Τα έντεκα θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, ένα στον ΒΟΑΚ και ένα στον αστικό ιστό
Το 47% των εμπλεκόμενων οδηγών σε θανατηφόρα τροχαία έχουν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ – 1 στους 4 οδηγούς κάνουν κάποια παράβαση ενώ οδηγούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων
Δεκατρείς νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα μετρά η Κρήτη το πρώτο εξάμηνο του 2025. Από τα 13 θανατηφόρα τροχαία που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στο νησί φέτος έχασαν τη ζωή τους 9 άντρες και 4 γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν οι ίδιοι οδηγοί των οχημάτων τους, καθώς καταγράφεται ένας μόλις θάνατος συνεπιβάτη. Τα ατυχήματα που καταγράφησαν στο νησί αφορούσαν ένα ποδήλατο, ένα φορτηγό, 8 Ι.Χ. και 3 μοτοσυκλέτες, ενώ 11 θάνατοι καταγράφηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ένας στον ΒΟΑΚ και ένας εντός του αστικού ιστού. Από τους οδηγούς των δικύκλων οχημάτων, οι δύο που έχασαν τη ζωή τους φορούσαν κράνος και οι άλλοι δύο όχι.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, οι νεκροί στην άσφαλτο σε όλο το νησί πέρυσι μέχρι τις 15 Ιουλίου είχαν φτάσει τους 29, ενώ φέτος τα θύματα της ασφάλτου είναι 13, με τη μείωση που αγγίζει το 120%. Την ίδια ώρα, στο Ρέθυμνο έχει σημειωθεί 1 θανατηφόρο τροχαίο μέσα στο 2025, ενώ στα Χανιά 3, στο Λασίθι επίσης 3 και στο Ηράκλειο 6. Παρότι τα στατιστικά δείγματα δημιουργούν αισιοδοξία για το υπόλοιπο του 2025, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά του 21ου αιώνα, μαζί με το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.», ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, «κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει», καθώς και πέρυσι το Ρέθυμνο κατέγραψε τον πρώτο νεκρό την πρώτη μέρα του Ιουνίου και τον δεύτερο στις 6 Αυγούστου, αλλά στη συνέχεια «Ο νομός Ρεθύμνου κατέληξε να είναι ο χειρότερος στην Κρήτη, με 152 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και 13 αθροιστικά». Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Λιονάκης, το 47% των οδηγών στην Κρήτη που εμπλέκονται σε κάποιο θανατηφόρο ατύχημα ή σε μία σύγκρουση που προκαλεί σοβαρές σωματικές βλάβες έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, ενώ την ίδια ώρα, 1 στους 4 Κρητικούς οδηγούς κάνει κάποια παράβαση την ώρα που οδηγεί, με τον κ. Λιονάκη να τονίζει ότι τα τροχαία στην Κρήτη ουσιαστικά αυξάνονται από τις 20 Ιουνίου και ελαττώνονται τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, με τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού στο νησί εξαιτίας του τουρισμού να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πρόκληση ατυχημάτων.
Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται φέτος και τα τροχαία ατυχήματα που οδηγούν σε μικρούς ή πιο σοβαρούς τραυματισμούς, με τον κ. Λιονάκη να επισημαίνει ότι το φετινό δείγμα επιβεβαιώνει ότι έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ατυχημάτων, αλλά με λιγότερους νεκρούς. «Έχουμε ακριβώς την ίδια εικόνα όπως κάθε χρόνο, απλά φέτος έχουμε τον ίδιο αριθμό τραυματισμών με λιγότερους θανάτους. Αυτό είναι το περίεργο, που σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται και αγαθή τύχη. Να μην εφησυχαζόμαστε λοιπόν με το ότι έχουμε καλά αποτελέσματα, γιατί πολλές φορές αυτό είναι συγκυριακό αποτέλεσμα και γι΄ αυτό ζητάμε τη χρήση κράνους και προστατευτικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις μιας σύγκρουσης, να μην έχουμε θανατηφόρα αποτελέσματα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων η όποια μείωση καταγράφεται στον αριθμό των νεκρών κάθε άλλο παρά σε εφησυχασμό πρέπει να οδηγεί καθώς τα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον για τον νομό Ρεθύμνου κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα και πέρυσι, αλλά μετά ο νομός κατέληξε ως ένας από τους χειρότερους σε όλη την Ελλάδα. «Φέτος στο Ρέθυμνο έχουμε 1 θανατηφόρο, όπως το ίδιο και πέρυσι που το πρώτο ατύχημα το είχαμε την 1η Ιουνίου και το 2ο στις 6 Αυγούστου. Μετά όμως κατέληξε ο νομός Ρεθύμνου να είναι ο χειρότερος στην Κρήτη, με 152 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και 13 αθροιστικά. Άρα δεν εφησυχάζουμε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη στιγμή. Να θυμίσω ότι μόνο στο Σφακάκι είχαμε 3-4 νεκρούς πέρυσι», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι τα τμήματα του ΒΟΑΚ στο Ρέθυμνο είναι αρκετά επικίνδυνα για τους οδηγούς. «Το Ρέθυμνο έχει ίσως το χειρότερο κομμάτι του ΒΟΑΚ, στην Περιφερειακή του Ενότητα και αυτό πρέπει να το κοιτάξουμε», ανέφερε. Όσον αφορά τα στατιστικά με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα για την υπόλοιπη Κρήτη, στα Χανιά έχουν καταγραφεί 19 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων, στο Ηράκλειο 20, στο Λασίθι 40 και στο Ρέθυμνο μόλις 12.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη το φρικτό τροχαίο που σημειώθηκε στα Χανιά τον περασμένο Γενάρη με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη, αποτέλεσε αφορμή για ενίσχυση της τροχονομικής αστυνόμευσης και κυρίως του ελέγχου σε ό,τι αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
«Θεωρώ ότι αποτέλεσε τομή το τροχαίο του μικρού Παναγιώτη που συνέβη στις 11 Ιανουαρίου στα Χανιά, με τον μεθυσμένο οδηγό, που τότε και η τροχαία στην Κρήτη, αλλά και η αστυνομία πανελλαδικά αντιλήφθηκε ότι η αστυνόμευση γενικά έπασχε σε κάποια σημεία και έπρεπε να βελτιωθεί και να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτή η αύξηση της επιτήρησης της κυκλοφορίας έφερε κατά κύριο λόγο στο επίπεδο της αστυνόμευσης την ανίχνευση του αλκοόλ, το οποίο φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να το ενστερνίζεται ο κόσμος, αποτρέποντάς τον να πιει και να οδηγήσει», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί: «Είχαμε ένα δεδομένο στην Κρήτη, το οποίο έλεγε ότι το 47% των εμπλεκόμενων σε θανατηφόρα τροχαία ή σε τροχαία με σοβαρές σωματικές βλάβες είχε καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος, το οποίο έφτανε σε επίπεδα δυσθεώρητα αναλογικά».
Παράλληλα, ο κ. Λιονάκης τόνισε ότι η αύξηση του πληθυσμού εξαιτίας του τουρισμού επηρεάζει σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στο νησί, ενώ η οδηγική συμπεριφορά των ξένων οδηγών δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από αυτή των Ελλήνων. «Οι ξένοι όταν έρχονται στο νησί, μετά από λίγο καιρό προσαρμόζονται και οδηγούν σαν κι εμάς, ενώ έρχονται από χώρες με αυστηρά νομοθετικά πλαίσια, η προσαρμογή εδώ είναι βίαιη και έχουμε πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα», ανέφερε. Αναφορικά τώρα με το ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία στο Ρέθυμνο, σημεία όπου σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα, ο κ. Λιονάκης εξήγησε ότι αυτά ποικίλλουν ανάλογα και με τη χρονική περίοδο, αλλά σίγουρα πρόκειται για την περιοχή του Αδελιανού Κάμπου, όπου καταγράφονται οδηγοί με υψηλές ταχύτητες, στο κομμάτι του ΒΟΑΚ με κατεύθυνση προς Σίσες, στην παραλιακή οδό, όπου επιβάλλονται συχνά πρόστιμα σε μοτοσυκλέτες χωρίς κράνος, στον δρόμο με κατεύθυνση προς Πέραμα, στο Σφακάκι και στον δρόμο προς Πλακιά, συγκεκριμένα στη διασταύρωση των Αρμένων, όπου καταγράφονται πολλά ατυχήματα και η προσοχή του κόσμου πρέπει να είναι αυξημένη.
«Εξακολουθούμε να βρίσκουμε μεθυσμένους οδηγούς στο όριο που οδηγεί στο αυτόφωρο»
Εν τω μεταξύ αναφορικά με τις αλλαγές έχει φέρει ο νέος Κ.Ο.Κ., που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον προηγούμενο μήνα και προβλέπει εξοντωτικές ποινές και υψηλά πρόστιμα, εντάσσοντας επίσης για πρώτη φορά τους χρήστες του οδικού δικτύου σε μία λογική συνευθύνης, είτε βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, είτε απλά επιβαίνουν στο όχημα ο κ. Λιονάκης τονίζει «Από 13 Ιουνίου που έχει αρχίσει ο κώδικας να εφαρμόζεται έχουμε πάνω από 600 αφαιρέσεις διπλωμάτων. Η μεγάλη βαρύτητα των ελέγχων δίνεται στο κράνος, στη ζώνη, στη μέθη, στο κόκκινο, στη διπλή διαχωριστική και στο κινητό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιονάκης, επισημαίνοντας επίσης ότι οι παραπάνω παραβάσεις είναι αυτές που ελέγχονται με μεγάλη αυστηρότητα, επιβάλλοντας 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης. «Η υποτροπή είναι αυτή που φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα με 6 μήνες αφαίρεσης των στοιχείων οδήγησης και 1000 ευρώ πρόστιμα», συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λιονάκης, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ εξακολουθεί να είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με τους οδηγούς να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο στα αλκοολόμετρα. «Είναι παρατηρημένο στο νησί μας ότι ένα ποσοστό περίπου 25%, 1 στους 4 οδηγούς περίπου έχει κάποια παραβατική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, παρά τα μέτρα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε μεθυσμένους οδηγούς, στο όριο που τους οδηγεί στο αυτόφωρο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό συνοδηγούς μηχανών που να μην φορούν κράνος. Για αυτούς ισχύει 350 ευρώ πρόστιμο και 350 ευρώ στον οδηγό, ανεξάρτητα με το αν φορά κράνος», ανέφερε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη στις 14 Σεπτεμβρίου θα σταματήσει η αφαίρεση πινακίδων, ως μία ποινή που επιβάλλεται σήμερα για όλες τις παραπάνω παραβιάσεις και θα ισχύει μόνο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Παράλληλα, σε περισσότερες από 600 αφαιρέσεις διπλωμάτων έχει προχωρήσει η τροχαία σε όλους τους νομούς της Κρήτης, από τις 13 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως τόνισε ο κ. Λιονάκης, ο κόσμος δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με τις παραβάσεις που προβλέπει ο νέος Κ.Ο.Κ. και την αυστηροποίηση των κανονισμών και των ποινών, με ορισμένες πτυχές του να είναι απαραίτητο να επικοινωνηθούν καλύτερα στο ευρύ κοινό. Μία από αυτές είναι η συνευθύνη που έχει ο συνοδηγός πλέον, είτε στις μοτοσυκλέτες, είτε στο αυτοκίνητο, τόσο για τη χρήση προστατευτικού κράνους στα δίκυκλα οχήματα, όσο και στην εξασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. «Για πρώτη φορά υπαίτιος της μη σωστής μεταφοράς των παιδιών στο αυτοκίνητο καθίσταται ο συνοδηγός. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπεύθυνος είναι αυτός που μεταφέρει τα παιδιά, έτσι και εδώ προβλέπεται αυτός ο νόμος, για να μην απασχολείται ο οδηγός σε τίποτε άλλο πέρα από την οδήγησή του», ανέφερε ο κ. Λιονάκης.
Απαντώντας τώρα στο κατά πόσο ο νέος Κ.Ο.Κ. θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συμμόρφωση των οδηγών και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, ο κ. Λιονάκης υπογράμμισε: «Όσες φορές αλλάξαμε κώδικα δημιουργείται προσωρινά μία θετική απόδοση, αλλά μετά από λίγο καιρό εξοικειώνεται ο κόσμος και γίνονται ξανά παραβάσεις, γιατί δεν υπάρχει μία διάταξη, η οποία να προβλέπει την εκπαίδευση των παιδιών μας, στο μάθημα, στο σχολείο, στο σπίτι, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, που είναι νόμος για αυτούς η οδική ασφάλεια». Όπως σημείωσε, «Ο κόσμος μόλις μάθει για τα πρόστιμα θα φοβηθεί», γιατί πρόκειται για υπέρογκα ποσά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραπτωμάτων. «Οι ευθύνες του συνοδηγού για παράδειγμα είναι κάτι που αγνοείται πλήρως μέχρι στιγμής», όπως και το πρόστιμο στον συνεπιβάτη της μηχανής, με τις ποινές πλέον να μην αφορούν μόνο τον οδηγό. «Δυστυχώς ο Έλληνας φοβάται περισσότερο την τσέπη του από τη ζωή του, φοβάται να του πάρεις δύο φράγκα, δεν σκέφτεται ότι αν τρέξει θα σκοτωθεί, αλλά ότι αν τρέξει, θα τον πιάσουν», κατέληξε ο κ. Λιονάκης.
Source link