ, όπου και εκείνο θα καταθέσει μετά το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά τη δική του πρόταση. Ο Περισσός έχει ταχθεί εναντίον της εξεταστικής επιτροπής, ισχυριζόμενος ότι «από τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, εκτός των άλλων, τίθενται και θέματα παραγραφής». 
 


Source link