Άραγε η μουσική είναι ευεργετική για τις γάτες;

Άραγε η μουσική είναι ευεργετική για τις γάτες;

Οι γάτες μπορεί να μην αγχώνονται για τη δουλειά ή τις καθημερινές υποχρεώσεις όπως οι άνθρωποι, όμως επηρεάζονται έντονα από το περιβάλλον τους. Η μετακίνηση ενός επίπλου, η απουσία του κηδεμόνα ή ένας απρόσμενος θόρυβος αρκούν για να τις στρεσάρουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η μουσική φαίνεται να λειτουργεί ως ένα απλό αλλά πολύτιμο εργαλείο ηρεμίας και αποφόρτισης.

Η ιδέα ότι οι γάτες μπορούν να απολαύσουν ή να ωφεληθούν από τη μουσική έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και των κηδεμόνων τους. Αλλά πώς λειτουργεί αυτή η σχέση; Τι πραγματικά ακούν οι γάτες και τι τις βοηθά να νιώθουν πιο ήρεμες;

Τι ακούν οι γάτες;

Η ακοή της γάτας είναι εξαιρετικά οξεία. Μπορεί να εντοπίσει συχνότητες από 48 Hz έως 85 kHz, πολύ ευρύτερο φάσμα από αυτό του ανθρώπου, ο οποίος ακούει συνήθως από 20 Hz έως 20 kHz. Αυτή η ικανότητα δεν την βοηθά μόνο στο να εντοπίζει μικρά θηράματα αλλά την καθιστά και πιο ευαίσθητη σε κάθε είδους ήχο του περιβάλλοντος. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι ήχοι, και κατά συνέπεια η μουσική, επηρεάζουν έντονα τη συμπεριφορά της.

Ήχοι που θυμίζουν γουργούρισμα, καρδιακούς παλμούς ή απαλούς φυσικούς ήχους μοιάζουν να προκαλούν στις γάτες μια αίσθηση ασφάλειας. Είναι οι πρώτοι ήχοι που άκουσαν ως νεογέννητα και παραμένουν βαθιά συνδεδεμένοι με την ηρεμία, όπως συμβαίνει και με τα βρέφη.

Η κατάλληλη ηλικία για μουσικά ερεθίσματα

Η Δρ. Sian Barr, ερευνήτρια ευζωίας ζώων και καθηγήτρια κτηνιατρικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τονίζει ότι η έκθεση μιας γάτας σε ήπιους ήχους μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των έξι έως οκτώ εβδομάδων, δηλαδή λίγο μετά τον απογαλακτισμό. «Η σταδιακή επαφή με ευχάριστα ακουστικά ερεθίσματα συμβάλλει στη δημιουργία ανθεκτικότητας στο στρες και προάγει πιο ήρεμες αντιδράσεις σε νέες εμπειρίες».

Η μουσική ως συντροφιά στην απουσία του ανθρώπου

Πολλοί κηδεμόνες αναρωτιούνται αν είναι καλή ιδέα να αφήνουν τη μουσική να παίζει όταν λείπουν από το σπίτι. Η απάντηση είναι «ναι», αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερό στοιχείο στο περιβάλλον της γάτας, ιδιαίτερα όταν μένει μόνη της. Ωστόσο, η ένταση πρέπει να παραμένει χαμηλή, ιδανικά κάτω από τα 60 ντεσιμπέλ, και η διάρκειά της να είναι περιορισμένη ώστε να μην καταλήξει ενοχλητική στα αυτιά της γατούλας μας.

Η Δρ. Amanda Hampton, κτηνίατρος με ειδίκευση στη συμπεριφορά μικρών ζώων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σημειώνει ότι «σε περιβάλλοντα όπως τα κτηνιατρεία ή τα καταφύγια, η μουσική ειδικά σχεδιασμένη για γάτες έχει συμβάλει σε σημαντική μείωση του στρες και της επιθετικότητας».

Ποια είδη μουσικής λειτουργούν καλύτερα

Οι γάτες δεν ακούν τη μουσική όπως οι άνθρωποι και δεν αντιλαμβάνονται τη μελωδία με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, ανταποκρίνονται σε μοτίβα ήχων που τους είναι οικεία ή καθησυχαστικά. Ο βιολοντσελίστας και ερευνητής David Teie έχει δημιουργήσει μουσική βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, ειδικά για γάτες. Χρησιμοποιεί ήχους που προσομοιάζουν το γουργούρισμα και ρυθμούς που θυμίζουν παλμούς. Οι δε συνθέσεις του έχουν δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Charles Snowdon στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2015, γάτες που άκουσαν μουσική σχεδιασμένη αποκλειστικά για εκείνες εμφάνισαν 65% λιγότερα σημάδια άγχους και μεγαλύτερη κοινωνική διάθεση, συγκριτικά με όταν άκουγαν κλασική μουσική για ανθρώπους.

Επιπλέον, θετικά φαίνεται να λειτουργεί και η μουσική με άρπα και ήχους νερού ή της φύσης, καθώς και ρυθμοί χωρίς απότομες αλλαγές. Όσο πιο φυσικός και συνεχόμενος είναι ο ήχος, τόσο πιο πιθανό είναι να προσφέρει ηρεμία στη γάτα.

Πώς δείχνει μια γάτα ότι της αρέσει η μουσική

Η παρατήρηση είναι καθοριστική. Αν μια γάτα πλησιάζει το ηχείο, ξαπλώνει κοντά του, γουργουρίζει ή δείχνει σημάδια απόλυτης χαλάρωσης, όπως κλείσιμο ματιών και τέντωμα, τότε πιθανότατα απολαμβάνει το άκουσμα. Αντίθετα, εάν δείχνει εκνευρισμό, απομακρύνεται, κατεβάζει τα αυτιά ή ψάχνει σημείο για να κρυφτεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα η μουσική την ενοχλεί.

Η Δρ. Susan Wagner ειδική στη συμπεριφορική κτηνιατρική, εξηγεί ότι οι γάτες μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τη μουσική όπως εμείς, όμως ο ρυθμός, η συχνότητα και η αίσθηση που μεταδίδουν οι ήχοι μπορούν τις επηρεάζουν είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Παίζει ρόλο η φυλή;

Κάποιες φυλές φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στη μουσική, άλλωστε οι πιο ήρεμες και κοινωνικές γάτες συχνά ανταποκρίνονται θετικότερα. Γάτες όπως οι Ragdoll, Scottish Fold, British Shorthair και Russian Blue φαίνονται να απολαμβάνουν τα ακουστικά ερεθίσματα. Ωστόσο, περισσότερο από τη φυλή, αυτό που μετρά είναι η προσωπικότητα. Κάθε γάτα είναι διαφορετική και η αντίδρασή της εξαρτάται από το περιβάλλον, τις εμπειρίες και τη διάθεσή της.

Η επιστήμη στηρίζει τη μελωδία

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σχέση των ζώων με τον ήχο. Η Δρ. Narda Robinson, καθηγήτρια ολιστικής κτηνιατρικής στο Colorado State University, επισημαίνει ότι «η μουσική δεν επηρεάζει μόνο τις γάτες, αλλά και τους ίδιους τους κηδεμόνες τους, δημιουργώντας μια ήρεμη ατμόσφαιρα αλληλεπίδρασης».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές κτηνιατρικές κλινικές πλέον παίζει μουσική από κάποιο ηχείο κατά την προετοιμασία πριν από εξετάσεις ή επεμβάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, η σωστά επιλεγμένη μουσική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, να βελτιώσει τη σταθερότητα της αναπνοής και να διευκολύνει την προσαρμογή σε νέες συνθήκες.

Επίσης, η μουσική μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για ενίσχυση του δεσμού ανάμεσα σε κηδεμόνα και γάτα καθώς μέσα από τις μελωδίες, χτίζεται μια νέα μορφή επικοινωνίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή, παρατήρηση και σεβασμός στην ιδιοσυγκρασία και τα «θέλω» της κάθε γάτας.

Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και η μουσική πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Δεν είναι απαραίτητο να παίζει συνεχώς στο παρασκήνιο. Μερικές ώρες την ημέρα, ιδιαίτερα σε στιγμές που η γάτα ξεκουράζεται ή μένει μόνη, είναι αρκετές για να υπάρξει θετική επίδραση. Αν παρατηρείτε εκνευρισμό αντί για χαλάρωση, καλό είναι να να επικρατήσει ησυχία. Τέλος, σε περιπτώσεις γατών που έχουν αντιμετωπίσει νευρολογικά προβλήματα ή παρουσιάζουν φοβία στους ήχους, η έλλειψη φασαρίας ή μουσικής ίσως είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Πηγή:  topetmou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει το παιχνίδι της


Source link