«Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες» διαμήνυσε ο κ. Πλεύρης, επιμένοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, πρόκειται κατά βάση για άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι βάσει του προφίλ τους που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την Αίγυπτο, «δεν δικαιούνται καμίας προστασίας».
Το μήνυμα άλλωστε της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να γεμίσουν τα νησιά με μετανάστες. Θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα διακομίζονται στην ενδοχώρα.
Το σχέδιο αποσυμφόρησης απο τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η Κρήτη, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνονται διακινητές. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη μάλιστα, αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική.
Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα που δεν επιτρέπει παρερμηνείες στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών, διαμήνυσε άλλωστε με δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ρύθμιση express της κυβέρνησης
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απαντά πως το κέντρο στην Κρήτη θα προχωρήσει κανονικά, με επικρατέστερη τοποθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, το Καστέλλι Ηρακλείου, κατά πάσα πιθανότητα στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Πάντως κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, παρόλο που δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποφασίστηκε ότι ο σχεδιασμός παραμένει για μία μόνιμη κλειστή δομή προσωρινής κράτησης, ενώ κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκαν οι εξεταζόμενες τοποθεσίες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όλες οι πλευρές έθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης.
Από την πλευρά τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Πλεύρη, όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της αυξημένης πίεσης στις ακτές της Κρήτης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από διεθνή κυκλώματα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε Ιταλία, Ισπανία, Βαλτική, ή ακόμη και στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απάντηση της χώρας παραμένει σταθερή: εθνική στρατηγική, θεσμικός συντονισμός και πλήρης αποτροπή κάθε απόπειρας εκμετάλλευσης του φαινομένου.
Τα επόμενα βήματα
Πέραν όμως της ρύθμισης που ψηφίστηκε, η κυβέρνηση εξετάζει μία σειρά νέων μέτρων με σκοπό να κλείσει την πρόσβαση προς την Ελλάδα.
Στον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε από τον Θάνο Πλεύρη, περιλαμβάνεται η μείωση των επιδομάτων όσων λαμβάνουν άσυλο, αλλά και η αλλαγή στη σίτιση που παρέχεται στους ανθρώπους που καταλήγουν στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Ταυτόχρονα, θα θεσπιστεί ιατρικός έλεγχος για την τεκμηρίωση της ηλικίας των ανηλίκων.
Μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα στο οποίο θα ορίζεται ότι σε όποιο άτομο απορριφθεί το αίτημα ασύλου, εάν παραμείνει στη χώρα θα βρίσκεται αντιμέτωπο με ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, χωρίς αναστολή, με μόνη δυνατότητα να γυρίσει πίσω.
«Όχι» από την Κρήτη σε κλειστή δομή
Στο μεταξύ, «όχι» στη δημιουργία hotspot και οποιαδήποτε μορφή κλειστού κέντρου κράτησης, διαμήνυσαν εκ νέου οι φορείς της Κρήτης στο έκτακτο τετ α τετ που είχαν νωρίτερα με τον Θάνο Πλεύρη και τους συναρμόδιους υπουργούς, με φόντο το «αδιέξοδο» των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γιώργο Μαρινάκη, η μόνη εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η δημιουργία χώρων ολιγοήμερης παραμονής και ταυτοποίησης μέχρι τη μεταφορά των μεταναστών σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική χώρα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σ. Αρναουτάκης, και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, υπογράμμισαν στη συνάντηση ότι η δομή για τους μετανάστες θα πρέπει να είναι αποκλειστικά βραχείας διαμονής.
Στο μεταξύ, χθες, σε έκτακτη σύσκεψή του, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας τάχθηκε ομόφωνα κατά της δημιουργίας κλειστής δομής στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
Περιφράσσονται οι δομές της ενδοχώρας
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιφράσσονται οι δομές της ενδοχώρας. Μάλιστα, όταν η δομή στην Κρήτη -πιθανότατα στο Καστέλλι- θα είναι πλήρως λειτουργική και αφού γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία, τότε κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για «προσωρινότητα» στην τοπική κοινότητα.
Δηλαδή, μόλις περιοριστεί ο παράνομος διάδρομος θαλάσσιας μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Κρήτη, τότε η δομή στο Καστέλλι θα κλείσει, ανέφερε ο ΑΝΤ1.
Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό να κλείσουν οι άτυπες δομές σε Χανιά και Ρέθυμνο, οι οποίες ανήκουν σε περιφέρεια και δήμο, όταν φυσικά γίνει πλήρως λειτουργική η άλλη δομή στο Καστέλλι.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τρεις από τις τέσσερις δομές είναι καλά περιφραγμένες και περιφρουρούμενες από την Αστυνομία. Υπάρχει σαφές σχέδιο, και οι υπόλοιπες 10 με 15 δομές να περιφραχτούν. Οι δομές είναι «τράνζιτ», δηλαδή δεν θα μένει ο κόσμος εκεί.
Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο Alpha, με ακτινογραφία θα γίνεται η επαλήθευση για όσους μετανάστες δηλώνουν ανήλικοι, αποκρύπτοντας την πραγματική τους ηλικία κατά την άφιξή τους. Συγκεκριμένα, θα γίνεται μέτρηση οστικής μάζας και από εκεί ο ιατρός θα καταλαβαίνει την ηλικία του μετανάστη.
Τι αναφέρεται στην τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι με 177 ψήφους «υπέρ», 74 «κατά» και 42 «παρών», υπερψηφίστηκε στη Βουλή νωρίτερα η τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ύστερα από ένα διήμερο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε υψηλούς τόνους.
Με την τροπολογία αναστέλλεται για τρεις μήνες η δυνατότητα των μεταναστών, που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Ειδικότερα:
- Αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.
- Η διάταξη της παραγράφου 1 ισχύει από την κατάθεση της παρούσας και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.
- Με Πράξη υπουργικού συμβουλίου το χρονικό διάστημα της παραγράφου 2 δύναται να συντέμνεται.»
Νέες συναντήσεις Βρυξελλών – Λιβύης
Από την πλευρά της, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές, με στόχο να σταματούν οι αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης και επιμένει στην ανάγκη συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης.
Μετά την πρόσφατη διπλωματική εμπλοκή στην Βεγγάζη, οι Βρυξέλλες προαναγγέλλουν νέες συναντήσεις της Ομάδας Ευρώπης και με τις δύο πλευρές της Λιβύης.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με τη Λιβύη και την προσέγγιση της Ομάδας Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ομάδας Ευρώπη στη Λιβύη για τη συνέχιση της επίσκεψης. Η ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους φορείς και στις δύο πλευρές, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ.
«H Λιβύη θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση» ανέφερε η Κομισιόν.
Source link