Προβλέπονται μειώσεις στις επιδοτήσεις 25% για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, 50% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ και 75% για ενισχύσεις άνω των 75.000 ευρώ
Παρουσίασε χθες η Κομισιόν, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από αγρότες που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, την πρότασή της για το νέο 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), από 2028 έως και 2034. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εδώ και καιρό έχει μιλήσει για μια συνολική αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ώστε να γίνει πιο απλός, περισσότερο αποτελεσματικός, ενώ απαραίτητη κρίνεται η ευθυγράμμισή του με στρατηγικές προτεραιότητες μέσω της χρηματοδότησης κρίσιμων τομέων, όπως η άμυνα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η διατήρηση των αγροτικών επιδοτήσεων ή η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η Κομισιόν, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν γενναίο “κούρεμα” στις αγροτικές επιδοτήσεις και συγχώνευση της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής με το Ταμείο Συνοχής σε ένα ενιαίο υπερ-ταμείο.
“Ψαλίδι” στις επιδοτήσεις
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σχεδιάζει κλιμακωτές περικοπές στις αγροτικές ενισχύσεις για μεγάλες εκμεταλλεύσεις: μειώσεις 25% για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, 50% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ και 75% για ενισχύσεις άνω των 75.000 ευρώ, με στόχο την αναδιανομή των χρημάτων της ΚΑΠ προς τους μικρομεσαίους παραγωγούς της Ε.Ε.
Επίσης, η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δηλαδή της αγροτικής ανάπτυξης και της συγχώνευσής του με την πολιτική συνοχής, υπό ένα ενιαίο ταμείο.
Προβλέπεται ακόμη ότι ένα νέο ταμείο ανταγωνιστικότητας επρόκειτο να λάβει περίπου 522 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 190 δισεκατομμύρια ευρώ θα πήγαιναν στην ‘παγκόσμια Ευρώπη”. Ένα ειδικό ταμείο εκτός προϋπολογισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανέλθει σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα προσχέδια.
Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και δημόσιας διοίκησης, Πιοτρ Σεραφίν, ανέφερε ότι «η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου. Αυτό θα δημιουργούσε περιττή διαίρεση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε τόσο στην ασφάλεια όσο και στους πολίτες μας. Όσον αφορά την ΚΑΠ, πρέπει να παρέχει στους αγρότες την απαραίτητη προβλεψιμότητα και τα μέσα: η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια σημαντική διάσταση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, αναφερόμενος στην ΚΑΠ μετά το 2027 τόνισε ότι «στον επόμενο προϋπολογισμό μας, η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα κατέχουν κεντρική θέση. Η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως ότι η ΚΑΠ διαδραματίζει καίριο και στρατηγικό ρόλο στη διατήρηση της επισιτιστικής κυριαρχίας της Ευρώπης ανά πάσα στιγμή, και ιδίως στο τρέχον δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, χάρη στους αγρότες μας, η Ε.Ε. είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων, συμβάλλοντας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Αλλά η ΚΑΠ μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί καλύτερα στις σημερινές προκλήσεις. Χρειαζόμαστε μια κοινή γεωργική πολιτική, που να είναι κατάλληλη για τον σκοπό της και καλύτερα στοχευμένη, να ενισχύει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα και να προωθεί την ανάπτυξη ακμαζουσών αγροτικών περιοχών.
Χρήματα σε όσους παράγουν
Δίχτυ προστασίας και ασφάλειας στους αγρότες
Ο κ. Χάνσεν τονίζει ότι «θα διασφαλίσουμε επίσης ότι η πολιτική μας είναι καλύτερα στοχευμένη, ιδίως προς τους αγρότες που ασχολούνται ενεργά με τη γεωργία και συμβάλλουν στην επισιτιστική μας ασφάλεια, καθώς και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε τη δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ε.Ε. που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία ως μοναδική πηγή εισοδήματος. Η προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει η Ε.Ε. σε αυτές τις περιοχές είναι πραγματική και απτή. Χωρίς γεωργική δραστηριότητα, η εγκατάλειψη της γης θα προκαλέσει δημογραφικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Επίσης, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες μας, με τη μορφή διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων. Ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας ενότητας για την άμβλυνση της πίεσης και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στις δραστηριότητες των αγροτών και της βιομηχανίας τροφίμων μας».
Ωστόσο, ο επίτροπος Γεωργίας κ. Χάνσεν αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη διατήρηση του Πυλώνα ΙΙ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2027.
Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον ΠΔΠ, για την περίοδο 2021 έως 2027, ανέρχεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.
Source link