Είναι καλυμμένη με πάγο εδώ και 34 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν επιτέλους να αποκαλύπτουν πώς είναι πραγματικά το τοπίο της Ανταρκτικής — και δεν είναι αυτό που περίμεναν.
Είναι ευρέως γνωστό ότι μεγάλο μέρος του υπεδάφους κάτω από το ομοιόμορφο παγοκάλυμμα αποτελείται από βουνά, κοιλάδες και βαθιές τάφρους.
Τώρα, μια νέα μελέτη που βασίζεται σε ραδιοηχοβολισμούς αποκαλύπτει την ύπαρξη εκτεταμένων και εντυπωσιακά επίπεδων επιφανειών κατά μήκος της ακτογραμμής των 3.500 χιλιομέτρων της Ανατολικής Ανταρκτικής.
Αυτές οι επιφάνειες, που δεν είχαν χαρτογραφηθεί ποτέ ξανά, κάποτε ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν από μεγάλους ποταμούς όταν η Ανατολική Ανταρκτική και η Αυστραλία αποσπάστηκαν πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια.
Οι επίπεδες αυτές περιοχές — οι οποίες σήμερα βρίσκονται θαμμένες κάτω από το παγοκάλυμμα — χωρίζονται από βαθιές χαράδρες, μέσα από τις οποίες κατευθύνονται ταχέως κινούμενοι παγετώνες.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Γκάι Πάξμαν από το Πανεπιστήμιο του Ντούρχαμ, δήλωσε:
«Το τοπίο που κρύβεται κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη όχι μόνο στη Γη, αλλά και σε κάθε χερσαίο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.
Όταν εξετάζαμε τις ραντάρ εικόνες του υπεδάφους, αυτές οι εντυπωσιακά επίπεδες επιφάνειες άρχισαν να εμφανίζονται σχεδόν παντού».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, αποκάλυψε επίσης ότι ο πάγος πάνω από αυτές τις επίπεδες επιφάνειες κινείται πολύ πιο αργά.
Η απώλεια πάγου από την Ανταρκτική αυξάνεται – επιταχυνόμενη από την υπερθέρμανση του πλανήτη – αλλά φαίνεται ότι οι επίπεδες περιοχές λειτουργούν ως φραγμός στη ροή του πάγου και ενδέχεται αυτή τη στιγμή να ρυθμίζουν τον ρυθμό της απώλειας, όπως λέει η ερευνητική ομάδα.
Αυτό το εύρημα είναι κρίσιμο, καθώς η Ανατολική Ανταρκτική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 52 μέτρα, αν λιώσει πλήρως.
Η ενσωμάτωση των επιπέδων επιφανειών σε μοντέλα μελλοντικής συμπεριφοράς του παγοκαλύμματος μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη της αντίδρασής του στην κλιματική αλλαγή.
Ο Πάξμαν συμπλήρωσε:
«Οι επίπεδες επιφάνειες που εντοπίσαμε κατάφεραν να διατηρηθούν σχεδόν ανέπαφες για πάνω από 30 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι τμήματα του παγοκαλύμματος διατήρησαν αντί να διαβρώσουν το τοπίο.
Πληροφορίες όπως το σχήμα και η γεωλογία αυτών των επιφανειών θα βελτιώσουν την κατανόησή μας για το πώς κινείται ο πάγος στις παρυφές της Ανατολικής Ανταρκτικής.
Αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο το παγοκάλυμμα της Ανατολικής Ανταρκτικής θα επηρεάσει τη στάθμη της θάλασσας σε διαφορετικά σενάρια κλιματικής θέρμανσης».
Οι εκτεταμένες αυτές επίπεδες επιφάνειες βρέθηκαν κάτω από περίπου το 40% της ακτογραμμής των 3.500 χιλιομέτρων της Ανατολικής Ανταρκτικής.
Η διατήρηση αυτών των αινιγματικών επιφανειών επί δεκάδες εκατομμύρια χρόνια υποδηλώνει έλλειψη έντονης και επιλεκτικής διάβρωσης σε αυτές τις περιοχές σε όλη τη διάρκεια της παγετώδους ιστορίας της Ανταρκτικής.
Ο καθηγητής Νιλ Ρος από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε:
«Εδώ και καιρό μας προκαλούσε περιέργεια και προβληματισμό η ύπαρξη αποσπασματικών ενδείξεων για “επίπεδα” τοπία κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
Αυτή η μελέτη συνθέτει όλα τα κομμάτια του παζλ, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη εικόνα: πώς σχηματίστηκαν αυτές οι αρχαίες επιφάνειες, τον ρόλο τους στη σημερινή ροή των πάγων και την πιθανή επιρροή τους στο μέλλον της Ανατολικής Ανταρκτικής σε έναν θερμότερο κόσμο».
Η ομάδα υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η επίδραση αυτών των επίπεδων επιφανειών στη ροή των παγετώνων σε παλαιότερες θερμότερες εποχές.
Αυτό περιλαμβάνει γεώτρηση μέσω του πάγου για τη λήψη δειγμάτων βράχου από τις επιφάνειες, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που αυτές δεν καλύπτονταν από πάγο.
Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των προβλέψεων για το πώς θα αντιδράσει το παγοκάλυμμα γύρω από αυτό το μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ανταρκτικής στην άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών.
Source link