Έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις σχετικές με την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς στην Κρήτη, απέστειλε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Θάνο Πλεύρη το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης (Π.Ε.Σ.Κ.).
Στο κείμενο εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός των τοπικών κοινωνιών από το μέγεθος του φαινομένου αυτού για το οποίο δεν διαφαίνονται προς το παρόν τάσεις αποκλιμάκωσης και το οποίο θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ενώ απειλεί τον Τουρισμό, τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης. Ταυτόχρονα, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης συντάσσεται με τους αυτοδιοικητικούς , κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης μεταξύ άλλων και ως προς την αντίθεση τους στην πιθανή δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη.
Το σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Π.Ε.Σ.Κ. Γιώργος Γιακουμάκης, έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
κατά το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες της μαζικής και ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών στην Κρήτη: 9.800 από την αρχή του έτους (αύξηση 350%), στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, ηλικιών 18-35 ετών. Οι τοπικές κοινωνίες του νησιού μας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες από το μέγεθος του φαινομένου αυτού, για το οποίο δεν διαφαίνονται προς το παρόν τάσεις αποκλιμάκωσης και το οποίο θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ενώ απειλεί τον Τουρισμό, τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι το 80% και πλέον των αφίξεων προέρχεται από χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν πόλεμο, όπως η Αίγυπτος, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.
Οι αφίξεις μεταναστών, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και κάποιο διάστημα σε τακτική βάση, επιβαρύνουν ήδη τις πιεσμένες τοπικές υποδομές στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και της κοινωνικής μέριμνας.
Οι προβληματισμοί που ανακύπτουν είναι έντονοι και πολυεπίπεδοι, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στην κοινωνική συνοχή του νησιού. Πρώτιστα, ο τουριστικός και επιχειρηματικός τομέας αντιμετωπίζει ήδη αρνητικές συνέπειες, καθώς καταγράφονται ακυρώσεις κρατήσεων, αναστολές συμβολαίων και ανησυχία από μεγάλους Tour Operators, ενώ προφανώς και επηρεάζεται σοβαρά η εικόνα της Κρήτης ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνολική και μακροπρόθεσμη λειτουργία του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Ως γνωστόν, οι τουριστικές ενώσεις του νησιού, με επίσημη παρέμβασή τους προς τον Πρωθυπουργό έχουν ήδη τονίσει ότι, η συνέχεια αυτού του φαινομένου θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη διεθνή φήμη της Κρήτης ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού – ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοπιστία, την ποιότητα και την καθιερωμένη τουριστική της ταυτότητα.
Παράλληλα, η πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστή δομή κράτησης στην Κρήτη εντείνει τους προβληματισμούς όλων μας, με δεδομένο ότι το νησί δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να διαχειριστεί ένα τέτοιο βάρος, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις σύνθετες απαιτήσεις μιας τέτοιας εγκατάστασης. Επιπρόσθετα διαπιστώνεται σαφής έλλειψη των αντίστοιχα απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων: το νησί δεν διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, ούτε την απαιτούμενη διοικητική και λειτουργική επάρκεια για να διαχειριστεί με ασφάλεια και ανθρωπιά έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών. Ούτε μπορεί να επαφίεται πρωτίστως στις πραγματικά αξιέπαινες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που επιδεικνύουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέχρι σήμερα.
Τέλος, θεωρούμε πολύ πιθανό το ότι η εγκατάσταση δομών μόνιμου αλλά και ημιμόνιμου/προσωρινού χαρακτήρα πρόκειται να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις και τυχόν φαινόμενα αποσταθεροποίησης. Ιδιαίτερα σε περιοχές με τουριστικό και αγροτικό χαρακτήρα, η ανατροπή της τοπικής ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση, κοινωνικές αντιδράσεις και διαρραγή της κοινωνικής συνοχής. Συνεπώς, κάθε σχεδιασμός που προβλέπει παραμονή μεγάλου αριθμού ανθρώπων στην Κρήτη, θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφές και δεσμευτικό σχέδιο ταχείας αποσυμφόρησης.
Κύριε Υπουργέ, για όλους τους παραπάνω, λόγους, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης συντάσσεται με τους αυτοδιοικητικούς , κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης και, προτάσσοντας τόσο το εθνικό συμφέρον όσο και αυτό της κρητικής κοινωνίας, ζητάει:
Ι. Θεσμική παρέμβαση από την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό το να κλιμακώσουν την πίεση προς τη Λυβική ηγεσία, όπως και προς τις κυβερνήσεις των τρίτων χωρών προέλευσης των μεταναστών/προσφύγων (πχ Αίγυπτος, Μπαγκλαντές), με στόχο να δημιουργηθούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά κέντρα επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στη Βόρεια Αφρική, ούτως ώστε η Ευρώπη στη συνέχεια να προσκαλεί με νόμιμες διαδικασίες μόνο όσους αλλοδαπούς υποψήφιους πολίτες διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνουν αποδεκτοί.
ΙΙ. Κοινή πολιτική αντιμετώπισης από την Ε.Ε., με ισότιμη συμμετοχή των κρατών- μελών της στην υποδοχή των νόμιμων προσφύγων και στη βάση της απόλυτης εφαρμογής των διεθνών συνθηκών του ΟΗΕ., ώστε να μην καταλήξει η Ελλάδα «αποθήκη ανθρώπων». Την ίδια στιγμή που είναι σαφές ότι η πατρίδα μας αποτελεί χώρα διέλευσης, και όχι τελικού προορισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
ΙΙΙ. Δεχόμαστε την δημιουργία μιας (ή ενός περιορισμένου αριθμού το πολύ τριών) προσωρινών υποδομών πρώτης υποδοχής, μέγιστης διάρκειας 48–72 ωρών και μόνο για λόγους υγειονομικής και ανθρωπιστικής διαχείρισης. Η Κρήτη πρέπει να λειτουργεί μόνο ως σημείο πρώτης υποδοχής και όχι ως δομή εγκατάστασης. Βασικό ζητούμενο παραμένει η άμεση μεταφορά των μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας, όπου και θα πρέπει να γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και η συνολική διοικητική τους διαχείριση σε εθνικές δομές.
- Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αυστηρής επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της Κρήτης, με ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και αξιοποίηση της συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς, όπως η Frontex.
- Κρίνεται απαραίτητη η Εκπροσώπηση της Κρήτης σε Κεντρικές Επιτροπές Μεταναστευτικής Πολιτικής και επιπρόσθετα προτείνουμε τα Επιμελητήρια της Κρήτης να έχουν επίσημη συμμετοχή στις αντίστοιχες εθνικές επιτροπές, ώστε οι ιδιαιτερότητες του νησιού να λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη στον σχετικό σχεδιασμό.
Συμπερασματικά, ως Επιμελητηριακή κοινότητα της Κρήτης, θεωρούμε αυτονόητο τόσο το γεγονός ότι το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό θέμα, όσο επίσης και το ‘ότι οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών, ούτε να υποστεί τις αντίστοιχες, πολύ σημαντικές επιπτώσεις, χωρίς προετοιμασία και συγκροτημένο σχέδιο.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Source link