«Κρίσιμη και δυσφημιστική για την Κρήτη» η κατάσταση με το μεταναστευτικό, τονίζουν οι τουριστικοί φορείς.
Η δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, για τη διαχείριση των αυξημένων ροών από τη βόρεια Αφρική, ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη.
Στη σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης και η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σέβη Βολουδάκη- βουλευτές Ρεθύμνου και Χανίων αντίστοιχα. Επίσης, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργο Μαρινάκη.
Αντιδράσεις για την κλειστή δομή
Το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής προκαλεί αντιδράσεις στην Κρήτη, καθώς τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τουριστικοί φορείς του νησιού αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη. Θέση που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης- από τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ρεθύμνου- αλλά και με επιστολή των τουριστικών φορέων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θάνο Πλεύρη.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία μόνιμης δομής στην Κρήτη. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στα επιχειρήματά τους επεσήμαναν και την άρνηση όλων των δήμων της Κρήτης να παραχωρήσουν κάποιο χώρο για τη δημιουργία δομής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφεραν ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει χώρος για την προσωρινή φιλοξενία και ταυτοποίηση των μεταναστών, αλλά ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να είναι βραχείας παραμονής, καταθέτοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο λειτουργίας μόνιμης κλειστής δομής, αναφέρει το cretalive.
Ο Πλεύρης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Θάνος Πλεύρης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το πού θα δημιουργηθεί η κλειστή δομή για τους μετανάστες στην Κρήτη και πότε. Μετά τη σύσκεψη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε σε δημοσιογράφους πως ο υπουργός Μετανάστευσης θα ανακοινώσει «σύντομα» πού θα δημιουργηθεί η δομή και με ποιο μοντέλο θα λειτουργήσει, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι όλες οι πλευρές έθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς, «σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης». Ο σχεδιασμός παραμένει για μία μόνιμη κλειστή δομή προσωρινής κράτησης, ενώ κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκαν οι εξεταζόμενες τοποθεσίες, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.
Στη σύσκεψη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αφού παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με «πλήρη σεβασμό» στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επανέλαβε την ανάγκη στενού συντονισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε πως η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο διαχείρισης χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και ισομερή κατανομή ευθυνών. «Η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης», τόνισε.
Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της συστηματικής χρηματοδοτικής στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα έξοδα σίτισης, φιλοξενίας και διαχείρισης των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.
Τουριστικοί φορείς: Καταγράφονται ακυρώσεις, αδιανόητη η δημιουργία δομής
Την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά τους για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές εκφράζουν τουριστικοί φορείς της Κρήτης με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θάνο Πλεύρη, στην οποία τάσσονται κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί.
Οι χαοτικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττουν «καίρια την εικόνα της Κρήτης» ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού, τονίζουν και επισημαίνουν ότι ήδη έχουν καταγραφεί ακυρώσεις και επιβράδυνση των κρατήσεων. Κάτι που «απειλεί άμεσα» την οικονομική σταθερότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων, προειδοποιούν.
«Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι, εν μέσω τουριστικής περιόδου συζητείται πλέον ανοιχτά η ίδρυση κλειστών δομών φιλοξενίας και καταγραφής μεταναστών. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μετατρέπει την Κρήτη σε τόπο υποδοχής και εγκατάστασης μεταναστών», τονίζουν οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης.
«Η έλλειψη σχεδιασμού και έγκαιρης πρόληψης έχει οδηγήσει σε μια κρίσιμη και δυσφημιστική για την Κρήτη κατάσταση, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να υπονομευθεί ανεπανόρθωτα το τουριστικό μας προϊόν και η διεθνής φήμη του νησιού», επισημαίνουν ακόμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από μετανάστες, την αναστολή κάθε σχεδίου δημιουργίας δομών στην Κρήτη και θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων.
{https://www.facebook.com/heraklionhotels/posts/pfbid0Wktvmv2G5M6GU1PgwLzk5vhLNvpqedHGoc54gFhUWiKhhoBoGv1ro2bG4AfYcKEgl}
Μεταφέρονται μετανάστες από την Κρήτη
Στο μεταξύ, γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης της Κρήτης από τους μετανάστες που έχουν φτάσει στο νησί τα προηγούμενα 24ωρα.
Από τον χώρο στην Αγυιά Χανίων όπου φιλοξενούνται 834 άνθρωποι, απόψε αναχωρούν οι πρώτοι 94 με πλοίο της γραμμής προς τον Πειραιά και από εκεί θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα. Αύριο θα φύγουν άλλοι 100 άνθρωποι από τον ίδιο χώρο, ενώ και από το Ρέθυμνο θα αναχωρήσουν το Σάββατο 100 μετανάστες, με προορισμό πάντα δομές στην ενδοχώρα.
Source link